Emeklinin beklentisi yüksek

Asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük artışla beraber gözler emekli maaşlarına yapılacak olan zamma çevrildi. 6 Şubat depremlerinde büyük yıkımın yaşandığı Malatya'da emekliler kendi maaşlarına yapılacak zam oranının en az yüzde 40 olması gerektiğini vurgulayarak, enflasyona çözüm bulunmasını istiyor. 

Asgari ücrete yapılan Temmuz zammıyla beraber emekliler kendi maaşlarına gelecek zam oranını merak ediyor. Gazetemiz Net Haber, Malatya'da sokağın nabzını tutarak emeklilerin zam beklentilerini araştırdı. En düşük emekli maaşının asgari ücretin üzerinde olmasını isteyen emekliler, deprem bölgesinde şartların daha zor olduğunu belirtti.

En az yüzde 40 olmalı

Emeklilere yapılacak zammın en az yüzde 40 olmasını isteyen TÜMİŞDER Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, "Bugünkü bakanın söylediğine göre yüzde 20 zam söz konusu. Bizim 2008'den beri aldığımız yüzde 4 ek ödememiz var. Onu arttırırlarsa yüzde 35'e kadar çıkar. Arttırılmazsa yüzde 20'de kalır bizim zam beklentimiz yüzde 40 oranında. Bu zam verilmezse emekli ayakta duramaz. En kötü kira 7-8 lira. Bizim emeklilerin yüzde 50'sinin evi yok. Bu adam 8 bin lira kiraya verirse ne olacak nasıl geçinecek. Hükümetimiz güçlü, emekliye el atması lazım . Emeklinin yüzde 80'i kurban keserdi, bu sene yüzde 10'uda geçemez. vermesi gerekir. Normal olarak bir sığır payı 15 bin lira, emekli maaşı 7 bin 500 lira. Nasıl kurban kesecek?" açıklamasını yaptı.

Hükümete yardımcı olmalıyız

Yapılacak zamdan çok prim gün sayısı ve oranlara değinen bir vatandaş, "Ben emekliyim aylık 7 bin 500 lira alıyorum Allah bin bereket versin. Malatya yıkılmış bir şehir. 11 vilayet, kazalarıyla köyleriyle yıkılmış. Hükümetten Allah razı olsun yine de yapıyor bir şeyler. Bizim de hükümete yardımcı olmamız gerekiyor. Emekli maaşı verse de olur vermese de olur. En aşağı bin lira zam bekliyoruz. Ayda 15 bin maaş alanlar var hala şikayet ediyorlar. Ben 10 bin gün yatırarak emekli oldum. 5 bin gün yatırıp emekli olan benden fazla alıyor. Bizim sıkıntımız prim farkı. biz SSK dan fazla prim ödüyorduk hala bizden fazla alıyorlar" dedi.

Amasız, fakatsız 17 bin TL

Mevcut durum için "Emekli maaşları kuşa döndü" ibaresini kullanan Cumali sevim,"Asgari ücret 11 bin TL. Kimsenin, kimsenin maaşında gözü yok. İşçilerle bir sözleşme yapıldı. Bir ay önce. Şu an bu sözleşme sayesinde işçi mühendisten fazla ücret alıyor. Taban maaşlarda iyileştirme yapılmalı. Taban maaşlar işçilerde 15 bin TL. Memurlarda 6 bin 770 lira. Memur maaşının alt sınırının 15 bine yükseltilmeli. İyi bir geçim için emeklilerin maaşı en aşağı, amasız, fakatsız 17 bin TL olmalı. Üstüne basarak söylüyorum; enflasyon çözülmedikçe bu sorun çözülmez. Yoksa yapılmış zam açık bir yaraya pansuman yapmaktır. Cumhur İttifakına güveniyorum" ifadesini kullandı.

Bakmadan Geçme