Emekli zamlara ezdirildi
CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, iktidarın emekli maaşlarını resmi enflasyon rakamının da altında zam yaptığını savunarak, sayıları 14 milyona yaklaşan emeklileri enflasyon ve zamlara ezdirdiğini söyledi. Kiraz, 'Memur, SSK - Bağ Kur Emeklileri arasında ayrımcılık yapıyor. En düşük emekli aylığının 2500 TL olarak açıklanması, milyonlarca emekli, dul ve yetim açısından tam bir aldatmacadır' dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, emekli maaşlarındaki zamlarla ilgili yaptığı açıklamada bulundu. Kiraz, emekli maaşlarına resmi enflasyon rakamının altında zam yapıldığını belirterek, "Emekli maaşlarına resmi enflasyon rakamının da altında zam yapan iktidar, sayıları 14 milyona yaklaşan emeklileri enflasyon ve zamlara ezdiriyor. Memur – SSK - Bağ Kur Emeklileri arasında ayrımcılık yapıyor. En düşük emekli aylığının 2500 TL olarak açıklanması, milyonlarca emekli, dul ve yetim açısından tam bir aldatmacadır. Acilen uygulanması gereken çözüm tüm emeklilere yılda bir kez seyyanen zam yapılmasıdır! Yılbaşından bu yana peş peşe yürürlüğe konulan zamlarla, ocak ayı enflasyonunun aylık yüzde 13-15 arasında olması, yıllık enflasyonun yüzde 50'ye yaklaşması kaçınılmaz görünüyor. Buna karşılık iktidar, enflasyona endeksli memur, memur emeklisi ve SGK emekli aylıklarına enflasyonun altında zam yaparak geniş kitleleri kaderine terk ettiği gibi, emekliler arasında da ayrımcılık yaparak büyük bir adaletsizliğe imza attı" diye konuştu.
Seyyanen zam yapılmalı
Kiraz, "Memurlarla geçen yıl imzalanan toplu sözleşmeyle yılbaşında yapılacak yüzde 5'lik artışa 2,5 puan ilave eden iktidar, enflasyon farkıyla birlikte memurlara yüzde 30,5 maaş zammı yaptı. Memurlarla imzalanan toplu sözleşmeden memur emeklileri de yararlandığı için yüzde söz konusu ilave farkla oluşan toplam yüzde 30,5'luk zam memur emeklilerine de uygulandı. Emekliler için yapılması en gerekli ve doğru olan maaş artışı yöntemi, yüzdeli artışın haricinde tüm emeklilere yılda bir kez seyyanen zam yapılmasıdır. Seyyanen zam, devletin maaş artışı için ayırdığı bütçenin bir bölümünün maaş alan kişilere eşit şekilde bölünmesini sağlayacağı için aynı zamanda eşit ve adil bir uygulama olacaktır. Ya da yılda iki kez yapılan maaş artışlarının birinin enflasyona endeksli ve yüzdeli diğerinin seyyanen herkese eşit şekilde yapılması farkın açılmasını yavaşlatacaktır" açıklamasını yaptı.
Kalp hastasına 15 gün sonrasına randevu verilir mi?
Kiraz, hastanede randevu alma konusunda yaşanılan sıkıntılarla ilgili ise, “Vatandaşlarımızdan gelen şikâyetler üzerine 182 çağrı merkezini arayarak 2 bölümden randevu almak istedik. Kardiyoloji bölümünde 3 Şubat Perşembe gününden önce randevu alamadık. Üstelik de 15 günden fazla bir süre kaldığı için bugün randevu verilmedi. Daha sonra aramamız istendi. Kardiyoloji için bugün arayan bir vatandaş Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden randevu alamıyor. Diğer bir randevuyu da beyin cerrahinden almak istedik. İkisi de en kritik bölümlerden. Beyin cerrahi bölümüne de 25 Ocak Salı gününe randevu alabildik. Vatandaşlarımızın gelen bu şikâyetler de çok haklı olduğu gerçeği bizim aramamızla da bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Kalp hastası olan bir kişi bugün Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden 15 gün sonraya bile randevu alamıyor. Bu 15 günlük süre içerisinde sağlık durumunun ne olacağını bir değerlendirmek gerekiyor. 15 gün sonra için randevu alan hasta tetkik yaptıracaksa veya tetkik sonucunu alacaksa bu işlemler 1 aydan fazla sürüyor. Bu süre içerisinde sağlık sorunu yaşayan bir vatandaşın sağlığının ne kadar gerileceğini düşünmek istemiyoruz. Bu adaletsiz durum ile vatandaşlarımız karşı karşıya bırakılıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil” dedi.