Emekli sıkıntıda
Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği (TÜMİŞDER) Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, emeklilerin sıkıntıda olduğuna dikkat çekerek, emekli maaşlarının çok düşük olduğunu söyledi. Çalışkan, 'Emeklilerin yüzde 70'i asgari ücretin, yüzde 90'ı da açlık sınırının altında maaş almakta. Sosyal devlet olarak, emekli olmuş kişiye açlık sınırının altında aylık ödenmemesi gerekir' dedi.
TÜMİŞDER Malatya Şubesinin 6. olağan kongresi kentteki özel bir düğün salonunda gerçekleştirildi. Kongreye katılan TÜMİŞDER Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, burada yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı nezdinde yapılan yaşlılar toplantısında, yaşlı ve emeklilerin sorunlarının raporlar halinde Cumhurbaşkanına ilettiklerini söyledi. Çalışkan, “Emeklilerin sorunlarını genelde ikiye ayırıyoruz. Sağlık ve maaş sorunlarımız. Sağlık hizmetleri daha çok yaşlılıkta almamız gereken hizmetlerden bir tanesi. Gençliğimizde 3–5 ayda doktora giderken, bugün ayda 3–4 defa doktora gitmemiz gerekiyor. Bizlerden alınan katkı paylarının kaldırılması için büyük bir uğraş veriyoruz. Katkı payları her emeklimizden, her ay en az 50–60 TL katkı payı kesilmektedir. Artı özel hastane durumları, özel hastaneler yüzde 200 fark alma yetkisi verildi. Sağlık ocaklarında ilaçlarımız yazdırabiliyoruz. Herhangi bir sıra beklemeden ilaç yazdırabiliyoruz. Ama hasta olarak gittiğimizde görüntüleme dediğinde 1–2 ay görüntüleme diyor. Laboratuvar hizmetlerine ona da uzun randevular veriliyor. Tabi bunlar yapılmadığı, hastalığımızın da teşhisi konulmadığı için tedavi de başlamıyor. Rahatsız olan bir kişi mecbur olarak özel hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Özel hastanede tedavimiz yapılıyor, teşhis koyuluyor ama sonrasında karşımıza bir fatura çıkartılıyor işler değişiyor. Biz diyoruz ki, devlet ve üniversite hastanelerinde bu görüntüleme ve laboratuvar hizmetlerin biran önce iyileştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Emeklinin geçim sıkıntısı bitmiyor
Çalışkan, emeklilerin yüzde 70'inin asgari ücretin, yüzde 90'ı da açlık sınırının altında aylık almakta olduğunu vurgulayarak, “Tüm emeklileri kapsayacak bir intibak yasası istiyoruz. Emekliliğimiz kendiliğinden ortaya çıkmadı. Bu hizmeti hak ettik ve emekli olduk. Sosyal devlet olarak, emekli olmuş kişiye de açlık sınırının altında aylık ödenmemesi gerekir. Bunun için bir yasa teklifimizi hazırladık, 600 milletvekillerinin en azından 300'ünün elinde bu mevcut. İstediğimiz şu, emekli olmaya hak kazanmış kişi emekli olduğunda 5 bin gün hizmeti vardır yasalarda, 5 bin gün hizmetine, devletin açıkladığı açlık sınırı taban aylığı verilmesini istiyoruz. Mademki bir açlık sınırı açıklıyorsunuz, bizde bunu taban aylığı olarak istiyoruz. 5 bin hizmetinin üzerine ne hizmeti varsa kişilerin 7 bin üzerinde puanların verilmesi ve aylık olarak düzenlenmesi, ondan sonra kim hangi dereceden prim ödediyse buna göre hizmet sistemine dayalı bir sistemin getirilmesini, 2000 yılı öncesi daha adaletli gördüğümüz kat sayı ve gösterge sisteminin de hayata geçirilmesini istiyoruz. Şuanda BAĞKUR ve SSK emeklisi arasında büyük farklar var. Bugün BAĞKUR taban aylığı 700 TL'ye kadar düştü. SSK ise 900 civarında. Ha bunlar bin liraya çektiler. Bin liraya çekmekle bu geçim sıkıntısı bin lira ile bitmiyor. Biz diğerlerine çok alıyor demiyoruz. Bugün, emekli sandığının taban aylığı 2 bin 588 liradır. Bunu bizim alan sadece mühendislerimiz var. SGK'yı mademki bir çatı altına aldık, ama çatının altındaki bu çatlakları da kapatmanızı istiyoruz” dedi. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, tarafından emeklilere ve dar gelirlilere 240 ay vadeli konut yapılacağını hatırlatan Çalışkan, “Bizde dernek olarak şunu düşündük, kaç kişi başvuru yapabilir diyerek o gün için TOKİ başkanlıkları ile görüştük. ‘Konuta olanların listesini çıkartacağız sizlere getireceğiz' dediler. Bizde yurt çapında 60 şubemiz ile hangi il ve ilçemizde ne kadar emeklinin konuta ihtiyacı varsa kaydını aldık, listelerini çıkarttık. Hem TOKİ başkalıklarına, hem Valiliklere, Kaymakamlıklara, Belediyelere bunları ilettik. Bu konutları yapacak olan TOKİ Başkanlıkları ve iktidardır. Bizim bu konutları yapacak bir yetkimiz yok. Bu hususta Malatya'da bir arazi gösterildi ama başlanmadı. Biz siz emeklilerin adına bunun takiplerini yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Verilen sözler tutulmadı
TÜMİŞDER Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner ise, emeklinin birçok sıkıntısı olduğunu ifade ederek, verilen sözlerin hiçbirinin tutulmadığını kaydetti. Tangüner, “TOKİ evlerinin bir an önce yapılıp emekliye teslim edilmesi talimatı verildi. TOKİ'nin söylediği yapacağız. Sabırlı olun zaten emekli sabırlı. Çeşitli yerlerde arsalar bulduk, fakat istediğimiz neticeye daha varamadık ve inşallah eninde sonunda bu işi tüm şubelerimiz ile başaracağız. Hayati önem arz eden konuların başında ücret dengesizliği, bir adaletsizlik var. Fakat seyyanen bir ücret verilmiş olsa az olana çok, çok olana az zam verilmiş olsa kısmen de olsa zamanla belki bu ücret adaletsizliği giderilmiş olur. 30'larda seyreden bir enflasyona karşı emekliye 10.19 zam verildi. Bizler en az 25 zam istiyoruz talebimiz bu doğrultudadır. Piyasaların durumu gözler önündedir, bizlerin isteği bir ek ödeme yapılması doğrultusundadır. Devletimiz sıkıntılı günlerden geçmekte yıllardan beri terör belası ülkemize sızarak ülkemizi işkâl etme cüretine tevessül etmişlerdir. FTÖ ve PKK gibi örgütler azacak 15 Temmuz 2016 tarihinde Türk silahlı kuvvetleri, polisimize ve milletimize saldırmaya kalkışarak bu yüce milletten gereken dersi almışlardır. inşallah ülkemiz bir daha böyle hadiseyle karşılaşmaz ve bu acıyı yaşamaz. Devletimiz güçlüdür 11,5 milyon emekliye sahip çıkacağına güvenim tamdır” ifadelerine yer verdi. Tek liste halinde gidilen seçimde mevcut başkan Mehmet Tangüner güven tazeledi.