Emekli nasıl ödesin?

TOKİ'nin sosyal konut projesi 'İlk Evim İlk İş Yerim' için Malatya'ya yapılacak 2 bin 791 konutun kurası geçtiğimiz günlerde çekildi. Proje kapsamında yapılacak konutların 261 adedi emeklilere verilecek. TÜMİŞDER Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, emekliye ayrılan toplu konut sayısını yetersiz olduğunu belirterek, 'Emekliler olarak en az 5-6 bin konuta ihtiyacımız var. Birde 65 ila 850 bin lira ön ödeme talep ediliyor, aylık taksitleri en düşük 2 bin 600 TL. Emeklinin aldığı maaş 3 bin 500 TL emekli ne bu parayı nasıl ödeyecek' diye konuştu.

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi 'İlk Evim İlk İş Yerim' için Malatya'ya yapılacak 2 bin 791 konutun kurası geçtiğimiz Cumartesi günü çekildi. Proje kapsamında yapılacak konutların 261 adedi emeklilere verilecek. Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği (TÜMİŞDER )Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, yaptığı açıklamada, emekliye ayrılan toplu konut sayısını yetersiz olduğunu, Malatya'da konut yapılmasını bekleyen 6 bin emeklinin olduğunu söyledi.

Ek ödeme arttırılsın

Tangüner, emekliye verilen yüzde 4 oranında ek ödemelerin arttırılmasını isteyerek; “Emeklinin sıkıntılarının çok olduğunu sizlerde biliyorsunuz. Piyasaların yüzde yüz, yüzde 150 zam yaptığı da aşikar. Şimdi yeni yılda bizim beklentimiz, en azından yüzde 50-55 civarında ikinci 6 aya zam talep ediyoruz. Bizim ek ödememiz var. 2008 yılından beri ek ödemeler yüzde 4 olarak açıklanıyor, maaşlarımıza intikal ediyor. Biz bunun yüzde 10'a çıkmasını talep ediyoruz. Yetkililerde bunu ‘yükselteceklerini' söylüyor. Birde bildiğinizi gibi ikramiyemiz var. 1100 lira olan ikramiyemizin de en azından asgari ücret seviyesine çıkarılmasını talep ediyoruz. 1100 lirayla Malatya yada Türkiye genelinde bir kurban almak mümkün değil. Onun için beklentilerimiz çok fazla. İnşallah bir şeyler olacağını da biz düşünüyoruz” dedi.

Bu maaşla emekli nasıl geçinecek

TOKİ'de emekliye çıkan konutları da değerlendiren Tangüner, “Bizim emekliler olarak en az 5-6 bin konuta ihtiyacımız var. Yıllardan beri biz bunun mücadelesini veriyoruz. Daha önce biz arsa bulduk, ondan sonra ‘yapılacağını' söylediler. Ben 21 defa TOKİ'ye gittim. TOKİ bizim Malatyalı Sami Er var, ‘yapacağız, edeceğiz' denildi ama maalesef onlar yapılmadı. 1083 tane bir ev vardı TOKİ'de 2015 yılında onun kurasını çektiler, hazır evlerdi. Bunun 241 tanesi emeklilere çıktı. Şimdide sayın Cumhurbaşkanımızın yeni bir uygulaması var. Malatya'da 2 bin 791 tane konutun yapılacağını söylediler. Şimdi bu konutlarda merkeze Cumartesi günü kura çekildi 261 tane evin kurası emekli için çekildi. 261-300 tane evle emeklinin tatmin olması mümkün değil. Birde bunların örneğin 3+1'lerin 84 bin lira, 2 +1'lere ise 65 bin lira ön ödeme talep ediliyor. Emekli kesimi için söylüyorum, bu paraları mümkün değil. Artı 3+1'lerin aidatı 3 bin küsur lira, 2+1'lerinde 2 bin 600 lira. Şimdi emekli vatandaş bu parayı nasıl verecek. Emeklimizin ortalama yüzde 50'si 3 bin 500 lira maaş alıyor. Şimdi bu maaşla emekli nasıl aidat verecek ve neyle geçinecek, artı birde bu arkadaşlarımız kirada. Onun için sıkıntılarımız çok” ifadelerinde bulundu.

Konut sayısı emekliyi tatmin etmedi

Konut fiyatlarının il ortalamaları baz alınarak konutlara yansıtılması gerektiğini söyleyen Tangüner; “İnşallah devlet bizlere yardımcı olur veya söylenen bu rakamları biraz aşağıya çeker. Örneğin bir Ankara, İstanbul'da doğru, bir evin ortalama fiyatı 3,5, 4 milyon. Ama Malatya'da ortalama olarak 1-1,5 milyon lira civarında. Oranın parasıyla Malatya'nın parası bir olmaz. İşte Malatya'nın ortalaması bulunur ona göre bu fiyatları yeniden düzenlenir, fiyat konulur ona göre emeklilere sunulur. Şuanda emekli olarak aşağı yukarı 3 bine yakın eve ihtiyacımız var. Bu yapılan bizi tatmin etmiyor. Emeklilerin hepsi veya yüzde 50'si dahi ev sahibi olamıyor. Bu şartlarda bize ağır geliyor ve inşallah hükümet buna bir çözüm bulur” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme