Elektrik şebekemiz yenilenmeli
Malatya Battalgazi Zafer Mahallesi Muhtarı Kemal Bulguru, mahallelerindeki elektrik şebeke hattının eski olduğunu belirterek, '1940'larda kurulan bir mahallenin tesisatı kullanıyoruz. Tesisat eski olduğundan günlük TEDAŞ'ı arıyoruz. Biz eski direklerin sökülüp yeniden yapılmasını istiyoruz' dedi.
Zafer Mahallesi Muhtarı Kemal Bulguru, gazetemize değerlendirmelerde bulunarak, mahalle sınırları içerisinde karayollarına ait olan 81. Şube şefliğinin kaldırıp yerine mahallelinin yaralanacağı park, gençlik merkezi yapılmasını yetkililerden talep etti. Kemal Bulguru ile yaptığımız röportajdan kesitler:
NETHABER: Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Kemal Bulguru: Ben Zafer Mahallesi Muhtarı Kemal Bulguru. SSK emeklisiyim, 27 sene Sümerbank'ta çalıştım. Malatyalıyım,31 senedir Zafer Mahallesinde yaşamaktayım. 2004 yılından beri muhtarlığın içerisindeyim. İki dönemdir muhtarlık yapmaktayım.
NETHABER: Muhtar olarak amacınız nedir ve nasıl muhtar oldunuz?
Kemal Bulguru: Muhtar olmamızdaki amaç bugünün şartlarına göre gönüllü muhtar olmayı tercih ettik. Nasıl gönüllü biz geldiğimiz günden beri hiçbir vatandaştan ücret talebinde bulunmadık. Emekli maaşımız bize yeter. Devletin verdiği maaş eskiden düşüktü, sonradan asgari ücret üzerinden verilmeye başlandı. Bizim amacımız vatandaşa hizmet etmek.
NETHABER: İhtiyar heyetini seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Kemal Bulguru: İhtiyar heyetini seçerken, her yönüyle benimle uyumlu arkadaşlardan seçmeye gayret ediyoruz. Birde olgunluk anlamında uyumlu olmalı. Gençler ve kadınlar tabii ki yer vereceğiz ama olgun insanlardan olmalı. Mahallemizin sevilen insanlarından seçiyoruz.
NETHABER: Külliyedeki davete katıldınız mı?
Kemal Bulguru: Külliyedeki davete katıldım, çok güzel bir duygu. Herhangi bir partiye mensup değiliz. Bu durum vatandaşın sana değer vermesi, seni seçmesi bunlar olmasa zaten muhtar seçilmezsin.
MALATYA'NIN EN KALABALIK MAHALLELERİNDENİZ
NETHABER: Mahallenizin hane sayısı ve nüfusu ne kadar, mahallenizde yabancı ülke vatandaşı var mı?
Kemal Bulguru: Nüfus olarak, belki Malatya'nın en kalabalık mahallelerindeniz. On beş binin üzerinde bir nüfusumuz var. Hane sayımız dört binin üzerinde. Suriyeli ve Afgan aileler yaklaşık yüz hane kalabalıklarından ötürü zaman zaman şikayetler gelmekte başkada sıkıntı yaşamıyoruz.
NETHABER: Mahalle halkının genel olarak geçim kaynakları nelerdir. Halkın refah seviyesini yüzdelik dilimlerle anlatabilir misiniz?
Kemal Bulguru: İnanınki mahallemizde her kesimden vatandaşın bir arada rahatça yaşayabildiği bir mahalle. Askeri personel, Emniyet personeli, doktoru, eczacısı, memuru, çiftçisi, işçisi, esnafı, emeklisi, yani kısaca her meslekten vatandaş var.
YAĞMUR DRENAJ SORUNUMUZ VAR
NETHABER: Mahallenizin problemleri nelerdir? Ulaşım, su, kanalizasyon, yol, elektrik gibi problemleri var mı?
Kemal Bulguru: Mahallemizin alt yapısını MASKİ çalışmalarının bir kısmı bitti. Bir kısmı 2019 programında yer alıyor tamamlanacak. Bizim elektrikle sıkıntımız var. Defalarca yazılı ve sözlü olarak dile getirdim 1940'larda kurulan bir mahallenin tesisatı halen eski tesisat. Tesisat eski olduğundan günlük TEDAŞ'ı arıyoruz. Biz eski direklerin sökülüp, yeniden yapılmasını istiyoruz. Yağmur drenaj sorunumuz 28 sokağın yağmur suyu hep bir sokağa gelmekte yeterli olmuyor sokak su dolmakta.
NETHABER: Görev süreniz içinde mahallenize neler kazandırdınız?
Kemal Bulguru: Geldiğimiz günden itibaren inan ki ulaşım, eğitim, alt yapı gibi birçok sıkıntımız vardı. Doğalgaz alt yapısı yapılarak, mahalleye kazandırıldı. Asfaltlama, kaldırım, kilit taşı çalışmaları yapıldı. Hürriyet parkı bizim dönemimizde yeniden yapıldı. Aynı şekilde muhtar evi kazandırdık.
NETHABER: Vatandaşın sizden beklentileri için neler veya neler yapmayı planlıyorsunuz?
Kemal Bulguru: Yapmak isteyip, yapamadığımız bir şey var. Karayolları 81. Şube şefliğini yeri bir ara bize verildi. Biz o zaman kaldırılması için çok çaba gösterdik mahallenin tam ortasında kalmış. Bugün mahallemizde yeşil alan parkı yok orayı güzel bir şekilde mahallemize kazandırırsak ne mutlu bize. Bir semt pazarı veya gençlerimizin faydalanabileceği gençlik merkezleri, sosyal tesisler neden yapılmasın.
YENİ SAĞLIK OCAĞI YAPILACAK
NETHABER: Çevreyi koruma konusunda ne düşünüyorsunuz?
Kemal Bulguru: En sıkıntı yaşamadığımız durum diyebiliriz. Türkiye'de belki Malatya gibi bir temiz şehir yoktur. Battalgazi Belediyemiz temizlik ve çevre konusunda çok duyarlılar kendilerine teşekkür ediyorum.
NETHABER: Mahallenizde cami, okul, sağlık ocağı ve park gibi sıkıntılarınız var mı?
Kemal Bulguru: Sağlık ocağı var eskisi yıkılacak, yerine daha modern bir tane yapılacak. Okulumuz var. Cami sıkıntımız yoktur. Park dediğim gibi karayollarının yeri alınıp park yapılırsa bizim için çok iyi olur. Şunu söylemek istiyorum eksik bitmez. Duyarlı olmamız gerekiyor.
NETHABER: Büyükşehir veya ilçeniz belediyesinden beklentileriniz nelerdir?
Kemal Bulguru: Bugünü aratmama düşüncesiyle bugünden daha iyi olsun. Ufak tefek işler, asfaltlama, kilit taşı yapıldı. Ama bundan sonrasının tekrar bir elden geçirilmesini bekliyoruz. Özellikle deminden beri saydığım kurumların bir araya gelip, Zafer Mahallesindeki eski yapının yenilenmesi lazım. Alt yapının çok eksiği bulunmakta. Özellikle TEDAŞ'ın eski direkleri çok düzensiz hem görüntü kirliliği yapmakta hem de sık sık arıza vermekte bundan dolayı elektrik direklerini değiştirilmesi ya da kabloları yer altına alınmasını istiyoruz.
VATANDAŞIN DUASI BİZE YETER
NETHABER: Devletin size ödediği maaş ihtiyacınızı karşılıyor mu?
Kemal Bulguru: Ben emekli bir insanım on senedir mahalle muhtarı olarak, kimseden herhangi bir ücret talep etmedim. Biz gönüllü muhtarlık yapıyoruz. Vatandaşın duası bize yeter.
NETHABER: Tekrar muhtar adayı olmayı düşünüyor musunuz?
Kemal Bulguru: Tekrar aday olmayı düşünüyorum. Sebebine gelince on senede çok emek verdim. Asgari ücretten ötürü bir kez çay parası kalır. Muhtarlığın bütün giderini cebimden ödüyorum. Devlet buranın yakıtına hiçbir şeyine karışmaz. Belediyelerimiz halen bizim elektrik, su paralarımızı ödemiyorum. Bakın koca bir muhtar evinde doğalgaz halen bağlanmadı. Neden bağlanmadı onlar diyor ki sen bağla, ben diyorum ki siz bağlayın öyle kaldı.
SAĞLIK GECİKMEYE GELMEZ
NETHABER: Son olarak sizin eklemek istedikleriniz?
Kemal Bulguru: Özellikle şunu söylemek istiyorum; Battalgazi bölgesinde yüz iki mahalle var. Eski devlet hastanesi için eylem yaptığım zaman 305 bin nüfusa sahiptik. Şuanda 320 bin nüfusa sahibiz. Mahalle muhtarlarıyla birlikte çok direttik yıkılmaması ve götürülmemesi için ama maalesef yıkıldı. Bölgedeki muhtarlarla her zaman dile getirdik. Vatandaş acayip mağdur. Diğer sorunların çok önemi yok halledilebilir, ama sağlık gecikmeye gelmez. Niye ben araştırma hastanesine 12 km yol gitmek zorunda kalayım. Peki, her vatandaşın gidip gelmeye gücü yetebilir mi. Buradaki vatandaş her dakika araba bulabiliyor mu? Gece hasta oldu yeni devlet veya araştırma hastanesine gidebilmek için en az 50 lira vermeniz lazım herkesin gücü yeter mi? Benim senin var ya ihtiyaç sahibi olanlar nerden getirip, verecek. Devlet hastanesine bir an önce yapılmasını Sayın Valimiz, milletvekilleri, belediye başkanları yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyorum. Hepimiz duyarlı olursak, bölgemizin sorunlarını hep birlikte dile getirirsek, tabi şartlar el verdikçe inşallah hep beraber sorunların üstesinden gelebileceğiz.