Elazığ uçtu Malatya çakıldı

URAP tarafından açıklanan Üniversiteler 2022 – 2023 Dünya Alan Sıralamasında geçen yıla göre başarı sıralamasını yükselten Elazığ Fırat Üniversitesi 7 farklı alanda Türkiye'de ilk 10'a girme başarısı gösterirken, Büyükşehir olan Malatya'da ise İnönü Üniversitesi sadece iki alanda listeye girebilirken Turgut Özal Üniversitesi ise sıralamaya dahi giremedi. 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü URAP (University Ranking by Academic Performance) tarafından yapılan 2022-2023 Dünya Üniversiteler Alan Sıralaması açıklandı. Açıklanan rakamlarda Doğu Anadolu Bölgesindeki üniversiteler arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi 14 alanda listeye girdi. Elazığ Fırat Üniversitesi 7 farklı alanda Türkiye'de ilk ona girerken bir alanda ise birinci oldu. İnönü Üniversitesi ise sadece iki alanda sıralamaya girdi. Listeler oluştururken üniversitelerde yapılan akademik çalışmalar dikkate alınıyor. Bu durum akıllara İnönü Üniversitesinde akademik çalışmalar yapılmıyor mu? Sorusunu getirdi.

Türkiye yerinde sayıyor

Ülkemizde yer alan üniversiteler listeye en çok tıp alanında listeye girerken listede bulunan 78 alanın 46'sında yer alan Türk üniversiteleri herhangi bir gelişme sağlayamayarak yerinde saymaya devam etti.

Tıpta başarı var

Türk üniversitelerinin en fazla sayıda yer aldığı alanlar Tıp-Sağlık Bilimleri ve Mühendislik alanları oldu. Tıp-Sağlık bilimleri alan sıralamasına geçen yıl 78 üniversitemiz girebilmiş iken bu yıl 84 üniversitemiz girmeyi başardı.

İnönü kimyada kimya da geriliyor

Mühendislik alanına ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 36 üniversitemiz girmeyi başardı. Kimya bilim alanında dünya sıralamasına geçen yıl 32 üniversitemiz girmiş iken bu yıl sayı 30'a düştü. Kimya alanında listeye giren üniversitelerden biri İnönü Üniversitesi.

Teknolojide geriliyor matematikte ilerliyoruz

Teknoloji alanına geçen yıl 27 üniversitemiz girmiş iken bu yıl 26 üniversitemiz sıralamaya girebildi. Biyoloji alanına geçen yıl 25 üniversitemiz girmiş iken bu yıl sayı 23'e düştü. Matematik alanına geçen yıl 14 üniversitemiz girmişken, bu yıl sayı 16'ya çıkmıştır. Ancak geçen sene Matematik gibi Fizik ve Malzeme Bilimleri alanlarına 14 üniversitemiz girebilmişken, bu sene sırası ile 13'e ve 10'a düşmüştür

İnönü'de akademik makale yazılmıyor mu?

Bu başarı listeleri oluşturulurken 78 alanın her biri için o alandaki (5 yıllık) makale sayısı hesaplanarak, dünyadaki toplam makale sayısının (5 yıllık) oranına göre hesaplanıyor. Makale sayılarının hesaplanmada kullanılması İnönü Üniversitesinde makale yazan akademisyen yok mu? sorusunu akıllara getirdi.

Yorumlar 7
Ahmet eylul 27 Temmuz 2023 17:42

Cok dogru bir haber. Tum malatyalilari ve Adiyamanlilari siyasi tarikat cemaat diye universiteye torpille doldurursaniz boyle olur. Malatya ya Mustehak. 15 yil onceki Inonu nerde.... simdiki universite nerede.... demek ki yanlis yapiliyor bazi seyler Yorumlarda da habere kiziyorsunuz. Yine akil edip duzeltmek istemiyorsunuz.

Tarafsız vatandaş 27 Temmuz 2023 14:52

Insanlarda moral mi kaldıki akademik çalışma yapsınlar. Ben bu yazılan haberi hiç doğru bulmadım. 50 bin canımız vefat etti. Sizin derdiniz ise Elazığ mı önde Malatya mı. Çok yazık. Sizleri esefle kınıyorum.

Serdar44 27 Temmuz 2023 13:37

Aslında buyuksehir olması gereken Elazığdı siyasi oyunlarla hakları yenmiş ona rağmen gelişiyor Elazığ helal olsun. Ama bu tarz haberler yapmak hoş değil

Mehmet 27 Temmuz 2023 12:30

Evet belki artık Malatya'da kayısı üretimi durmuş olabilir belki hemşehirlilerimiz yurtdışına göçe başlamış olabilir belki artık üniversitemiz bile sadece 2 alanda önde olabilir evet bizim için il farketmez nerde huzur buluyosak orda yaşarız ama hayatımız boyunca şu üç şeyi unutmayız bir biz Müslümanız iki biz Türküz üç biz ölümüne Malatyalıyız çünkü bizim doğup büyüdüğümüz yer vatanımızın ili Malatya belki eski Malatya olmayabilir ama bizim kalbimizde eski depremden önceki Malatya olarak kalıcak

Hakan 26 Temmuz 2023 23:00

Elazığ Malatya Sivas Ankara fark etmez nerde rahat ediyorsak orası bizim Türkiye bizim

Hıdır ARDIÇ 26 Temmuz 2023 18:20

Bu tür mukauese yapılmasını etik bulmuyorum. Maksadını aşan bir yorum.

Serkan 26 Temmuz 2023 13:49

Daha çok cakiliriz daha bu başlangıç Elazığ malatayya hayrenken şimdi durum neye döndü ama helal olsun oranin yönetici ve idarecilerine siyasetçilerine nasıl da şehri baştan sona değiştirdiler bizimkilerde anca mal mülk arsa parsel derdine düşsün atı alan Üsküdarı gectii beyler.....

Bakmadan Geçme