Eksik olan ne?

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde yara alan Malatya'da, hizmetlerin rayında olduğunu belirterek, 'Su, ekmek, ulaşım ücretsiz. Hala her şey belediyenin deposundan veriliyor. Depreme rağmen yatırımlar devam ediyor. Yapılan hizmetler anlatılmazken medyada olumsuzluklarla gündeme getirilmeye çalışılıyoruz. Bütün her şey tıkırında işlerken bu şehirde eksik olan ne?' dedi.  

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, gazetemize ziyaret ederek, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. 6 Şubat'ta yaşanan depremler sonrası Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgiler paylaşan Başkan Gürkan, Büyükşehir Belediyesinin deprem sürecinde tüm kamu kurum kuruluş ve STK'larla uyum içerisinde çalıştığına dikkat çekerek, Malatya Büyükşehir Belediyesinin güçlü yönü ve deprem koordinasyonu ile Türkiye'de örnek bir belediyecilik anlayışı sergilediğini söyledi.

Depremde ayakta kalan nadir kurumlardanız

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonrasında Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin depremde ayakta kalan nadir kurumlardan bir tanesi olduğuna vurgu yapan Başkan Gürkan, “Deprem döneminde şirketlerimiz, 4.20' de vuku bulan depreme 4,45'te müdahale edildi. Kış şartlarından dolayı, her yıl acil eylem planımız çerçevesinde üst bölgeleri oluşturduk. Özellikle köy ve kırsal mahallelerinin yollarının kapalı olması noktasında. Bu üst bölgelerindeki elemanlarımız, deprem anında enkaz altında bulunanlara müdahale etti. 718 mahallenin yolu kapalı değildi. Eksi 25 derece ve 1 metreye yakın karın olduğu yerde kapalı değildi. Bu sadece Malatya belediyesine mahsus. Depremle birlikte bütün trambüslerimizin, iş makinelerimizin sahaya çıkması, çadır ve yaşam alanlarına dönüşmesi belediyenin yaşam merkezlerinin yaşam alanlarına dönüşmesi, insanlara sıcak yemek verilmesi belediyemize mahsus. Bir taraftan otobüslerin yaşam alanına çevrilmesi, bir taraftan yaşam merkezlerinin vatandaşlarımıza açılması, belediyeye ait bütün binalar ayaktaydı ve vatandaşların hizmetine sunuldu. Bir taraftan da bu vatandaşların şehir dışına transfer edilmesi lazımdı. Kayseri Minibüsçüler Odasının tümünü buraya çağırdım. Bizim minibüsçüler odasının tüm akaryakıtını vererek 121 bin vatandaşımızı minibüslerle istedikleri şehre gönderdik. 100 bin tane vatandaşımızı uçakla il dışına gönderdik. 70 bin tane vatandaşımızı da demir yoluyla gönderdik. 30 bin tane vatandaşımızı feribotta gönderdik” dedi.

Ekmek ve yemek fabrikası sürekli çalışıyordu

Başkan Gürkan, depremler sonrası Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalara değinerek, “Koordinasyon merkezleri işlev görmediği için hemen koordinasyon merkezi yaptık. Ekmek fabrikası sürekli ekmek çıkarıyordu, yemek fabrikası sürekli yemek çıkarıyordu. Çadırlar hemen temin edildikten sonra konteynere geçmesi için konteyner alanları yapılmaya başlandı. Şuanda 60 tane konteyner merkezi var. Bir konteyner merkezinin 60 kilometre asfaltı var. 60 kilometre altyapısı, kanalizasyon var. Bunları topladığınız zaman binlerce kilometre alt yapı hizmeti yapıyoruz” diye konuştu.

Malatya'da işler rayında

Depremde ağır yara alan Malatya'ya ulusal basında yer verilmediği iddialarına ilişkin konuşan Gürkan, “Belediye güçlü olduğu için diğer belediyelere olduğu gibi yardım olmaz. Bazıları söylüyor 'Malatya televizyonlarda neden söylenmiyor ' Malatya'da işler rayında gittiği için söylenmiyor. Malatya'da her şey tıkır tıkır gidiyor. Cumhurbaşkanımız bizi takdir etti. Bu planlamayı, bu vizyonu gösterdiğimiz için bizi tebrik etti. Buraya gelen bakanlar ' belediye her şeyi üstlendi ' dediler. Valilik, ordu komutanlığı, belediye ve diğer kurumlar bir uyum içerisinde, anında müdahale etme anlamında. Provokatif amaçla bozgunculuk yapan insanlara müsaade etmememiz lazım. Valiliğimizin aldığı bir kararla koordinasyonda, ekmeği ve otobüsü paralı edelim de artık millet çıkıp dükkan açsın, normalleşmeye gitsin. Hala bedavaya veriyoruz, su, ekmek, ulaşım bedava. Hala her şey belediyenin deposundan veriliyor. Belediye ayakta, başka bir kurum yok. Bunun takdir edilmesi lazım” şeklinde konuştu.

Hizmetlerimizin Türkiye'de bir manifestosu olması lazım

Başkan Gürkan, Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çalışmaların tanıtımında yetersizlik olduğunu vurgulayarak, “Biz tanıtmada çok yetersiz kaldık. Normalde Malatya belediyesinin bu hizmeti Türkiye'de bir manifestosu olması lazım. Anlatma noktasında eksik kaldık. Bu bir eksiklik, basınında eksikliği bizim de eksikliğimiz. Biz bu ekmek ve yemek fabrikasını yaparken günlük 1 milyon yemek ve ekmek çıkacak, afet anında bölgeye hitap edecek dedik. Bu bir vizyondur. Biz bunları hesap ettik. Koordinasyon merkezi, lisanslı depoculuk yapılırken biz buna göre yaptık. Bunu normalde bir kurum yapıyor ama biz yaptık belediye olarak. Biz bunları anlatmadık, anlatamadık. Bu Malatya'ya ve Malatyalılara zarardır. Türkiye'de bu seviyede başka hiç bir belediye yoktur. Gelenler gıptayla bakıyor. Cumhurbaşkanı, belediye başkanları bakanlar, valiler hepsi gıpta ediyor. Nasıl bir öngörüyle bu kadar vizyoner projelere imza attınız dediler. Biz vatandaşlara anlatamıyoruz. Televizyonda neden bizim buralar söylenmiyor diyorlar. Televizyonlar olumsuz şeyleri söyler, olumlu şeyleri söyler mi? Bunu memlekete insanlara yutturdular. Sonra diyorlar biz niye televizyonda değiliz” ifadesini kullandı.

Depremlere rağmen Malatya'da yatırımlar durmadı

Depremlere rağmen Malatya'da yatırımların durmadığına dikkat çeken Başkan Gürkan, “ASELSAN buraya yatırım yapıyor mu yapıyor? BİLKENT buraya yatırım yapıyor mu yapmıyor mu? Yatırımlar azalmadan devam ediyor. Bütün yolların hepsini yaptık. Ötesi yok. Malatya'da hiç bir iş yapmayan eleştiren bir güruh var. Bu güruhun akıllanması lazım rehabilite edilmesi lazım. Biz eleştiriyi normal bir şeymiş gibi algılıyoruz. Böyle bir mantalite olmaz. 4 aya yakın deprem olmuş bu şehir belediyesiyle, valisiyle ordusuyla ayakta. Devletiyle hükümetiyle ayakta. Cumhurbaşkanımız 4 kere geldi buraya. Bu nedir, buranın gücü olduğunun ifadesidir. Ne için geldi Cumhurbaşkanı bir eksiğimiz bir sıkıntımız var mı diye. Bizim hiç bir sıkıntımız yok. Anlatmamız lazım. Olmayan şeyleri algı oluşturarak kullanmak yerine olanları anlatarak bu şehrin özgüvenini yerine getirmek lazım. Aksi takdirde bu şehre zarar vermiş olursunuz. Kötülediğiniz zaman olumsuz dediğiniz zaman ne olur. İyi adam burada durmaz. Hakikaten olumsuzluk varsa yazalım ama olmayan bir şeyi yazmanında anlamı olmaz ki. Eleştirinin belli bir ölçekle yapılması lazım. Basın ahlakı dediğimiz ve kamusal sorumluluklar budur. Kamu kuruluşları da dahil olmak üzere. Koordinasyon merkezi var belediyenin, yemek fabrikası var belediyenin, ekmek fabrikası var, belediyenin lojistik merkezi var belediyenin. Konteynerler belediye tarafından yapılıyor. Herkes belediyeye sığınmış. Bu belediyenin ne kadar güçlü olduğunun göstergesi. Malatya tarihinde hiç bu kadar yağış almadı, hiç bir yerden sel haberi gelmedi. Bunlar tesadüf mü bu kadar yağışa rağmen bir şey olamadı. Bunlar alt yapısı yapıldı da bir şey olmadı. Her yerde sel basıyor, buralarda bir şey yok bunlar belediyenin başarısı. Su bulanık akıyor, 4 ay boyunca bütün semtlere tankerlerle bidonlarla su dağıtıyoruz bunlar kolay şeyler mi. Empati yapalım. Vatandaş hafif hasarlı evlerini tamir edebiliyor mu? Belediyenin gücünü ona göre düşünün” dedi.

Lafımızı çarpıtıyorlar

Başkan Gürkan, “Bir yere gidiyorsunuz adam gizli kameraya çekiyor, bilmem ne. Televizyona çıkıyorsunuz lafınızı çarpıtıyor. Cenaze işi çok önemli. Önemli olmasının nedeni devlet bir yerde vatandaşının can ve mal emniyetini sağlamakla, yeri geldiğinde onun cenaze işlerini yürütmekle görevli. 11 ilde fethi kabir olmayan tek yer Malatya'dır. Adıyaman cenazeleri de buraya geldi. Düşün binlerce cenaze gelmiş ayrı ayrı defnedilmiş. Ayrı kefenlenmiş, adli ve idari işleri yapılarak DNA kayıtlarıyla defnedilmiş. Bunu anlamamak bile ne kadar zayıf bir şeyin kanıtıdır. Telefonlar geldi, üzüldük başkanım bu nasıl bir şeydir. Bu devletin birinci görevi. Devletin birinci görevini bile anlamayan televizyon programcıları var dediler. Bu önemli bir hadise ben depremzede bir belediyeyim. Bunu yapmak zorundayım” diye konuştu.

Bu şehre zarar verenler var

Başkan Gürkan, konuşanların memlekete bir çivi dahi çakmadığını belirterek, “Bunların rütbesi makamı ne olursa olsun, çivi çakan yanıma gelsin. Bu şehre zarar veriyorlar. Bu kişiler yapılan hizmetlere rağmen, hiçbir şey yapılmamış gibi lanse ediliyor. Bu şehre bir çivi dahi çakmayan insanlarda bir ahlaksal erozyon sorunu var” dedi.

Memlekete çivi çakmayanlar olumsuz algı oluşturuyor

Gürkan, kentte bir çivi dahi çakmayan insanların olumsuz algı yaptığını ve şehri olumsuz haberlerle gündeme getirmeye çalıştıklarını söyledi. 20 yıllık belediye başkanlığı sürecinde ‘keşkem' yok diyen Gürkan, “Ben 20 yıllık belediye başkanıyım. 20 yıldır keşkem yok dedim. Bu kolay bir hadise mi? Ruhsat verdiğimiz binalardan yıkılan, ağır hasarlı, orta hasarlı olan var mı? Yaptırdığım binalardan bir tanesinde hafif hasarlı olan var mı? Kamu binalarını biz yapmışız. Bu şehirde kültürel eserler, tarihi miras, bir tane yapan biri var mı? , Cami, kilise, han, türbe, hamam, kışla da yapılmışsa biz yapmışız. Hepsi bizim elimizden çıkmış” dedi.

Kimseye beş kuruş borcumuz yok

Sürekli eleştiri yapan zihniyetlerin şehrin değerlerini alıp götürdüğünün altını çizen Gürkan, “Depremden çıkmış belediyemiz piyasaya beş kuruş borcu var mı? Hiçbir gün Malatya belediyesi para verilmiyor diye bir şey duydunuz mu? Kimseye beş kuruş borcumuz yok. Yediden yetmişe belediye bir numara denilmesi lazım. Siyasilerimiz mazbatasını bile belediyede aldı. Meclis toplantı salonumuz eleştirildi ne para harcanıyor diye. Bu zihniyet bu şehre bir çivi çakmamıştır. Şehrin çok değerlerini alıp götürmüşlerdir. Bu zihniyete itibar etmeyin” ifadelerine yer verildi.

Eleştirilecek bir şey varsa eleştirin

Basının şehrin duyu organı olduğunu belirten Gürkan, “Basın bu şehrin duyu organlarıdır. Kamusal görevi yapan basın mensupları olarak bunlara kamusal sorunluluğunu içerisinde müdahale edin. Eleştirilecek bir şey varsa eleştirin diyorum” diye konuştu.

Yorumlar 9
Seyfullah putkiran 04 Haziran 2023 01:57

Evet başkanım çivi çakmayan konuşuyor senin gibi adamın ta alnının ortasına çiviyi çakacan sonra çivi çakmayana neden yapmadın diyecen geç bunları haciiiii azdik dedin ya ondan azan senin gibi siyasiler akşama kadar bilbordlara resmini asmayi ve parasını benden almayı biliyorsun birde reklam yapamıyoruz diye şikayet ediyorsun

İY 03 Haziran 2023 15:30

Yollarımız depremden önce de sonra da berbattı. Yamayı düzgün yama yapmayı bile beceremiyoruz. Yolları belediye hizmeti saymıyoruz herhalde.

Vatandaş 03 Haziran 2023 15:26

Baskanim bu sehir sizin kıymetinizi bilmiyor sizin bakan olmanız lazım

Fatih 03 Haziran 2023 10:11

Eksik neymi okullar başkan çocuğum evimin karşısında sağlam olan fakat bazı tadilatı gereken okula kapalı olduğu için gidemiyor istersen adreste veririm bu önemsiz mi yada eksik degilmi eğitim yok eğitim

Depremzede 03 Haziran 2023 01:07

Tıkır tıkır giden işler nedir? Yatırım diyorsun ASELSAN'ın yapacağı yatırım senin başarın değil ki ?? Bu halk seni affetmeyecek. Bende..

Mustafa 02 Haziran 2023 20:41

depremin üzerinden yaklaşık 4ay geçti bostanbaşındaki binamız önce ağır hasarlıydı son bir ayda orta hasara çevirildi şimdi kolonları çatlamış binamızın tekrar ağır hasarlıya çevirilmesini talep ediyoruz.Ağır hasardan orta ya çevirilmesi iki günü alırken bizim talebimiz kaç ayı aldı üstelik avukata vs.paralar ödeyerek süre uzadıkça daha çok yıpranıyoruz önümüzü göremiyoruz bu konuda maduriyet yaşıyoruz malatayada.

MALATYALI 02 Haziran 2023 20:17

Bir malatyalı olarak şunu belirtmek istiyorum İlk önce kiraları kontrol edin bunu hiç kimse kontrol etmiyor 2 binliraık ev fiyatları olmus 10 binlira malatyada bu konuda hiç denetleme olmadıgını herkes biliyor eyer malatyalılara bir faydanız olmasını istiyorsanız bu fahiş kiraların önûne geçiniz malatyayı terk edenler kira için gelmek istemiyorlar bilginiz olsun baskanım

Bir Akpartili 02 Haziran 2023 14:36

Eksik olan tevazu alçakgönüllük Fazla olan enaniyet gurur kibir Ve ben ben demeniz Biz biz demen gerekir

Malatyali 02 Haziran 2023 12:34

Vaybe baskanlarin kralı adam konuşmuş ya

Bakmadan Geçme