Ekonomik Zorluğun Gölgesinde Öğrenci Olmak: Üniversiteliler Çalışmak Zorunda!
Türkiye'deki hayat pahalılığı ve art arda gelen zamlar üniversite öğrencilerini zorluyor. Aylık 2 bin TL burs alan öğrenciler, yurt parasını ve yol parasını ancak ödeyebiliyor. Çoğu öğrenci ders çıkışı para kazanmak için tam zamanlı ya da yarı zamanlı iş arıyor.
Hayat pahalılığı ve art arda gelen zamlar üniversite öğrencilerini zorlamaya devam ediyor.
Aylık 2 bin TL burs alan öğrenciler, yurt, kira ve diğer masraflarını ödemekte zorlanırken, yarı zamanlı ya da tam zamanlı iş aramaya başladı.
Bazı öğrenciler ise okulu yarıda bırakmak zorunda kaldı. Aldıkları 2 bin liralık bursun yurt parası olarak harcadıklarını söyleyen öğrenciler, eğitim malzemeleri ya da kitap alamadıklarını ifade ediyor.
Burs Parasıyla Ay Ortasını Bile Göremiyoruz
İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde eğitim gören bir öğrenci, yurt fiyatının maddi olarak zorladığını söyledi.
Yurtta yemek yiyemedikleri zaman dışarıdan yemek almak zorunda kaldıklarını aktaran öğrenci, “Maddi olarak yurt parası zorluyor. Ekonomik olarak çöktük diyebilirim. Ay ortasını bile göremiyoruz artık. Bir merkeze gittiğimiz zaman bir yere oturamıyoruz. Böyle bir kitap alacağım mesela. Yani artık otobüs parasından bile para yetiştiremiyor. O kadar zor bir durumuma geldik maalesef. Yemek sorunu var yurtta. Beğenmesek bile dışarıdan yemek alacak paramız yok.” dedi.
Üniversite Öğrencilerine İş Yok
Depremlerin ardından Malatya’da pahalılığın arttığını vurgulayan başka bir öğrenci, geçinemedikleri için yarı zamanlı iş aradığını ancak üniversite öğrencilerine iş verilmediğini belirterek şunları söyledi:
“Her gün dışarıdan yemeye kalksak dışarıdaki fiyatlar fazla. Depremden sonra aşırı bir pahalılık var. Dışarıda yesek bile bir dürüm yemeye gidiyoruz fiyatı 200 lira. Ben zaten 2 bin lira alıyorum. en fazla 5-6 gün yetiyor.
Mesela ben iş aramıştım. Malatya'da cidden öğrencilere iş veremiyorlar. Şimdi sabahları okuldayız. Akşam çalışalım diyoruz ve “hayır” cevabını alıyoruz. Şuan iş bulamıyorum. Ailemizden bazen alıyoruz. Eve de fazla yüklenmek istemiyoruz. Çünkü evdeki durumları da bildiğimiz için zorlayamıyoruz. Ailemde sadece okula giden ben değilim.”
Çalışmak Zorunda Kaldı, Dönemi Uzadı
Yurt ücretlerine yapılan zamların kendilerini daha fazla zorladığını dile getiren bir diğer öğrenci ise geçinemediği için çalışmak zorunda kaldığını, bu nedenle de dönemini uzattığını ifade ederek şunları kaydetti:
“Yurda yüzde 50 zam yapılması 600’den 855 TL’ye çıkarılması bizi zorluyor. Bursa da eşit bir şekilde zam yapılacağını düşünmüyorum şahsen. Bursum yetmediği için. iş aradım. Bir hafta çalışmak zorunda kaldım. 5 tane alttan ders bıraktım bu yüzden. Yani dönemim uzama ihtimali var. Dördüncü sınıfın mezun olamayacağım belki. Yani para yetmedi diye işe girdi ama dönemim uzadı. Mecbur kaldım.”