'Ekmek ve yemek fabrikası kurduk'
Hürriyet gazetesi muhabirleri, geçen yılkı 6 Şubat felaketinden sonra 'Depreme ne kadar hazırsınız' diye sorduğu belediyeleri bir yıl sonra yine arayarak alınan önlemleri, sordu. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Büyük bir afet sırasında vatandaşlarımızın gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla mevcut ekmek fabrikamızın yetersiz kalacağını öngörerek günlük 1 milyon üretim kapasiteli yeni ekmek ve yemek fabrikasını kurduklarını söyledi.
Hürriyet Pazar ekinde yer alan habere göre; Hürriyet gazetesi muhabirleri, geçen yılki 6 Şubat felaketinden sonra “Depreme ne kadar hazırsınız” diye sorduğu belediyeleri bir yıl sonra yine aradı. Deprem riski olan şehirlerin belediyeleri bu bir yılı iyi değerlendirebildi mi? Bunun yanıtını aradı.
Hürriyet Pazar ekinde yer alan haberde şu ifadelere yer verildi: 6 Şubat depremlerinden sonra risk taşıyan şehirlerin belediyelerini arayıp depreme ne kadar hazırsınız” diye sormuştuk. Felaketin üzerinden bir yıl geçti. Yerel seçimler yaklaşıyor. İstanbul, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, Bursa, Hakkâri ve Malatya belediyelerini tekrar arayıp bu kez “Son bir yılda neler yaptınız” dedik. Geçen sürede mevcut binaların riski incelenmiş, kurtarma ekipleri genişletilmiş, gönüllülere afet eğitimleri verilmiş. Ancak hâlâ bir an önce hayata geçirilmesi gereken pek çok şey var.
- İstanbul, İzmir, Çanakkale, Tekirdağ, Bursa, Hakkâri ve Malatya belediyelerine “Son bir yılda depreme karşı ne yaptınız” diye sorduk. İşte gelen yanıtlar: ■ Binalarda risk tespiti yaptık. Çok riskli bazı binaları yıktık. Ekmek ve yemek fabrikası kurduk. ■ Kurtarma ekiplerini genişlettik.
Belediyeler, bir yıl sonra imkanları ölçüsünde deprem karşı hazırlık yaptıklarını söyledi. Deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine son bir yılda hangi önlemleri aldıklarını sorduk. Konutlar test ediliyor, kurullar oluşturuluyor, arama kurtarma ekipleri kuruluyor
Malatya Büyükşehir Belediye Başkam Selahattin Gürkan, açıklaması şu ifadelere yerdi;
- 6 Şubat 2023'te yaşadığımız depremlerden önce 24 Ocak 2020'de meydana gelen ve ilimizi de etkileyen Elazığ depreminin hemen sonrasında aslında biz gerekli çalışmaları yapmıştık. Önceden aldığımız tedbirler can kaybımızın daha az olmasını sağladı ancak 6 Şubat depremlerinden sonra yeni önlemlerin alınması da elzem oldu. İlk etapta zemin etüdünün sonucuna göre maksimum zemin artı 6 kata izin verilmesi yönünde karar aldık.
- 6 Şubat günü 4.17'de yaşanan ilk depremin ardından vatandaşlarımız evlerinden ayrıldı ve toplanma alanlarına geçti. Büyükşehir Belediyesi ve diğer kurumlara ait sosyal tesislerde beklemeye başladılar. Yaşanan ikinci depremde insanlarımız evlerinde değil, dışarıda oldukları için can kaybımız az oldu. Ancak AFAD ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre yıkımlarda Hatay'dan sonra Malatya'nın geldiği belirtiliyor.
- Olası afet durumu için şehir merkezindeki acil toplanma alanlarını tek tek belirleyerek, bu alanları basın ve kamuoyuyla paylaştık. Büyük bir afet sırasında vatandaşlarımızın gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla mevcut ekmek fabrikamızın yetersiz kalacağını öngörerek günlük 1 milyon üretim kapasiteli yeni ekmek ve yemek fabrikasını kurduk.
- ‘Su kaynakları bulacağız'
- Deprem konutlarının yapılacağı alanları Çevre. Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı ile koordineli bir şekilde belirledik kİ bu alanları zaten Büyükşehir Belediyesi olarak uydu kent olarak planlıyorduk.
- İçme suyu sıkıntısı yaşanmaması için yeni ve alternatif su kaynakları bularak bu kaynakların merkep getirilmesi için gerekli fizibilite çalışmalarına başladık.