Ekmek rekora koşuyor

Malatya Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, maliyetlerde yaşanan artış nedeniyle ekmeğe zam kararı aldıklarını belirterek, 'Ekmeğe bir lira zam gelecek yani 5 lira olacak. Ekmekteki zam oranı yüzde 25'e tekabül ediyor. Kış mevsiminde zam kararı alıyoruz, normalde bu mevsimde zam kararı almazdık. İşlerin en zayıf olduğu dönem ancak esnafın gücü kalmadı, ekmeğe zam kaçınılmaz' dedi.

Akaryakıta, doğalgaz ve elektriğe gelen zamlar sonrası fırıncıların maliyetleri yükseldi. Maliyeti yükselen fırıncı ekmeğe zam beklentisi içerisine girdi. Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, artan maliyetlerden dolayı ekmek zammının kaçınılmaz olduğunu, yeni yılda ekmeğin fiyatının 5 lira olacağını açıkladı. Alınan zam kararıyla birlikte Malatya'da son bir yılda ekmeğe 3. kez zam yapıldı.

Bir yılda ekmeğe 3. zam

Kış mevsiminde zam kararı almamak için büyük bir çaba içerisine girdiklerini ifade eden Büyükelçi, “Kış mevsiminde zam alıyoruz, bu mevsimde zam almazdık. Çünkü işlerin en zayıf olduğu dönem ama esnafın gücü kalmadı. Özellikle doğalgaza gelen zamlar, oduna gelen zamlar, Malatya'daki fırınların yüzde 80'i odunludur, odun şuan 700 liradan 2 bin 500 liraya yükseldi. Devlet desteği olmasaydı ekmek en az 7,5 lira olması lazımdı. Devletimiz sağ olsun şuanda destek veriyor 6.aya kadar da bu desteği verecek. Şuanda ekmeğe 1lira zam yapmak zorunda kaldık. Yapmak kesinlikle istemiyoruz, özellikle bu mevsimde istemiyoruz ama artık kimsenin yapacak bir şeyi kalmadı. Önümüzdeki ay asgari ücreti düşünerek bir lira zam talebinde bulunduk. Yılbaşında bir lira daha fiyata geçmiş olacağız” diye konuştu.

Masrafımız yüzde yüz arttı

Büyükelçi, maliyetlerde yaşanan artışlara dikkati çekerek, “Biz doğalgazla ve odunla çalışıyoruz. Doğalgazda bir düşüş var mı? Hayır. Yükseliş var düşüş yok. Hatta bu aralar Malatya da odun kıtlığı var diyebilirim. Odun bulamıyoruz ve odun koyacak depo da bulamıyoruz. Büyükşehir belediyesi ve Battalgazi belediyesi ile görüştüm inşallah bir odun deposu verirler ve fırıncıların hepsi odunlarını oraya yığar. En az 10 dönümlük bir yer istiyoruz. Şehir içinde odun bir sorun oldu, şehrin gürültüsünü de bozuyor. Maya fiyatına yüzde 50 zam geldi. Sadece maya değil poşet ve kâğıt ta en büyük maliyetten biridir. Bir poşetin maliyeti 50 kuruştur. Maliyetler baya yükseldi, insanlar bir ekmekte alsa kağıda sarmalarını ve sonra poşete koymalarını söylüyor. Unun torbası 380–390 lira. Un fiyatları devlet desteğinden dolayı düştü artmadı” şeklinde konuştu. Vatandaşların ekmeğe zam beklemediğini ancak fırıncı esnafının para kazanamadığından yüzde 25 zam yapma kararı aldıklarını, ekmeğin yılbaşından iki gün önce yada yılbaşından hemen sonra 5 TL'den satılacağını anlattı.

Yorumlar 3
Vatandaş.... 23 Aralık 2022 00:09

Odun ve depo bulunamıyor muş.. ????????????

Süleyman BASUT 23 Aralık 2022 00:05

Allah gözünüzü doyursun İnşallah KARNI AÇ OLAN DOYANA KADAR YER GÖZÜ AÇ OLAN ÖLENE KADAR YER. Dünyada buğday fiyatları buğday koridorunun açılmasından sonra düşeşe geçti. Hükümetin fırıncılar verdiği desteği neden söylemiyorsun. Elektrik zamları sadece fırıncılar mı etkiliyor. Simit 5 TL ye satılıyor bir simitin maliyeti kaç para başkan elinizi vicdanınıza koyun varsa...

Taner Kılıç 22 Aralık 2022 08:36

Evet belki haklısınız, ama ülkede birileri elini taşın altına koyarak bu sorunları çözebilir. Alternatifler üretin, protesto edin zam yapanı. 1 ekmeğe bile poşet isteyen insandan poşet parası alın. Marketlere kuzu kuzu veriyor insanlar poşet parası, veren versin vermeyen cebinde poşet taşısın. Garibanın en önemli besini ekmeğiyle oynamayın arkadaş. Çıkın vatandaşa mayacı gereksiz zam yapıyor protesto edin aksi halde en temel madde ekmeğe zam yapmak zorunda kalacağız deyin. Zam işi kolay, vatandaş olmuş koyun misali ne versen onu yiyor, ne sesi ne soluğu çıkıyor. Biraz vicdan biraz merhamet. Bu ülkede herkes birbirini kollamazsa biz bu işin içinden çıkamayız.

Bakmadan Geçme