Eğitimciler Hakkını Arıyor! 'Kanun Yeniden Düzenlensin'
Malatya Eğitim-Bir-Sen Malatya 1 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Söylemez, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Söylemez, 'Meslek Kanunu, öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmeli, eğitimcilerin haklarını genişleten, destekleyen bir Öğretmenlik Meslek Kanunu bekliyoruz' diye konuştu.
Eğitim-Bir-Sen Malatya 1 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Söylemez, önümüzdeki günlerde meclise sunulması beklenen Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun eğitimcilerin beklentilerini karşılaması amacıyla "Haklar yarım kalmasın, ÖMK eğitimcileri bölmesin" sloganıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi.
Söylemez, “Uzun yıllar ihtiyaç haline gelen ve yıllarca talep ettiğimiz Öğretmenlik Meslek Kanunu, nihayet iki yıl önce çıkarılmıştı. Ancak çıkarılan kanun, bütün uyarılarımıza rağmen ihtiyacı karşılayacak şekilde düzenlenmemiş, yetersizliği ortaya çıkmıştı. Kapsamı dar tutulmuş, şube müdürlerini, ilçe milli eğitim müdürlerini, il milli eğitim müdür yardımcılarını, bakanlık ve eğitim müfettişlerini, şahsa bağlı uzmanları ve araştırmacıları kapsam dışı bırakmıştı. Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddeleri iptal edilen kanunun yeniden düzenlenmesi gerekiyor” dedi.
Söylemez, mevcut kanunun birçok eğitimciyi kapsamadığını ve bu durumun adaletsizlik yarattığını vurgulayarak, “Yönetim hizmetleri kadro grubunda bulunanların özlük hakları ve yetkileri yetersiz. Mevcut kanunda uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları, şube müdürleri ve dengi kadrolardaki eğitimcileri kapsamıyor. Bu durum, eğitim yönetiminin yükünü omuzlayan birçok eğitimciyi mağdur ediyor. Meslek Kanunu, öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmeli” şeklinde konuştu.
Eğitim-Bir-Sen olarak Millî Eğitim Bakanlığı’na, TBMM Başkanlığı’na ve Meclis’te grubu bulunan partilerin yöneticilerine kanun taslağı sunduklarını belirten Söylemez, “Taslağımızda şube müdürü, dengi veya üstü eğitim yönetimi ve denetimi kadrolarında bulunanlara kariyer basamakları sürecinde unvan için başvuru hakkı tanınmasını istedik. Eğitimcilerin haklarını genişleten, destekleyen bir Öğretmenlik Meslek Kanunu bekliyoruz” dedi.
Söylemez, öğretmenlerin ekonomik haklarının da iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Ek ders ücreti artırılmalı, uzman ve başöğretmenlik kıdem süreleri söz verildiği gibi 5 ve 10 yıl olmalı. Birinci dereceye gelen bütün memurlara 3600 ek gösterge hayata geçirilmeli. Kadroya geçen öğretmenler, kadrolu öğretmenliğin özlük haklarından faydalanmalı. Sözleşmeli öğretmenlik ve öğretmen alımında mülakat kaldırılmalı. Yardımcı Hizmetler Sınıfı kaldırılmalı, memurluğa sınavsız geçiş sağlanmalı” ifadelerini kullandı.