Dünyanın Kayısı Başkenti Malatya'da 'Sarı Altın'ın Hasadı Başladı...! Maliyetler Artıyor, Fiyatlar Düşüyor...
Malatya'da, dünyanın en büyük kuru kayısı üretim merkezlerinden biri olan kentte bazı bölgelerde kayısı hasadı başladı. Türkiye'nin Avrupa Birliği coğrafi işaret belgeli Malatya kayısısında yeni dönem hasadı, Battalgazi ilçesi Çolakoğlu Mahallesi'nde çiftçilerin umut dolu çalışmalarıyla başladı. 2024 yılı tahmini kuru kayısı rekoltesi 107 bin 517 ton olarak açıklandı.
Dünyanın kayısı başkenti Malatya’da, 2024 yılı için kuru kayısı rekoltesinin 107 bin 517 ton olması bekleniyor. Yeni hasat dönemi, çiftçilerin bereketli bir yıl temennisiyle başladı.
Çiftçileri ziyaret eden AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, hasadın bereketli olmasını dileyerek, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde AK Parti hükümetleri her daim çiftçinin yanında olmuştur. 6 Şubat depremleri sonrası sulama altyapılarında yaşanan olumsuzluklar kısa sürede giderildi. Çiftçilerimizin taleplerini dinledik, özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) kayısı alımı taleplerinin takipçisi olacağız” dedi.
Kayısının Malatya için ekonomik önemine değinen Milletvekili Ölmeztoprak, “On binlerce ailemiz ekmeğini kayısıdan elde ediyor. Kayısı, Malatya’ya yıllık 450 ila 500 milyon dolar katma değer sağlıyor. 2024 yılında 100 bin ton ihracatla 750 milyon dolar gelir hedefliyoruz” diye konuştu.
Kayısı üreticileri ise artan maliyetler ve düşen fiyatlardan şikayetçi. Mazot, gübre, ilaç ve işçilik maliyetlerinin arttığını belirten üreticiler, kayısı fiyatlarının düşmesinin kendilerini zorladığını ifade etti. Ayrıca, hasat için Malatya’ya gelen aileler sıcak hava ve kötü yaşam koşullarına rağmen düşük ücretlerle çalışıyor.
Malatya'nın verimli topraklarında yetişen kayısılar, yüksek C vitamini, lif ve antioksidan içeriğiyle sağlık açısından oldukça faydalı. Hem taze hem de kurutulmuş olarak tüketilebilen kayısılar, birçok tarifte kullanılıyor. Hasat dönemi boyunca çiftçiler yoğun bir tempoyla çalışarak bu değerli meyveyi topluyor. Toplanan kayısılar, titiz bir süreçten geçirilerek tüketiciye ulaştırılıyor, bu süreçte hijyen kurallarına dikkat ediliyor ve kaliteli ürün elde edilmeye çalışılıyor.