Dünyada üretimin yüzde 85'ini karşılıyor: Temmuz'da Başlayıp, Ağustos'ta Sona Yaklaşıyor...
Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da, mevsimlik tarım işçileri kavurucu sıcak altında kayısı hasadında sona yaklaşıyor. Şanlıurfa'dan gelen işçiler, aile ekonomisine katkı sağlamak için büyük çaba sarf ediyor.
Malatya, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'ini karşılıyor. Bu yıl Temmuz ayında başlayan kayısı hasadı, Ağustos ayının ortalarına doğru tamamlanacak. Çevre illerden gelen yaklaşık 20 bin mevsimlik tarım işçisi, kayısı bahçelerinde yoğun mesai yapıyor. Günün ilk ışıklarıyla başlayan çalışmalar, kükürtleme ve güneşte kurutma işlemleri ile devam ediyor.
Aile ekonomisine katkı sunmak için Şanlıurfa'dan gelen mevsimlik tarım işçileri, kayısı hasadının ardından Karadeniz’e fındık hasadı için geçeceklerini belirtti. Akçadağ ilçesi Resuluşağı Mahallesi’nde çalışan Elif ve Aslan Kılıç kardeşler, 800 TL yevmiye ile çalıştıklarını ve üç haftadır devam eden hasatta sona yaklaştıklarını ifade etti.
Kayısıda çalışmak üzere eşi ve çocukları ile birlikte Malatya’ya gelen İbrahim Orçun ise, 21 gündür hasatta çalıştıklarını ve güzel bir sezon geçirdiklerini belirtti. Orçun, "Hasat süreci zorlu ama bereketli geçiyor. Ailemiz için önemli bir gelir kaynağı sağlıyoruz," dedi.
Kayısı üreticisi Özkan İnce, bu sezonun bereketli geçtiğini vurguladı. İnce, "Yaklaşık 3 bin ağacımız var, bu yıl 30-35 ton kuru kayısı elde etmeyi hedefliyoruz. Şanlıurfa’dan gelen 30 dolayında mevsimlik tarım işçisi ile birlikte meyveleri dalından indirdik. Çekirdek çıkarma çalışmalarımız sürüyor ve her şey yolunda gidiyor," diye konuştu.