Doğanyol sil baştan
2020 yılında Elazığ'ın Sivrice ilçesinde yaşanan depremde ağır hasar alan Malatya'nın Doğanyol ilçesi TOKİ tarafından yapılan çalışmalarla modern bir ilçeye dönüştü. Doğanyol Belediye Başkanı Hakan Bay, Elazığ depremi sonrası TOKİ tarafından ilçe merkezi vekırsal mahallelere 650 konut, 2 cami, 170 civarında ticarethane ile halı saha, sosyal yaşam merkezi, sanayi alanı ve hastane kazandırıldığını söyledi.
Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 2020 yılında yaşanan 6,8 şiddetindeki depremde ağır hasar alan Malatya'nın Doğanyol ilçesi üç yıl içerinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan çalışmalarla sil baştan yenilenerek, modern bir ilçe haline geldi. 2019 seçimlerde Doğanyol Belediye Başkanı seçilen ve dört yıllık görev süresinde yaptığı başarılı çalışmalarla ilçede adından söz ettiren Doğanyol Belediye Başkanı Hakan Bay, yapılan çalışmaları kentteki basın mensuplarına tanıttı. Başkan Bay, 2020 depreminde Doğanyol ilçe merkezi ile Gökçe mahallesinin büyük yıkıma uğradığını, ilçenin kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yatay mimariyle bütün yapı stokunun tamamı yenilenerek, depremle ilgili en ufak bir sıkıntısı kalmayan bir ilçe haline geldiğini belirtti.
Basın mensuplarıyla proje alanlarını gezen ve ilçeye kazandırılan projeleri tanıtan Başkan Bay,kırsal konutlarla birlikte ilçeye, yaklaşık 650 konut, 2 cami, 170 civarında ticarethane yapıldığını, halı saha sosyal yaşam merkezi, sanayi alanı, hastane kazandırdıklarını belirtti.Elazığ depreminde ilçe merkezinin tamamen yıkıldığını ve deprem sonrası ilçedeki yapı stoklarının yenilendiğini belirten Başkan Bay, “24 Ocak 2020 depreminde ilçe merkezimiz tamamı yıkılmış, bu deprem kapsamında ilçemiz ve ilçe merkezimiz ve merkeze yaklaşık 5 kilometre uzakta olan Gökçe Mahallesi kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Bunun akabinde ilçemizin bütün yapı stokunun tamamı yenilendi. Şu anda tamam bitmiş halde hemşerilerimizin, vatandaşlarımızın hizmetine de sunuldu” dedi.
Devletimize güvenelim
2020 depremi sonrası ilçenin TOKİ tarafından yapılan yapılardan dolayı 6 Şubat'ta yaşanan depremlerden etkilenmediğini vurgulayarak, “6 Şubat depreminden sonra görüldü ki kentsel dönüşüm ve yeni yapıların ne kadar önem arz ettiği ortaya çıkmıştır ve bugün de burada Doğanyol'da bu yeni yapılarla bu deprem sürecinin nasıl atlatıldığını hızlı bir şekilde görülmektedir. İnşallah il merkezimizde ve Doğanşehir Akçadağ, Darende gibi ilçelerimizde de bu depremin yaralarını hızlı bir şekilde saracaktır. Yeter ki güvenelim, inanalım ve sabırlı olalım. Depremden sonra ilçemizde de herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını görünce biz hızlı bir şekilde il merkezimize ve özellikle Doğanşehir ilçemize gerek yiyecek hususunda gerek ekmek konusunda yardımcı olmaya çalıştık. Depremden sonra nüfusumuz ciddi manada arttı. Evlerimiz vatandaşlarımızın hizmetinde şu an. Esnaflarımızın da hakeza aynı şekilde mutluyuz gururluyuz” diye konuştu. Elazığ depreminde ilçede 4 vatandaşın hayatını kaybettiğini, depremin sonrası yaraların hızlı sarıldığını belirten Bay, emeği geçen, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere bakanlar, milletvekillerine, emeği geçenlere ve Öznur Çalık'a teşekkür etti.
Ciddi adımlar atıldı
Deprem sonrası yaraların sarılması noktasında ciddi yatırımların yapıldığının altını çizen Başkan Bay, “Doğanyol ilçemizde aktif olarak beş bakanlığın hizmetini görmekteyiz. Devlet hastanemiz lojmanı ile beraber yapıldı, bitti. Karayolu çalışmamız devam ediyor. Yine İçişleri Bakanlığımızın Afet kapsamında yaklaşık 130 kırsal konutları yapıldı ve bitti. Çevre Şehircilik Bakanlığımız bünyesinde Kentsel Dönüşüm Altyapı Genel Müdürlüğü ve TOKİ işbirliğiyle hem Doğanyol merkezlerinde Gökçe merkezde kentsel dönüşüm kapsamında konutlarımız yapıldı ve bitirildi. Yine kapalı spor salonumuzun ihalesi yapıldı. İnşallah bu deprem sürecinde durmuş durumda ama depremin etkileri geçtikten sonra başlayacaktır. Yerelde sosyal yaşam merkezimiz, Halı sahalarımız, güneş enerji santralimiz, bunun altını çizmek istiyorum. Çiftçilerin de ücretsiz elektrik veriliyor. Doğanyol hem altyapı hem üst yapı, hem desosyal donatılar ve sosyal yaşamı iyileştirmenin hususunda ciddi yatırım alan bir ilçe. İnşallah daha iyi daha güzel hizmetler olacak. Vatandaşımıza bu hizmetleri sunmaya devam edeceğiz” dedi.
Nüfusumuz arttı
Başkan Bay, Sivrice depremi sonrasında ilçedeki alt yapı ve üst yapının tamamıyla değiştiğini belirterek, “6 Şubat depreminde ise Malatya'da yaşayan ve burada haneleri konutları olan vatandaşlarımız ilçemize geri geldiler. Bir de İstanbul depremi şu ara biliyorsunuz gündemde. İstanbul'da yaşayan hemşirelerin yine yeni konutlardan alarak Doğanyol'a dönmeye başladılar. Bu da nüfusumuzu önemli manada arttırdı. Doğanyol'da hemşirelerimizi görmekten mutluyuz. Bize bu manada düşen ne varsa onları misafir etmekte, ilçemizde görmekte ve ilçemizde misafir etmekte mutluluk duyacağız” ifadelerini kullandı.
Terse dönüş başladı
İlçenin yüzde 90 altyapı stokunun yenilendiğini aktaran Bay, “ Doğanyol şu an yapı stoku bakımından yüzde 90'a yakın değişmiş, gelişmiş bir ilçedir. Dolayısıyla depremle alakalı en ufak bir sıkıntısı kalmayan bir ilçedir. İnsanları burada iaşe konusunda, yaşama konusunda her türlü desteği verebilecek bir ilçe. Dolayısıyla hemşerileriniz geliyorlar. Terse dönüş başladı. Ama onun haricinde de gerek memurlarımızdan gerek Doğanyol nasıl bir yerdir diyen ve çalışmak isteyen herkesi bekleriz. Misafir etmek isteriz. Eminim beğeneceklerdir. Burada yaşamaları içinde her türlü desteği de gayreti de veririz” diye konuştu.
Doğanyol örnek olacak
Malatya'nın en uzak ilçesinin Doğanyol ilçesi olduğunu belirten Bay, bu uzaklığa rağmen ilçenin iki buçuk yıl gibi kısa sürede ilçenin yeniden inşa edildiğini dile getirdi. Bay, “Bu konu referans olması açısından tabii ki birebir göstergesidir. Biz Malatya merkezine mesafe olarak en uzak ilçeyiz. Her ne kadar karayolu çalışmamız şu an devam etse ve bu mesafe azalsa da şu an Malatya'ya en uzak ilçeyiz. Devletimiz ve devletimizin, hükümetimizin ilgili kurumları TOKİ, Çevre Şehircilik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, AFAD Genel Müdürlüğümüz Doğanyol'u yaklaşık bir buçuk 2 yıllık bir süre zarfında yeniden İnşa ettiyse, il merkezimiz veya ilçelerimiz de hiçbir şekilde meraklanmasınlar. Hemşerilerimiz de bu konuda hiçbir tedirginliğe düşmesinler” dedi.
Cumhurbaşkanımız ne söz verdiyse yapmıştır
Cumhurbaşkanının ne söz vermişse yaptığının altını çizen Bay, “ Güçlü bir liderimiz var. Milletimizin ferasetiyle 28 Mayıs'ta daha çok güçlenerek hükümetimizin ve devletimizin başındadır. Emin olun çok kısa süre zarfında Cumhurbaşkanımız, bizim ülkemiz için ne söz verdiği yapmıştır. Malatya'nın başta olmak üzere bütün illerimiz bütün ilçelerimiz en kısa sürede toparlanacaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Yapı stokumuz yatay mimari şeklinde
Malatya'nın deprem bölgesinde yer aldığına da değinen Başkan Bay, “İlçemizde yine fay hatlarının kesiştiği bir alan içerisinde. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımız 2020 yılındaki depremde ilçemizi ziyaret ettiği zaman bakanlarımıza ve kendisine şunu arz ettik. Bir ilçe belleği var bunu korumamamız lazım. Yapılaşmanın dikey değil de yatay olması lazım. İlçe merkezimizdeki eski yapılaşma bu şekildeydi. Sağ olsunlar kendileri de bakanlarımızı bu şekilde talimat verildi. Yapı stokumuzun yatay mimari şeklinde zemin artı bir şeklinde tamamı değiştirildi. Kentsel dönüşüm haricinde de kırsal mahallelerimizde köy tipi konut dediğimiz çelik yapılar vardır. Üstü konut altı da ahır şeklinde yapılardır” diye konuştu. Yapılan projeler hakkında bilgi veren Başkan Bay, “Şu an için yaklaşık 100 civarında kentsel dönüşüm konutlarımız ve bahsetmiş olduğumuz kırsal konutlarımızla beraber yaklaşık olarak 650 konut yine yaklaşık 180 ağır, 2 cami ve yaklaşık olarak Gökçe ve Doğanyol'u da dahil edersek 170 civarı ticarethanemiz bulunmaktadır. Dediğimiz gibi deprem bölgesindeyiz bazı gerçekleri göz önünde bulundurarak planlamamızı ve inşamızı yapmakla mükellefiz diye düşünüyorum” dedi.
Tüm gücümüzle yardıma koştuk
Başkan Bay, 6 Şubat'ta yaşanan depremden hemen sonra depremin ağır hasar yaşattığı bölgelere yardım için belediyenin tüm gücüyle yardıma koştuğunu anlatarak, “Deprem sonrasında kendi ilçemizde genelde gerekli tahkikatları yaptıktan sonra il merkezimizde bulunan hemşerilerimizi ücretsiz olarak ilçe merkezimize taşıdık. Boş olan konutlarımıza bu hemşirelerimizi yerleştirdik. Daha sonra burada gerekli tedbirleri aldıktan sonra da il merkezimizde ne yapabiliriz diye iş makinelerimiz kamyonlarımız işte iş makinelerimizi merkezimize gönderdik. Hatta buradaki iş makinelerimizin birçoğu da Hatay'da görev aldı. Bu da bize nasip oldu. Çünkü oradaki hemşerilerimizi en iyi anlayacak olan bizlerdik. Bizler de yaşadık. Akabinde yiyecek ve barınma hususunda il merkezimizde, ilçelerimizde hızlı bir şekilde bunların ikmalini sağladık” ifadelerine yer verdi.
Bize düşen vefa borcumuzu ödemek
6 Şubat depremlerinden herhangi bir zarar görmediklerini vurgulayan ilçede yaşayan vatandaşların depremden etkilenen yerlere yardım gönderdiğini belirtti. Bay, “ 6 Şubat depreminde can kaybımız hiçbir şekilde olmadı. Yaralımız olmadı. Yıkım olmadı yalnızca bazı binalarımız ağır hasar aldı onlar da itiraz süresi tamamlandı. Dolayısıyla bizim burada bize düşen Malatya hemşerilerimiz nasıl ki 24 Ocak depreminde bizlere sahip oldu ise, bize de düşen bu vefayı göstererek borcumuzu ödemekti. Elimizden geldiğince hemşerilerimiz kimisi evinde ekmek pişirdi. Kimisi hayvanlarından elde ettiği ürünleri gönderdi. Kimisi odun gönderdi. Kimisi battaniye gönderdi. Kimisi kızının çeyizindeki yorganını gönderdi. Hemşerilerimle gurur duydum. Elimizden geldiğince hemşerilerimize destek olmaya çalıştık” diye konuştu.