Dişi hayvan üretilmeli
Malatya Canlı Hayvan Pazarı Dernek Başkanı Ramazan Kırma, hayvan üretiminin artırılması için üreticiye destek verilmesi gerektiğini belirterek en büyük desteğin dişi hayvan üretimine verilmesi gerektiğini söyledi.
Hayvan üretiminin teşvik edilmesi için dişi hayvan desteğinin yanında Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından satılan yemlerin vadelerinin de üretici lehine düzenlenmesi gerektiğini hatırlatan Kırma, Et Balık Kurumu (EBK) tarafından yapılan ödemelerin de daha kısa vadede yapılmasını istedi.
Ödemeler daha seri yapılsın
Kırma, “Malatya'nın il olduğunu hepimiz biliyoruz. Malatya'nın besicileri şu an mağdur durumdalar. Geçen yıl yem fiyatları 45 lira de bugün 75 80 lira oldu. Hayvan kesimleri geçen sene kilo başına 29-30 lira idi şimdi 28-29 lira oldu. Bu maliyet ile üretici bir tane dana alıp bir yıl beslediği zaman bunun maliyeti kilo başına 31-32 liraya bize mal oluyor. Besiciler şuanda bu maliyetle mal kestiği zaman zarar ediyorlar. Bizim yetkililerimizden Allah razı olsun Et ve Balık Kurumu buraya getirdiler besiciler malını burada kestiriyorlar. Et ve Balık Kurumu burada ödemelerde bir ay bir süre veriyor. 45 günde de para veriyor. Üreticinin bu parayı alması yaklaşık 3 ayı buluyor. Ödenecek paranın Biraz daha seri bir şekilde ödenmesi besicileri memnun edecektir böyle bir talebimiz var” dedi. Tarım Kredi Kooperatifleri yem satışının vadeli olmasını isteyen Kırma, “Diğer yandan hayvan üreticisini ithal mal almaya mecbur bırakmasınlar. Üretime yönelik çalışma yapsınlar. Verecek destekleri dişi dana veya süt desteklemeye versinler. Eğer bir üretici 5 tane dana bekleyecekse 5 tane İnek beslesin. 5 tane inek beslediği zaman ise en azından üç tane düvesi olur. Dana üretimi olmadığı zaman süte destek verilmediği zaman dişi hayvana önem verilmediği zaman dışarıdan gelen hayvanların bize hiçbir faydası olmaz. Bizim yetkililerimiz milletvekillerimiz gerçekten tarım için uğraşıyorlar ama yardımcı oluyorlar. İnşallah yetkililerimiz de bu taleplerini değerlendirmelerini bekliyoruz” diye konuştu.