Destek şart
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılınç, gübre, mazot, ilaç ve tohum fiyatlarına yapılan zamların enflasyonun çok üzerinde olduğunu belirterek, 'Mazotta, gübrede ve ilaçta girdilerin tamamında yüzde 150-200 aralığında zam yapılıyor kimse buna dur demiyor. Zamlar karşısında beli bükülen çiftçinin üretim yapabilmesi için mutlaka tohum desteği verilmesi gerekiyor' dedi.
Tarımsal girdiler her geçen artıyor. Artan gübre, yem, mazot fiyatlarının karşısında üreticinin ürünlerinin fiyatlarının aynı oranda artmadı. Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılınç, gazetemize yaptığı açıklamada, üreticilere özellikle sonbahar mevsiminde bir yıl faizsiz tohum desteğinin verilmesini talep ettiklerini ancak bugüne kadar herhangi bir tohum desteği alamadıklarını söyledi.
Girdiler arttı gelir artmadı
Gübre fiyatları arkasından motorine gelen zamlardan üreticinin olumsuz etkilendiğini anlatan Kılınç, artan girdiler karşısında çiftçiye mutlaka tohum desteği verilmesi gerektiğini söyledi. Üreticinin bugüne kadar tohum desteği almadığını ifade eden Kılınç, "Hükümetin üreticiye mutlak bir yıl faizsiz tohum desteği vermesi gerekiyor. Belediyelerin verdiği tohum destekleri biraz siyasi ve göstermelik oluyor. Bu göstermeliklerden kaçmak lazım. 5 ton 10 tonla olacak iş değil. Sistemde hata var. Maliyet arttı diyerek zam yapılıyor. Diğer taraftan üreticinin girdi maliyetlerine ne olduğunu kimse göz önüne almıyor. Mazotta, gübrede, ilaçta girdilerin tamamında yüzde 150, yüzde 200 zam yapılıyor kimse buna dur demiyor. Sadece üreticinin ürününün fiyatı arttığı zaman herkes ayağa kalkıyor. Markette, pazarda fiyatlar yükseldi diye. Elbette ki bu tür şeyler bir birini takip ediyor. Bir ülkenin enflasyonu ne ise girdi maliyetleri artıyor ve gıda fiyatları da artıyor. Buna sistemsel bir çözüm bulunması lazım. Üretici mağdur, her yerde bağırıyor. Tarım Krediye, Ziraat Bankasına borcunu ödeyemiyor. Çünkü ektiği ürünü tarlada satamıyor. Üreticinin üretmesi için devletin daha büyük desteklerinin olması gerekiyor. Özellikle sonbahar mevsiminde üreticiye tohum desteğinin verilmesini çok arzu ettik. Ama Tarım Bakanlığı biz böyle bir destekte bulunamayız diyor. Destek bulamayınca araziler boş kalıyor. Bu durumunda kimsenin bize diyecek bir şeyi kalmıyor" dedi.
Üretici bitme noktasına gelecek
Gübre, mazot, ilaç, tohum fiyatlarının neye göre arttığına anlam veremediklerini söyleyen Kılınç, "Zamlar enflasyona göre mi? Artışlar enflasyonun çok üstünde. Serbest piyasa ekonomisi, firmalar istediği gibi zam yapabiliyor. Dolar, Euro da bir dalgalanma yüzde 5 bile olsa bir bakıyorsunuz dalgalanma oluyor. Biz bu duruma sistemsel bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Kuraklık bizi etkiledi. Ülke genelinde barajlarımız boş. Bu yıl idare ettik. Kuraklık devam ederse üretici bitme noktasına gelecek. Kimse zararına gidip tarlasını sürmez. Kuraklık en büyük sorun fakat insanların bu kadar acımasız olması, sanayicinin, ihracatçının, tüccarın bu kadar acımasız olması bizi üzüyor. Üretime destek olmaları gerekiyor. Üretim bütün alanları etkiliyor. Üretim durduğu zaman insanlar aç kalır. Dünyada 850 milyon kişi açlıkla boğuşuyor, bunun tedbirini şimdiden almak lazım, böyle devam ederse ülkemizde de alarm çalmaya başlayacak" şeklinde konuştu.