Derdimiz işsizlik
CHP'nin 81 ili kapsayan vatandaşın sorunlarının sıraladığı 'Türkiye'nin Dert Haritası' raporu açıklandı. TÜİK, İŞKUR, Adalet Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve SGK verileri ile CHP heyetlerinin 81 ilde yaptıkları çalışmalar sonucu hazırlanan, haritaya da yansıtılan raporda vatandaşların en çok muzdarip olduğu konular sıralandı. Raporda Malatya'da yer aldı. Rapora göre Malatya'da en büyük sorun işsizlik.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) ilk olarak 2019'da yayınladığı 'Türkiye'nin dert haritası' raporu güncellendi. CHP'nin Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi liderliğindeki bir ekiple başlattığı çalışmanın 2022 raporu yayınlandı. 'Türkiye'nin dert haritası' adı verilen raporda il il vatandaşlara 6 başlıkta; işsizlik, fabrikaların kapatılması, terör ve asayiş, çevre karşıtı gelişmeler, geçici sığınmacılar, yolsuzluk ve eşitsizlik sorunlarından en çok hangisini hissettikleri soruldu. Türkiye'nin dert haritası' raporunda 31 il ile işsizlik sorunu en büyük sorun olarak zirvede yer aldı. İşsizlik sorunu 31 ilde ilk sırada gelirken, 24 fabrikalar, 8 ilde terör ve asayiş sorunları, 4 ilde de geçici sığınmacı konusu en büyük sorun olarak görülüyor. Malatya'da ise ilk sırada işsizlik sorunu yer aldı.
Malatya'nın dertleri
CHP'nin hazırladığı rapora göre Malatya'da göze çarpan ‘dertler' şu şekilde: “12 bin 751 kayıtlı işsiz olması, işsizlik ödeneğine başvuran 35 bin 172 kişi olması, geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusun yoğun olması, iç göç, verimli tarım arazilerinin taş ocakları nedeniyle yok edilmesi, kuzey çevreyolu nedeniyle tarım arazilerinin yapılaşmaya açılması, yeşil alanların hızla betonlaşması, trafik master planı olmayışı, tasarruf tedbirleri nedeniyle DSİ'nin gölet projelerini durdurması, Yoncalı Barajının devreye girmemesi, içme suyu planlamasının eksik olması, içme suyunda yaşanan kirlilik, kabotajdan çıkan su miktarının düşmesi, sulama kanallarının bakımsız ve onarılmaya muhtaç olması, küçük ve büyükbaş besiciliğinin teşvik edilmemesi, kayısı üretiminde pazar ve tanıtım eksikliği, tarımsal kalkınmada teşvik yetersizliği, yüksek elektrik maliyetinden kaynaklı tarımsal sulama sorunu, öğretmen yetersizliği, doktor yetersizliği.”