Depremzedeye fatura şoku

6 Şubat tarihli depremlerde ağır hasar alan illerden olan Malatya'da 4 aylık aradan sonra ilk elektrik faturaları gelmeye başladı. Vatandaşlar yüksek gelen faturalar karşısında çaresiz kaldı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Malatya İl Başkanı Baykan Almış, 4 ay gecikme ile okunan faturaların, kullanılan enerji miktarının artması ve 2. kademeden hesaplanması nedeniyle katlandığını belirterek, deprem bölgesine ayrıcalık tanınması çağrısında bulundu. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), deprem sonrası Malatya'da tüketicilerin sayaç okuma, fatura tahakkuk ve tahsilat işlemleri ile tahsil edilememiş borçlarına yönelik işlemleri ertelenmişti. 6 Şubat'tan bu yana sayaçların okunmadığı ve tahsilatın yapılmadığı Malatya'da tüketicilere ilk faturalar gönderilmeye başladı. 1 Haziran itibariyle okunmaya başlanan sayaçlar, tarifeli kademeden dolayı yüksek gelmeye başladı. Faturası gelen depremzede vatandaşlar gelen yüksek faturalara tepki gösterirken, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Malatya İl Başkanı Baykan Almış, 4 ay sonra gelen faturalar kademeli tarifeden dolayı yüksek geldiğini, deprem bölgesine ayrıcalık tanınmasını talep etti.

Bir kez daha deprem etkisi yarattı

Başkan Almış, elektrik kullanımında günlük limit aşılınca ikinci kademeye geçildiğini bunun da faturayı etkilediğini söyledi. Almış,“ 6 Şubat deprem felaketine yakalanan vatandaşlarımız bir de -17 dereceyi bulan soğuk hava koşullarıyla mücadele etti. Bu süreçte yaşlısını, çocuğunu, bebeğini donmaktan korumak için doğalgaz yerine çoğunlukla elektrik tüketiminde bulundu. Bu da günlük 8'kw kademesinin aşılmasına sebep oldu. Nitekim bu afetin üstüne bu kademeli faturalar depremzedelerimize bir kez daha deprem etkisi yarattı. Hükümetin ve yetkili tüm mercilerin bu sorunu görüp deprem bölgesinde en az bir yıllık süreçte mesken ve ticari tüm faturaların en düşük kademeden faydalanması için çalışma yapılmasını talep ediyoruz. Ticaretin durma noktasına geldiği vatandaşlarımızın zor şartlarda geçimini sağlamaya çalıştığı bu zor günlerde hükümetin, faturalar konusunda vatandaştan yana tutum sergilemesini bekliyoruz” dedi.

2. Kademeden hesaplanınca faturalar katlandı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu 10 ilde elektrik ve su faturalarının depremzedeler mağdur olmasın denilerek zamanında okunmaması deprem bölgesindeki vatandaşları mağdur etti. Yaklaşık 4 ay gecikmeli okunan faturalar, kullanılan enerji miktarının artması ve 2. Kademeden hesaplanması nedeniyle faturalar katlandı. Fatura desteği alan depremzede vatandaşlar ise gecikme nedeniyle mağdur olduklarını dile getirdiler. Vatandaşlar, depremde evi ağır hasarlı komşularıyla elektriklerini ortak kullandıklarını ve deprem sonrası gelen fatura fiyatıyla şok yaşadıklarını, vatandaşların deprem mağduriyetlerinin yanı sıra fatura mağduriyeti yaşadıklarını vurguladı.

Bakmadan Geçme