Depremzede üreticilere ilave destek talebi

Malatya Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergün Günaydın, deprem sürecinde üreticilerin zor bir süreçten geçtiğini belirterek, buzağı desteğinin arttırılmasını ve yem desteği verilmesini istedi.

Malatya Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği (MDSYB) Başkanı Ergün Günaydın, 6 Şubat depremlerinde zarar gören üreticilere yapılan hayvan dağıtımı ve yem desteği hakkında basın açıklaması yaptı. Depremin üretime olan etkilerinin azaltılması için yürüttükleri çalışmalara değinen Günaydın, deprem bölgesindeki üreticilere verilen buzağı desteğinin arttırılmasını ve yeniden yem desteği verilmesini istedi.

Üretimden vazgeçmedik

Üreticiliğin kutsal bir görev olduğunu söyleyen Günaydın, "Gecesi gündüzü, zamanı yani böyle fedakârlık isteyen ve karşılığında da insanların alın terinin alınacağı bir yıl olmasını temenni ediyoruz. Bu yıl üreticiler olarak depremde 2023 özellikle çok ciddi yaralar aldık. Çok ciddi kayıplar, maddi, manevi olarak. Malatya olarak kayıplarımız oldu. Tabii diğer iller olarak da deprem yaşayan insanlar için hayat kaldığı yerden devam ediyor. Üretimimizi devam ettirmeliyiz. Gıdanın insan yaşantısındaki önemi hiçbir zaman tartışılmaz, konuşulmaz ve bunun en güzel örneğini de pandemi döneminde gördük. İnsanlar gıdaya ulaşamadı ama biz üreticiler olarak hiçbir zaman, gıdayla ilgili, üretimle ilgili pozisyonumuzdan geri çekilmedik ve daha da çok üreterek insanlığa hayatlarına devam edebilmeleri için üretime katkı sunduk" dedi.

Devletimiz yaralarımızı sarıyor

Deprem döneminde Malatya'da 3 bin 250 adeti küçükbaş, olmak üzere 3 bin 805 hayvan kaybının yaşandığını belirten Günaydın, "Bunlar bakanlığımızın tespitleriyle tutanaklandırıp kısmi olarak da değerlendirilemeye başlandı. Depremden sonraki süreçte hak edişler geldiği zaman Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığımızın kararnamesiyle işletmelere üretimin devam edilmesi için katkılar sunuldu. Bu hayvanların dağıtımını Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak birliğimize ait düve çiftliğinde hayvanlarımızı kazasız belasız üreticilerimizle buluşturduk. Ve hayvanların kalitesi anlamında ise verim yönü çok yüksek, kaliteli hayvanların dağıtımı yapıldı. Çiftçilerimiz tekrardan daha güzel bir ırkla sürdürülebilir hayvancılığa devam ediyorlar. Devletimizin, yaralarımızın sardığını ve sarmaya devam edeceğini temenni ediyoruz" ifadesini kullandı.

Malatya ilave destek verilmeli

Buzağı desteklemelerine de değinen Günaydın, "2023 yılında buzağı desteklemesinde 22 tane bizim statümüzdeki Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'ndeki illere destek artı 400 lira fazla verildi. Bununla ilgili mücadele ettik. Bakanlığa bildirdik Malatya milletvekillerimize de bu konuyu aktardık. 400 TL'nin, buzağı desteklemesine, ilave desteğin Malatya'ya da verilmesini, üreticilerimiz adına bekliyoruz. Çünkü deprem yaşamışız, zorluklar yaşamışız, zorluklar görmüşüz. Bunlar işletmelere katkı olacak" açıklamasını yaptı.

TMO arpa ve mısır desteği vermeli

Deprem sürecinde yaşanılan zorlukların aşılabilmesi adına yem desteğinin yeniden verilmesini isteyen Günaydın, "Toprak Özellikle Mahsulleri Ofisi'nden şunu bekliyoruz. Taleple ilgili üreticilerimiz çok zorlu bir dönemden geçti. Çok zorlu bir süreçten hepimiz geçtik. Ama üreticiler ekonomik olarak değer kaybı, katma değerden kaybettikleri için sürdürülebilir hayvancılık için muhakkak ya süspansiyonlu ya da hibe şeklinde hayvan başı yem verilmesi lazım. Çünkü artık hayvanların verim yönünü destekleyemiyoruz. Bırakın verim yönünü, yaşam payı kadar canlı hareketi kadar yemi bile veremiyoruz. Bunlar ileride çok şeyi etkileyecek. Döl veriminden tutun, süt veriminden, et veriminde kadar etkileyecek. Bununla ilgili bakanlığımızdan bu konuda deprem yaşayan bölgelere özellikle Malatya'mıza TMO'dan arpa ve mısır desteği bekliyoruz. Ya cüzi bir rakamla ya da hibe şeklinde hayvancılığa bir katkı sunmalarını bekliyoruz " şeklinde konuştu.

Üreticinin sütü elinde kalmayacak

Depremden zarar gören işletmelere hayvan dağıtımının tamamlandığını söyleyen Günaydın, "Malatya özelinde süt işlemeyle ilgili bir planlamamız mevcut. Onunla ilgili çalışmamız gerekiyor. Süt işleme olmazsa sürdürülebilir hayvancılık mümkün değil. Bu anlamda gerçekten daha sıkıntılar yaşayacağını düşünüyorum. Çünkü üreticinin yeri olduğu için, üretimden tüketime bir ağ oluşturmak gerekiyor. Bununla ilgili de hem hibeler, hem projeler kapsamında bir çalışma içerisinde olacağımızı belirtmek istiyorum" dedi.

Bakmadan Geçme