Depremzede üretici, doğal yöntemlerle sebzelerini yetiştiriyor
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da yaşayan Meryem Kılavuz, depremin psikolojisini atlatabilmek için şehir merkezinden uzaklaşarak köye yerleşti. Köye yerleşen Kılavuz, kırsal alanda yetiştirdiği ürünlerle hem deprem psikolojisini atlatıyor, hem de aile gelirine ekonomik anlamda katkı sağlıyor.
6 Şubat'ta yaşanan depremlerde etkilenen Malatya'da birçok vatandaş köylere gitmeyi tercih etti. Yaşanan artçı depremlerin etkisiyle ekonomik sebeplerden dolayı köylerde yaşayan vatandaşlar, sebzelerini üreterek günlük ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Depremlerin ardından Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Dilek köyüne yerleşen Meryem Kılavuz, ürettiği sebzelerde kullandığı yöntemleri gazetemize anlattı.
Sebzeler için çok verimli bir yöntem
Kılavuz, yetiştirdiği sebzeler için doğal yöntemlerle böceklere karşı önlem almaya çalıştığını belirterek, üreticilerin dikkat etmesi gereken noktalara dikkat çekerek, “Sebzeler için organik hayvan gübresini kullanıyorum. Bu şekilde sebzelerden verim alıyorum. Hayvan gübresi sebze bahçesinin içerisinde belirli aralıklarla bırakılarak yakılır. Gübrenin yakılması sebzelerin çiçeklerinin açması ve daha çok verim elde edilmesini sağlıyor. Gübrenin kokusunun sebze bahçesi içerisinde rüzgârında etkisiyle sineklerin oluşmasını engelliyor. Gübrenin faydasından dolayı sebzede çiçek daha çok açıyor. Sebzelerin verimliliği açısından 15 günde bir sefer bu yöntemi uyguluyorum” dedi.
Kılavuz, sebzeler için kullanılan bu yöntemin çok az kişi tarafından bilindiğini ifade ederek, “Toprakla uğraşarak biraz olsun deprem korkusunu azaltmaya çalışıyorum” diye konuştu.