Deprem yetmedi, don vurdu: Malatya'da üretici yasta
Dünya kayısı ihracatının büyük bölümünü karşılayan Malatya'nın Battalgazi ilçesinde kayısı ağaçları kar yağışı ve don sebebiyle zarar gördü. Üreticiler ise yaşanan olayın depremden sonra en büyük felaket olduğunu dile getirdi.
Malatya’da dün etkili olan kar yağışının ardından, hava sıcaklığı sıfırın altında 5 dereceye kadar düştü. Yaşanan don olayıyla birlikte Türkiye’nin önemli kayısı üretim merkezlerinden olan kentte meyve ağaçları zarar gördü. Tomurcuklanan ve çiçek açma dönemine giren kayısı ağaçlarının dalları donla birlikte karardı. Don sebebiyle büyük bir verim kaybının yaşanacağını söyleyen üreticiler, destek istedi.
Kayısıya çok fazla masraf yaptıklarını belirten üretici Yusuf Pınar, destek verilmemesi halinde borç yükünden kurtulamayacaklarını söyledi. Pınar, “Hiç kayısımız kalmadı. Sigorta yapmamıştık. Kimse yapmaz. Sigorta zaten bir şey veremiyor. Ondan dolayı köylü sigortadan geri duruyor. Daha önce yaptılar. Sigorta geldi baktı, fizyolojik olay dediler. Ödeme yapmadı. Köylü de vazgeçti, yapmadı yani bundan dolayı. Devletten işte bir destek bekliyoruz. En azından elektrik parası, ilaç parasını almak istiyoruz. Aksi halde altında kalkamayız. Bir süre emek verdik. Şuan ürün de yok. Gübre parası, ilaç parası. 500 milyon lira lazım ki bu borçları ödeyelim. Yarın bugün geldiği zaman ne yapacağız?” dedi.
Yemek için kayısı kalmadı
Malatya’da yemek için bile kayısı kalmadığını ifade eden üretici Yusuf Karakuş, kayısıyla birlikte diğer meyve ağaçlarının da yandığını vurguladı. Meteoroloji’nin hava tahmininin üreticileri yanılttığını kaydeden Karakuş, şunları ifade etti: “Geçen senede çok fazla kayısı yoktu. Tabii bu kadar olmamıştı. Bir yanı gitmişti, bir yanı kalmıştı yani. 5 ton olmazdı, 3 ton olurdu. 3 ton olmazdı, 2 ton olurdu. Bu sene Malatya bölgesinde özellikle Battalgazi Ovası'nda ben zannetmiyorum ki yemeğe kayısı bulunsun. Bu abartılı değil yani. Bu söz gerçek oldu. Sadece kayısı değil; badem olsun, ceviz olsun, nar olsun çınar ağacı bile yandı.
Meteoroloji -2 -3 derece dedi. Kar yağışı olmayacak dedi, kar yağdı. Üretici de ona göre önlem almadı. Battalgazi'de 10 saatim kar yağdı. Sabah 5.50 saat uyandım hava sıcaklığı -9 dereceyi gösteriyordu.
O havaya zaten önlem alınamaz. Hazırlığımızı da yaptık. Lastik de götürdük, saman da götürdük. Ama kar yağı ne yapacaksın? Yaksan ne faydası olacak? Bütün köylü bundan etkilendi. Bir yandan deprem diğer yandan don vurdu. Şuan millet kara kara düşünüyor. Çoğunun evi yıkılmış, dükkânı yıkılmış. Herkes ümidini kayısıya bağlamıştı. Kayısı da gidince kara kara düşünüyor şuan. Yapılacak bir şey yok. Devletten bizim istediğimiz en azından dekar başına köylüye bir destek olması. Elektriği konusunda bir destek olması. Bankalara olan borçlarının ertelenmesi. Faizsiz kredi verilmesini talep ediyoruz köylü olarak.”
Yaşanan don olayının Malatya’da ikinci deprem etkisi yarattığını kaydeden üretici Mehmet İltiz ise şu şekilde konuştu: “Malatya'nın genelinde bırakın satmaya yemeğe bile kayısı kalmamıştır. Sadece kayısı ağacı da değil, ceviz, hurma ve vişneye kadar tüm meyveler hatta ağaçlar zarar görmüş bir vaziyette. Çiftçilik kolay bir iş değil. Masrafı saymakla bitmez. Şuanda köylünün cebinde 40-50-100 milyardan bahçenin büyüklüğüne göre masraf çıkmıştır. Yetkililerden tez zamanda bir destek bekliyoruz. İnşallah köylü bu anlamda mağdur edilmez. Zaten yaşadığımız depremin yaralarını daha sarmamışken ikinci bir deprem oldu. Belki can kaybı olmamıştır ama yaşadığımız yine bir deprem gibidir. Milletimiz devletine güveniyordur bu anlamda. Devletin milleti, köylüyü mağdur etmeyeceğini düşünüyoruz.”