Deprem tartışmaları sürüyor

Türkiye'yi yasa boğan 6 Şubat'ta 7,7 ve 7,6 şiddetinde yaşanan ve büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra tartışmalar sürüyor.

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerde en fazla zarar gören Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden oldu. Büyük depremlerden sonra küçük depremler ve artçı sarsıntılar olmaya devam ediyor.
Kısa Dalga'dan edinilen bilgiye göre, Türkiye Jeoloji Kurultayı'nda Savrun fayına ilişkin görüşler dile getirilmişti. 7 ve üzerinde deprem üreteceği iddia edilen faya ilişkin İTÜ öğretim üyesi Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak ve Uzmanlık alanı Paleosismoloji, deprem jeolojisi olan Dr. Ramazan Demirtaş itiraz etmişler, böyle bir fayın varlığının bile tartışmaya açık olduğunu yazmışlardı.
Paleosismoloji, deprem jeolojisi olan Dr. Ramazan Demirtaş, 3 fayın kesismesiyle 7, 6 büyüklüğünde deprem gerçekleştiğine dikkat çekerek, “ 7.8 Doğu Anadolu fayından ayrılan bir fay kamasının, kuzey sınırını oluşturan Sürgü fayı, Çardak fayı ve hemen yukarıda Malatya fayıyla kesiştiği üç fay kesişimde 9 saat sonra 7.6 büyüklüğünde bir deprem olduğunu” söyledi.
Demirtaş, "7.8'lik deprem doğrudan Ölüdeniz fayı üzerinden bizim Pazarcığın güneyine kadar gelip Doğu Anadolu fayıyla kesiştiği en pürüz noktada oldu" diyen Demirtaş "Onun için bu kısımda kırılma gerçekleşirken Çelikhan, Erkenek, Gölbaşı Türkoğlu ve Amanos'ta yırtılma gelişti" açıklamasında bulunuyor.

Pütürge'de 1905'te 6.9 büyüklüğünde deprem

Demirtaş bölgenin deprem tarihselliğine ilişkin şunları kaydetti: "Çelikhan, Erkenek'te en son 1893'te 7.2'lik bir deprem var. Hemen onun daha kuzeyinde Pütürge tarafında 1905'te 6.9 büyüklüğünde deprem var. Gölbaşı Türkoğlu'nda da 1114, biraz aşağı Amanos'a indiğimiz zaman da 1822 depremi var.

Fayın pürüz noktaları kırılır

"Bunların deprem tekrarlama periyotları en az 1000 yıl olduğu için bunların üzerine 1000 yıl geçmediği için bu depremler olmadı" diyen Demirtaş "Dolayısıyla Gölbaşı, Türkoğlu, Erkenek ve Amanos'ta yine 7.8'in arkasında 7'nin üzerinde birer deprem daha olsaydı o zaman kırıldı denir. Şimdi fay her zaman kırılmaz. Fayın pürüz noktaları kırılır. Yani zaten orada o faylar 5 milyon, 10 milyon yıldır çalışıyor. Şimdi tekrar tekrar fay niye kırılsın? Kırılan kısım fayın en pürüz noktalarıdır” diye konuşuyor.


Bakmadan Geçme