Deprem soba fiyatlarını vurdu

6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da vatandaşlar kış için hazırlıklara başladı. Yaşanan depremler sonrası evlerinde kalamayan, köye giden vatandaşlar tarafından sobaya yoğun talep var. Esnaflar ise soba talebin fiyatlar geçen yıla oranla yüzde 100 arttığı söyledi. 

Asrın felaketi olarak bilinen depremlerin ardından ilk kışı geçirecek olan depremzedeler sonbaharın gelmesiyle hazırlıklarını hızlandırdı. Deprem sonrası köylere göç eden vatandaşlar kışı sıcak geçirebilmek için odun ve soba telaşına düştü. 6 Şubat depremlerinden sonra artçı sarsıntıların yoğun olduğu kentte, vatandaşlar yazın gittikleri köy evlerinde barınma sıkıntısı nedeniyle kışın da kalmaya başlayınca sobaya talep arttı. Eski bakırcılar çarşısı bölgesine giden depremzedeler soba ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken, soba satan esnaflar fiyatların geçe yıla göre yüzde 100 arttığını belirtiyor.

Kış sert geçecek

Doğalgaz olmayan yerlerde sobaya talebin yoğun olduğunu belirten esnaf Murat Akhan, kışın sert geçeceği iddiaları sobaya talebi arttırdı. Akhan, “Doğalgazın gelmesiyle beraber işlerimiz yarıdan fazla düştü. Şehir merkezine zaten soba satamıyoruz. Köylere ve ilçelere satabiliyoruz. Özellikle köyler, ilçeler ve doğalgaz girmeyen evlerimizde soba kullanılıyor. Elimizde her türlü soba mevcut. Özellikle kuzine sobası, köylülerin tercih ettiği bir soba. Çünkü zerinde su ısıtılıp, fırınında yemek yapılabiliyor. Doğalgazın gelmesiyle sobacılık mesleği her geçen yıl geriliyordu. Bu sene depremlerden sonra köye göç edenlerin sayısı bir hayli arttı. Geçen sene o vatandaşlar AFAD'ın dağıttığı küçük sobalarla idare ediyordu. Koca bir kış o sobalarla geçmez. Isınmak zor onlarla. Gelip büyük sobalar alıyorlar. Birde kışın sert geçeceği iddiaları iyice talepleri arttırdı. Konteynerlere soba satamıyoruz. Çünkü konteyner dediğimiz şey yapısı itibariyle sobaya uygun bir şey değil. Orada vatandaşlarımızın mümkün olduğunca duvara monteli elektrikli ısıtıcı kullanmalarını tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme