'Deprem evimizi yıktı zamlar belimizi büktü'
6 Şubat tarihli depremlerden etkilenen Malatya'da birçok bina ağır hasar aldı ve yıkıldı. Depremlerin ardından vatandaşlar bir yandan yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da zamlarla mücadele ediyor.
Son dönemlerde akaryakıta, ÖTV'ye üst üste gelen zamların ardından Malatya'da ulaşıma ve ekmeğe gelen zam vatandaşın belini büktü. Artan maliyetler nedeniyle geçim sıkıntısı çektiklerini ve alışveriş torbalarını dahi dolduramadıklarını ifade eden vatandaşlar, “Deprem evimizi yıktı zamlar belimizi büktü” şeklinde konuştular.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da birçok bina ve işyeri yıkıldı. Depremzede vatandaşlar, bir yandan depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da zamlarla mücadele etmeye çalışıyor. Temmuz ayında pek çok ürüne üst üste zam yapıldı. KDV, ÖTV, harçlar ve diğer vergilere gelen zamlar sonrası vatandaşların geçim sıkıntısı arttı. Depremzedeler, deprem sonrası Malatya'da fahiş şekilde artan kira zammının şokunu atlatamamışken, Ağustos ayında ulaşıma ve temel gıda olan ekmeğe gelen zam vatandaşları çileden çıkardı. Maaşlarının, yapılan zamlar karşısında eridiğini belirten vatandaşlar, pahalılıktan dolayı markette ve pazarda bir poşeti dahi dolduramadıklarını belirterek, zamlar karşısında vatandaşın belinin büküldüğünü dile getirdiler.
Zamlarla maaşımız eridi
Depremzede Yaşar Genç, zamların daha yeni başladığını ve emekli maaşının zamlar karşısında eridiğini söyledi. Genç, “Zamlar daha yeni başladı. Ekmek 7 lira olmuş, yol ücreti 10 lira olmuş. Emekliyim ben. Nasıl geçineyim. Memurlara zam yapılıyor, bütçe kaldırıyor ama emekliye, asgari ücretliye sıra gelince bütçe kaldırmıyor. Gerek iktidar gerekse muhalefet milletvekilleri maaşı arttı. 7 bin 500 liraya bir şey gelmiyor ki. Zamlarla maaşımız eridi” dedi.
Poşetler dolmuyor
Seyyar satıcı olan İbrahim Adak, sabah akşam zam yapıldığını, vatandaşların poşetlerini dolduramadığını belirtti. Adak, “Sabah kalıyoruz zam aksam yatıyoruz zam. Şimdi ben incir satıyorum müşteri nasıl alacak. Ya da ben nasıl satacağım. Poşetler dolmuyor. Bir yere giderken mecburen kullanıyoruz otobüs. Bu ücretle biz nasıl gideceğiz. Yani adamlar çocuğuna bez nasıl alacak mama nasıl alacak. Evine ekmek nasıl alacak. Sosyal hayat bitti. İnsanlar sadece geçinme derdinde. Kiralar 10 bin lira. Çare aslında bizim elimizde. Üretim yapmamız lazım ama çiftçi nasıl üretim yapsın. Mazot 40 lira olmuş. Biz dürüm dahi yiyemiyoruz, çay alamıyoruz” şeklinde konuştu.
Vatandaş kara kara düşünüyor
Vatandaşlardan Mahmut Ozan ise pahalılıktan dolayı hiçbir şey alamadıklarını ve zamlar karşısında vatandaşın belinin büküldüğünü vurguladı. Ozan, “Vatandaş ne yapsın alamıyor. Üniversiteyi kazanan çocuğum var. Kara kara düşünüyorum nasıl okutacağım diye. Çalışırken simit yiyebiliyoruz sadece. Dürüm ya da başka bir şey alamıyoruz. Ben kiracıyım, asgari ücret dahi alamıyorum. Kiram 6 bin lira ve ben nasıl alışveriş yapayım” ifadelerini kullandı.