Dayanacak gücümüz kalmadı
Malatya'da sürekli olarak artış gösteren zincir marketlere tepki gösteren Malatya Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Ümit Emre, Küçük esnafın korunmasını talep ediyoruz. Gerçekten esnaflarımız mağdur durumda. Elektrik, doğalgaz, SGK, maliye, kira giderlerini karşılayamıyorlar ve bu marketlerle mücadele edecek güçleri yok' dedi.
Oda binasında gazetecilere artış gösteren zincir marketlerle ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Ümit Emre, Malatya'da bulunan ve sürekli olarak artarak devam eden marketlerin küçük esnafı sekteye uğrattığını ifade ederek, mevcutta bulunan marketlerin denetlenmesini ve şube açmalarının engellenmesini istedi.
En ucuz sebzeyi, meyveyi ve elbiseyi pazarcılar satar
Emre, esnafların sıkıntılarına şahit olduklarını vurgulayarak, “Bizde esnaf olduğumuz için kendimiz de yaşamaktayız. Son 1,5 yıldır, küçük esnaf 'Ahi Evran' dediğimiz bayrağın, vatanın sokağın, memleketin sahibi esnaflarımız çok mağdur durumda. Malatya'mızda özellikle bu mağduriyet üst sınırlarda. Çünkü Malatya'nın o kadar büyük sanayileşmesi ve o kadar büyük bir tarımı yok. Buradaki asıl konumuz, marketlerle alakalı. Malatya'mızda genel olarak market sayısı bir Elazığ'la, Adıyaman'la, Maraş'la kıyaslanamayacak kadar çok fazla. Malatya ve Türkiye genelinde olsun, piyasanın dengeleyici unsuru pazarcılardır. Sokaktayız ve halk için çalışıyoruz, piyasayı dengeliyoruz. Burada örneğin konfeksiyon ürünü olsun, sebze ve meyve çeşitleri olsun piyasayı dengeleyici unsur pazarcılardır. Ancak son zamanlarda marketlerin yapmış olduğu çalışmalar şunlar, bütün marketler Malatya nüfuzunun yüzde 80'ine mesaj atıyorlar. 'Bizde şu fiyat, bu fiyat' diye. Ama bir yetkili ya da bir belediye bunu denetlemiyor mu? Gerçekten o ürün var mı, tazemi, kaça alınmış, ne zaman gelmiş ve stoklarında ne kadar var? Bunu o kadar aşırı bir seviyeye getirdiler ki anlatılamaz. Malatya'da en ucuz sebze ve meyveyi, elbiseyi pazarcılar satar. Ama öyle bir algı oluştu ki, insanlar oturduğu yerde ,'Şu markette bu fiyat, bu markette bu fiyat' diyorlar. Kardeşim, marketlerin bu kadar çoğalması doğru mu? Malatya'da 2 tane market vardı biri Elazığ yolunda, birisi Ankara yolunda merkezin yaklaşık 5 kilometre dışarısındaydı. Şuanda belediyemizin dahi 60-65'e yakın marketi var. Bizler bu marketleri, attıkları mesajlarla ilgili denetimlerin yapılmasını, daha fazla çoğalmasının önünün alınmasını, küçük esnafın korunmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
Esnaf mağdur
Esnafların mağdur durumda olduğunu dile getiren Emre, “Elektrik, doğalgaz, SGK, maliye, kira giderlerini karşılayamıyorlar ve bu marketlerle mücadele edecek güçleri yok. Algı operasyonuyla fiyatları ucuz gösteriyorlar. Bir evin ihtiyacı sadece marul ve ıspanaktan mı ibaret? Bugün Malatya'da kırmızı mercimeğin kilosu 10 TL olmuş, 5 litre ayçiçeği yağı 50 TL, bir kilo çay ki ata içeceğimizdir yani her evde günün 24 saati bulunur 40 TL olmuş ama gel gelelim her hafta 'ıspanak 1 lira, marul 1,5 lira, havuç 1 lira' diye mesaj atıyorlar. Kardeşim yapıyorsanız her dalda indirim yapın, insanların doğal ihtiyaçlarını giderin. Deterjanda, hububatta yapın ama bir marul üzerinde küçük esnafı sıkıştırmanın, Malatya'da bu işten ekmek yiyen sektörlere darbe vurmanın bir anlamı yok. Bu mesajların parası nereden geliyor, nereye atlıyor, kimden atılıyor bu numaralar? Bunları bir denetlesinler. Malatya'mızda birçok esnaf bu sektörden ekmek yemektedir. Küçük esnaf bittiği zaman sokağın emniyeti biter. 600 civarında pazarcı var. Haftada 32 civarında belirli bölgelerde pazarlar açılmaktadır" şeklinde konuştu.