Çözüm olacak mı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz aylarda fahiş fiyat artışına çözüm amacıyla gündeme getirdiği Tarım Kredi Kooperatifleri bünyesinde açılması hedeflenen bin marketin 564'üncü şubesi Malatya'da açıldı. Tarım Kredi Marketçilik Pazarlama Genel Müdürü Bayram Ali Yıldırım, 'Ürünlerimizin fiyatları sektördeki diğer rakiplerimizin fiyatlarından en az yüzde 5, bazı yerlerde yüzde 10-15 daha hesaplı ve daha kalitelisini satıyoruz' dedi.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine (Tarım Kredi) bağlı Tarım Kredi Kooperatif Market'in 564'üncü şubesi Malatya merkez Yeşilyurt ilçesi Bostanbaşı Mahallesi'nde açıldı. Tarım Kredi Marketçilik Pazarlama Genel Müdürü Bayram Ali Yıldırım, önümüzdeki bir ay içerisinde Malatya merkezde 4 market daha açacaklarını söyledi.
Fiyat dalgalarından koruyoruz
Marketin açılış töreninde konuşan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcısı Davut Arpa, marketin hayırlı olmasını diledi. Tarım Kredi ailesi olarak ülkemizde bin 615 kooperatif, 200 hizmet bürosu, bin 815 noktada üreticilerin tarımsal girdi ihtiyacını karşıladıklarını söyleyen Arpa, "Bir yandan üreticilerimizin tarımsal girdi ihtiyacını karşılarken, bir yandan da onların el emeği göz nuru ürünlerini değerinde satın alarak, onları fiyat dalgalarından korumaya çalışıyoruz. Şirketlerimiz sizden aldığı güçle ülke ekonomisine istihdam üretmeye ve üretim noktasında katma değer üretmeye devam ediyor. Tarlalarında üreticilerimize Kooperatifçilik Market A.Ş. marifetiyle sofralarında tüketicilerimiz lehine bir regülasyon görevi yürütüyoruz. Tarım kredinin bulunduğu her yerde fiyatları üretici lehine baskılıyoruz. Şirketimiz, piyasadaki kartelleşme panzehiri durumundadır. Çiftçiden değerlendirdiğimiz ürünleri kendi şirketlerimiz de işliyoruz. Kendi şirketimizin mümkün olmadığı yerlerde de diğer atıl kapasiteleri kullanarak gıda mühendislerimiz refakatçi ile kendi reçetelerimizle üretim yaptırıyoruz. 2018 yılında ülke çapında toplam değerlendirdiğimiz ürün miktarı 280 milyon TL civarındadır. Ayakta kalacak, ölmeyecek bir kar marjı hedefiyle kamu faydasını önceleyerek iş görüyoruz. Son dönemde bir değişim ve dönüşüm yaşıyoruz. Bir başarı hikâyesi yazıyoruz. Bu başarı hikâyesi keyfiyetin kemiyete üstünlüğü hikâyesidir. Niteliğin niceliğe üstünlüğü hikâyesidir" dedi.
Fiyatlar yüzde 10-15 daha hesaplı
Tarım Kredi Pazarlama ve Marketçilik AŞ Genel Müdürü Bayramali Yıldırım ise, yılsonuna kadar 700 markete ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayarak, mart ayı sonu itibariyle bin market açmış olacaklarını aktardı. Tarım Kredi Kooperatifleri sadece çiftçimizi nakdi ve aynı yardımlarla desteklerken, son vizyon değişiklikleri ile beraber 4 yıl önce artık çiftçimizin ürününü değerinde almaya başladığını kaydeden Yıldırım, 4 yıl önce 350 milyon liralık tarımsal ürün alımı yaparken bu yıl sonu itibarıyla 3.5-4 milyarlık ürün almaya başladığını anlattı. Yıldırım, "Devlet marketçilik yapar mı diye söylenecek olursa, biz 800 bin ortağı olan bir Kooperatifiz. Bizim sermayemizi devlet vermiyor. Biz çiftçi kooperatifiyiz. Biz kimsenin vergisini harcamıyoruz. Biz kendi çiftliğimizden bize verdiği ürünü optimum bir şekilde kullanarak çiftçimizi desteklerken, aynı zamanda tüketiciye de hizmet sunmaya çalışıyoruz. 2-3 ay önce Sayın Cumhurbaşkanımızın mağazalarımızı gezmesi ile beraber bizim ürünlerimizin fiyatları sektördeki diğer rakiplerimizin fiyatlarından en az yüzde 5 daha ucuz. Bazı yerlerde yüzde 10-15 daha hesaplı ve daha kalitelisini satıyoruz. Türkiye'de yaklaşık 30 bin market var. Biz onları desteklemek için de çalışmalarımızı yapıyoruz. Burada açacağımız 564. mağazamız ile birlikte önümüzdeki 1 ay içerisinde 4 mağaza daha merkezde daha açacağız ve ilçelerde de yaygınlaşacağız. Malatya'mıza hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" açıklamasında bulundu. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar da Türkiye'de kooperatifçilik denilince akla Tarım Kredi'nin geldiğini belirterek, yapılan hizmetlerde emeği geçenlere teşekkür etti.