Çok zor bir soru

Dünyada bürokratik sisteminin ilk başladığı yer olarak da bilinen ve UNESCO Dünya Kalıcı Listesinde bulunan listesinde bulunan Arslantepe Höyüğünde yapılması gereken proje ve çalışmalarına bürokratik iş ve işlemlere takıldığı belirtiliyor. Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli Orduzu'da Arslantepe Höyüğünün karşısında bulunan Gelinciktepe'ye yapılan TOKİ evleri için değerlendirilmesi sorulduğunda 'Çok zor bir soru' şeklinde yanıt verdi.

ERTV'de Hülya Kaya'nın hazırlayıp sunduğu Hülya kaya İle Güne Bakış Programına konuk olan ve 27 yıldır Arslantepe'deki kazı çalışmalarında görev alan Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı ve Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli ilginç açıklama ve değerlendirmelerde bulundu.

Müze doldu, şimdi yeni bir müze yapılmalı

Malatya'ya yeni bir müzenin kurulması gerektiğini ifade eden Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli “Malatya'ya şimdi bir müze gerekli. Ama tek sorunları söylemek istemiyorum, güzel şeylerden başlamak istiyorum. Arslantepe'de kazılar 1961 yılında (İtalyan ekibinin başlama tarihi) başladı. Bu dönemde Malatya'da müze yoktu. Eserler Ankara'ya Anadolu Medeniyetler Müzesi'ne gönderiliyordu. Eser çok iyi korunmuş ve bugün ziyaretler o eserleri görebiliyorlar. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü eserlere demek ki eserlere çok iyi baktı diye düşünüyorum. Arslantepe'de kazılar devam etti, Malatya'da başka kazılarda vardı o dönemde, 1970'yı, 1980'li yıllarda müze yapıldı. Güzel bir müze. Tabiki 40 yıl oldu ve müze doldu, şimdi yetersiz biraz.” İfadelerini kaydetti.

Çalışıyoruz ve eminim yavaş yavaş birkaç yıl sonra her şey olacak bürokrasi var

Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, “Arkeoloji yönetimi veya arkeolojik eşyaları sergilemek kolay bir şey değil. Arslantepe Höyüğü ile yapılacak olan projelerin hepsi programda var, bir karşılama merkezi, yeni bir müze. Çalışıyoruz ve eminim yavaş yavaş birkaç yıl sonra her şey olacak. Şu anda Karşılama Merkezi ile başladık, diyorum. Malatya İl Kültür Müdürlüğü, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Valiliği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile beraber proje üzerinde çalışıyorlar. Biz araştırmacıyız, biz tepede çalışırız, bunlar yöneticiler Karşılama Merkezi yapıyorlar ve yavaş yavaş kesinlikle oradan başlayacağız.” Dedi. Hülya Kaya'nın “Zamanımız var mı? Çünkü UNESCO Kalıcı Dünya Miras Listesine girmenin belirli kriterleri var. Girdik, o kriterler devam ediyor. Belirli çalışmaları yapmadığımız takdirde bizi atabilirler, böyle de bir durum söz konusu diye biliyoruz doğru mudur?” şeklindeki sorusuna Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, “Var. Ama çalışıyoruz. Yani ben arkadan bakıyorum iş devam ediyor. Yavaş, tabiki bürokrasi var. Sorunlar var, ekonomik krizler var. Ama yavaş yavaş, ben her hafta, her gün biraz kat kat iş görüyoruz.” şeklinde cevap verdi. Kaya'nın “Hızlanması lazım” sözüne ise Prof. Dr. Restelli, “Evet” diyerek karşılık verdi. Hülya Kaya, “Hızlanması lazım, anladığım kadarıyla siz söylemiyorsunuz, ama sizin de beklentiniz bu, hızlandırılması gerekiyor. Bürokrasinin ilk kurulduğu yerde bürokratik engel olmamalı” esprisine karşılık Prof. Dr. Restelli, araya girerek “Evet” dedi.

Gelinciktepe'ye TOKİ konutu doğru bir uygulamamıydı?” sorusuna, “çok zor bir soru” cevabı…

Arslantepe'de çıkartılan ancak Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesinde sergilenen heykellerin birer kopyalarının yapılması ile ilgili olarak ise Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, “Heykeller için aynı yerden taş aldık. Gelinciktepe, tam Arslantepe'nin karşısında bir tepe var, taşlar oradan. Hititlerde oradan almış, bizde heykellerin kopyalarını yapmak için oradan aldık.” dedi. Gelinciktepe ile ilgili olarak Hülya Kaya'nın, “Orada çeşitli tepeler var, çokta şey söylenir. Sizce oralarda bir şey var mı, yok mu? TOKİ Gelinciktepe'ye ev yaptı, doğru bir şey miydi?” şeklindeki sorusuna Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı ve Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, “Çok zor bir soru. Çünkü çok zor soru soruyorsunuz” cevabını verdi. Araya giren programın diğer konuğu Arkeolog Varlık İndere, “Gelinciktepe'de bir arkeolojik sit vardı, onun çevresi korundu bildiğim kadarıyla, tescillenmişti çünkü. O korundu” dedi. Konuşmasına devam eden Prof. Dr. Restilli, “Hayat devam ediyor. Seçmek zor. Çok önemli bir şey söylemek istiyorum; Arslantepe çok önemli bir yerdir, Arslantepe'nin çevresini korumak zorundayız. Kayısı bahçelerini korumazsak sonra Arslantepe'de kötü olacak.” dedi.

Size teşekkür etmek istiyorum, Malatyalılara ve Türklere, herkese

Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı ve Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli konuşmasını şu sözlerle noktaladı, “Siz bize teşekkür ettiniz, ama bende size teşekkür etmek istiyorum, Malatyalılara ve Türklere, herkese. Belki herkes bilmiyor, ama sizde bizimle çalışıyorsunuz. Biz burada çok rahat çalışıyoruz. Gerekli olan tüm talep ve ihtiyaçlarımız kurumlar tarafından hemen karşılanıyor. Bu kazı o kadar iyi ve o kadar rahat devam etti, çünkü bütün problemler çözülüyor. Kültür Bakanlığından son kişiye kadar ben teşekkür etmek istiyorum. Çünkü Arslantepe Kazılarına beraber çalışıyoruz.”

Bakmadan Geçme