Çiftçiye ücretsiz elektrik 

Malatya'nın Doğanyol ilçesinde belediye tarafından Karakaya Baraj Gölü kenarına inşa edilen Doğanyol Güneş Enerji Santral(GES) ile ilçedeki çiftçiler sulamada elektriği ücretsiz kullanabilecek.  

Doğanyol ilçesi Karakaya Baraj gölü kenarına belediye tarafından kurulan ve bölgenin sulanmasında kullanılan suyun pompaj enerji ihtiyacını sağlayan tesiste açıklamalarda bulunan Doğanyol Belediye Başkanı Hakan Bay, “Ülkemizde son yıllarda yenilenebilir enerji üretimine hükümetimiz çok önem vermektedir. Bunun da bir kolu Doğanyol'da. Bizim güneş enerjisi sistemimizin şöyle bir özelliği var. Burada elde ettiğimiz enerjiyi sosyal belediyecilik manasında çiftçilerimize ücretsiz olarak veriyoruz. 1990 yıllarda yapılmış olan DSİ'ye ait pompa sistemi ile vatandaşlarımız barajdan su çekip kayısılarını veya tarımsal ürünlerini sulamaktaydı. Bugün bu güneş enerjisi sistemini, bahse konu pompa sistemine entegre ederek bu elektriği ücretsiz olarak vatandaşımıza verip ve tarımsal manada tüm üreticilerimize çiftçilerimize katkı sağlamayı amaçlamıştık” dedi.

Tesisi daha da büyütmeyi hedefliyoruz

Karakaya GES projesinin 2020 yılında faaliyete geçtiğini belirten Başkan Bay, “ 2020 yılında faaliyete geçti. YİKOP tarafından yapıldı ve yaklaşık 600 KW'lık bir güce sahip ve cumhurbaşkanlığımız tarafından finanse edildi. Bu tesisimizde önümüzdeki yıllarda Koldere, Çolak, İshak mahallesi istifade etmektedir. Amacımız bunu daha da büyüterek birçok vatandaşımızın ihtiyacını gidermektir. Önümüzdeki yıllarda bu tesisi daha da büyütmeyi hedefliyoruz. Yaklaşık olarak 50 aile istifade etmekte ve yaklaşıl 2 bin 500 civarında ağaç yer almaktadır. Burada ayrıca güzel bir hususlara karşılaşıyoruz. Buradan istifade edemeyen vatandaşlarımızda, biz de istifade etmek istiyoruz diye talepleri var. İnşallah önümüzdeki dönemlerde amacımız bu testi büyüterek vatandaşlarımla çiftçilerimize olabildiğince katkı sağlamaktır. Bu sebepten dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Maliyetleri düşürüyoruz

GES'in kayısı bahçelerinin sulamasında kullanılarak kayısı üretimi artacağını da ifade eden Bay, “ Kayısı ve tarımsal ürün olarak yaklaşık olarak 20 bin dekar alandan bahsedilebilir. Tabii yeterli mi deseniz yeterli değil. Ne kadar büyütebilirsek dolaylı yoldan birbirine destekleyerek kayısı üretimini de artıracaktır inşallah. Bu amaç doğrultusunda çalışıyoruz. Vatandaş pompalarla daha önce elektrikle ücretini kendisi vererek kayısılara ve buğday ile bu suyu aktarmaktaydı. Burada elektrik olarak yine pompaj elektrikle çalışıyor ama elektriğe direkt sistemden değil de güneş enerjisinden entegre ederek maliyetlerini düşürüyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme