Çiftçi sömürülüyor
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün açıkladığı tahmini kayısı rekoltesine tepkiler devam ediyor. Pütürge Ziraat Odası Başkanı Kürşat Ayaydın, İl Tarım Müdürlüğü'nün kime hizmet ettiğini anlamadıklarını belirterek, Böyle bir durumda çiftçi devletine güvenmeyecekte kime güvenecek. Rekolteyi bu kadar yüksek tutup çiftçinin emeğini alın terini sömürenlere karşı duracağız' dedi.
Malatya'da kayısı rekoltesi polemiği devam ediyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü organizesindeki kurul tarafından, Malatya'nın en önemli gelir kapılarından biri olan kayısı da 2020 yılı tahmini rekoltesi açıklandı. Yaş kayısıda 381 bin ton, kuru kayısıda ise 85 bin ton tahmini rekoltenin açıklaması üreticilerin ve ziraat odalarının tepkisine yol açtı. Malatya Tarım ve Orman Müdürlüğünün rekolte açıklamasına bir tepki de Pütürge Ziraat Odası Başkanı Kürşat Ayaydın'dan geldi.
Üreticinin umudu kayısı
Ayaydın, Malatyalı üreticilerinin umudunun kayısı olduğunu belirterek, "Kayısı nedir diye sorarsak kayısı gelecektir emektir, umuttur kayısı. Kiminin düğün masrafı kimininse işinin sermayesidir yani kısacası kayısı bizim umut kapımızdır. Kayısı dünyada 30 ülkede yetişiyor Türkiye de 29 ilde yetişiyor. Fakat bu ülkelere illere rağmen dünya kayısı piyasasının yaklaşık olarak %70 ihtiyacını Malatya karşılıyor. Fakat nasıl oluyorsa her sene bu zamanlar bazı alakasız kurumların aklına kayısı geliyor neden mi? Çünkü bu sözde Malatyalı insanlar o kayısıyı ne zorluklarla yetiştiren 50 bin Malatya çiftçisinin kayısı fidesini ekerken sularken kazarken gübrelerken yani yetiştirirken ki emeğini bilmeyen bu kurumlar ya da kişiler sadece kayısı olduğunda mart, nisan aylarında kayısı bizim her şeyimiz çiftçimizin alın teri derler ama nasıl oluyorsa haziran ayında fiyat düşürmek için ellerinden geleni yaparlar. Nasıl mı ilk önce rekolte ile başlarlar rekolte yüksek gösterilir ki çiftçi tedirgin olsun fiyat hep düşük kalsın. Kayısı çok Allah'a şükürler olsun herkese yetecek kadar kayısı var fakat fiyat spekülasyonu için kayısıyı da kavak ağacına çıkarmayın" diye konuştu.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kime hizmet ediyor
'Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kime hizmet ediyor anlamış değiliz' diyen Ayaydın, "Böyle bir durumda çiftçi devletine güvenmeyecekte kime güvenecek. Biz Malatya Ziraat Odaları olarak Malatya çiftçimizle bu oyunu bozarız. Gün kayısımıza sahip çıkma günü alın terimizi gasp etmek isteyenlere karşı durma günü. Rekoltenin bu kadar yüksek tutup çiftçinin emeğini alın terini sömürenlere karşı durma günü. Buradan sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; lütfen 50 bin kayısı çiftçimizin emeğine, alın terine bu stratejik ürünümüze sahip çıkalım. Kayısı ağaçlarımızın kesilmesine engel olalım. Her zaman devletimizin yanında olduk, Sayın Cumhurbaşkanım şimdide de devletimiz kayısımızın ve kayısı çiftçisinin yanında olsun" şeklinde konuştu.