Çiftçi Kayıt Sistemi değişti
Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeye göre, çiftçilerin, 31 Aralık 2022'ye kadar 2023 yılı ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor. Yeni değişiklikle beraber, her yıl Ziraat Odası'ndan alınan Çiftçilik Belgesi şartı, ilk kayıt dışında kaldırıldı. Çiftçiler, güncellemeleri, Ekim ayı itibariyle E-Devlet üzerinden yapabilecek.
Ürün beyan formunda Muhtar ve Aza imzaları kaldırıldı. Fiilen tarımsal faaliyette bulunulan tarımsal arazilerin (tapu sorunu, hisse sorunu gibi) ÇKS kaydı yapılabilecek. Tapu sorunu olan alanların kaydı artık yapılabilecek. E-Devlet üzerinden rahatlıkla işlemler yapılabilecek olması da ciddi kolaylık sağlayacak.
ÇKS başvuruları E Devlette
Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tahir Macit, müdürlük binasında düzenlediği basın toplantısında, 23 Eylül 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Çiftçi Kayıt Belgesi uygulamasıyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Macit, yeni düzenleme ile üreticilerin, e-devlet kapısından mesai saati güdülmeden ÇKS kaydı yapabileceğini ve zaman kaybı yaşamayacağını söyledi.
Zaman kaybı yaşanıyordu
ÇKS'nin eski sistemiyle ilgili bilgiler paylaşan Macit, Çiftçilerimiz, bulundukları İl veya İlçe Müdürlüklerine önce kayıt yaptırıyorlar ve daha sonra müracaat kayıt evraklarını almaları gerekiyor. Alınan evraklar doldurulup muhtar ve azalara imzalatıyorlar. Tekrar ilçeye gelip ilçede ziraat odası var ise oradan ilçede ziraat odası yoksa bağlı oldukları ilçenin ziraat odasından belli bir bedel karşılığında kayıt yaptırıp oradan çiftçilik belgesi alıyorlar. O belge ile birlikte bağlı bulundukları İlçe Tarım Müdürlüklerine gidip müracaatta bulunuyorlar. O müracaat esnasında bizim personelimiz bu kayıtları sisteme giriyor. Bu da mahallelerde bulunan çiftçilerimiz için 1-2 günlük bir uğraş oluyor. Çünkü önce evrak alıyorlar tekrar dönüp işlemleri tamamlamaları 2 gün oluyor. Günü birlik gidip gelinen yerlerde ikamet eden çiftçilerimiz eğer bulundukları bölgede internet ortamı var ise gün evraklarını tamamlayabiliyorlar. Hem çiftçilerimizin zaman kaybını hem de müracaat esnasında İlçe Tarım Müdürlüğü personellerinin sisteme girmesi için ilçede çalışan teknik personelin birçoğu yoğun bir şekilde çalışıyordu” dedi.
Ziraat odalarına ödeme yapılmayacak
23 Eylül 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Çiftçi Kayıt Belgesi uygulamasını anlatan Macit, “E-devlet kapısından mesai saati güdülmeden çiftçilerimiz tatil veya gece kısıtlaması olmadan müracaat edebilecekler. Dolayısıyla çiftçilerimizin zaman kaybı da olmayacak. Hem de bizim personelimizin ÇKS ile ilgili işlem yapmaları da azalmış olacak. İnternet başvuruları önceden çiftçilerimiz ne ekildiğini belgelemek için muhtar ve azalara imza yaptırıyorlardı. Şimdi çiftçinin beyanı geçerli. Muhtara gitmesine gerek yok. Yeni bir sistem. İlçe Tarım Müdürlüğü personelimiz çiftçilerimize rehberlik edecek. Sistem 1 Ekimde Başlayıp 31 Aralık tarihinde sona erecek. Önümüzdeki yıllarda ise 1 Ekim de başlayıp 31 Aralık tarihinde sona erecek. Çiftçilerimizin Bakanlığımızın vereceği mazot gübre desteğinden yararlanmak için mutlaka 31 Aralık tarihine kadar e-devlet kapısından girişlerini yapmaları gerekiyor. Eğer üründe bir değişiklik var ise bunun güncellemesini de daha sonra Şubat ayında güncelleme yapabilecekler. Ziraat odalarına gidip belge alıp ücret ödemelerine gerek kalmayacak. Ziraat odalarına çiftçilerimizin üyelikleri devam ediyor. İlk defa 2001 den 2021 yılına kadar ÇKS'ye müracaat etmemiş üreticilerimiz varsa ilk defa müracaat edeceklerse çiftçilik belgesi almalarına gerek yok. Ömrü boyunca 1 defa Çiftçi Kayıt belgesi almışsa tekrar almasına gerek yok. Bu uygulama ile bakanlığımızın dijital ortama geçmesi ve dijital ortamda depolanması güzel bir uygulama olmuştur. Çiftçilerimize arım çalışanlarına ziraat odalarına hayırlı olsun. Konuyla bilgi almak isteyenler E devlet şifresi İl veya İlçe Tarım Müdürlüklerinden yardım alabilirler” ” şeklinde konuştu.