CHP'li belediyeler kayısı alacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba depremin 26. Gününde Malatya'da basın toplantısı gerçekleştirdi. Ağbaba' bu zor günlerde Kayısı alımı yapmayan TMO kapatılsın derken Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerinde bugün itibariyle enkaz altında kalan kayısıların alımına bugün itibariyle başlanacağını duyurdu''.

Malatya'nın bu serzenişini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerimizi, ölenlere rahmet dileklerimizi tekrar iletmek istiyoruz. Biliyorsunuz Malatya tarım kenti. 160 bine yakın hasar var. Basın toplantısının başında bir serzenişimi sitemimi kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Deprem oldu, ağır hasarlar var ancak Malatyalılar diyor ki sanki depremden etkilenmemiş gibi serzenişlerini sizinle kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Malatya merkezin yüzde 60 ı yıkılmış durumda, depremde Doğanşehir Akçadağ gibi birçok bölgesi yıkılmış durumda. Polat, Ören, Kurucuova gibi. Dolayısıyla Malatya depremden çok etkilenmiş durumda. Burada görüyorsunuz yaşam durmuş durumda. Malatya'dan çok göç var özellikle Malatya'nın başka ilçelerine çok göç var. Bunlar Hekimhan, Yazıhan, Arapgir. Kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz. Malatya depremden çok hasar almış durumda, yaşam durmuş durumda. Malatya'nın bu serzenişini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Somali'den Suriye'ye milyon dolarlar akıtan Kızılay kendi vatandaşına çadır temin edemiyor.
Bir diğer konu depremin 25. Günündeyiz hala gittiğimiz her yerde çadır talepleri çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Çadır problemi hala çözülebilmiş değil. Kızılay'ın bu konuda sınıfta kaldığını görüyoruz. Maalesef kendi yurttaşının mağduriyetini görmezden gelen bir anlayış ile karşı karşıyayız. Eleştirilerin odağındaki Kızılay, 2 yıl önce İdlib'deki çatışmalardan kaçanlar için Suriye sınırında 200 bin çadır kurmuş ve 7500 briket ev yapmıştı. Kızılay sadece Suriye'ye değil Somali'ye de milyon dolarlar akıttı. Kızılay, bununla yetinmeyip bir de başkent Mogadişu'da kentsel dönüşüm çalışmaları başlattıklarını açıklamıştı ama maalesef kendi fakir fukarasına verecek çadırı temin etmekte zorlanan bir Kızılay ile karşı karşıyayız. Ayrıca Malatya için özel bir durumu da söyleyeyim. Malatya'da Kızılay'ın bir konteyner üretim merkezi var. Kızılay sistemi haşat altında. Burada günlük maalesef 20 konteyner üretiliyor. Bizim barınma problemimiz var, çadır problemimiz var. Ayrıca havalar ısınmaya başladı. 25 günden beri duş alamayan banyo yapamayan insanlarımız var. Hijyen problemi ile karşı karşıyayız. Hala tuvalet ihtiyacı da devam ediyor.
Bu zor günlerde Kayısı alımı yapmayan TMO kapatılsın!
Kayısı Malatya'mız ile simgeleşmiş bir ürünümüz. Kayısı demek Malatya demek Malatya demek kayısı demektir. Deprem hem Malatya'mızı hem çiftçimizi etkiledi. Kayısımız enkaz altında bekliyor. Geçtiğimiz gün TMO genel müdürü ile konuştum. Buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. TMO geçtiğimiz yıl kayısı alacağız dedi ama almadı. Depremde bütün Türkiye ayağı kalkmış hatta bütün dünya ayağa kalkmış yardıma koşuyor. Tek depremi duymayan, çiftçiyi duymayan TMO.
Buradan tekrar çağrı yapıyorum, ey TMO bugün bizim kötü günümüz. Sen bugün kayısıyı almayacaksan ne zaman alacaksın?
Eğer bu zor günlerde kayısı alımı yapmayacaksan, Toprak mahsulleri Ofisi kapatılsın! Biz bu çağrıyı Malatya'mız adına yenilemek istiyoruz.
Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerimizin iş birliği ile Malatya'da enkaz altında kalan kayısıların alımına bugün itibariyle başlıyoruz.
Şimdi çiftçimizi desteklemek adına bir çalışma başlattık, sizlerle onu paylaşmak istiyorum.
Malatya'da Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerimizin iş birliği ile Malatya'da enkaz altında kalan kayısıların alımına bugün itibariyle başlıyoruz. Çiftçilerimizin enkaz altında kalan kayısılarından bir ton alacağız. Çiftçimizin eline geçen para da ton başı 1 ton olacak.
Buradan bir kez daha duyurmak istiyorum Eskişehir Büyük Şehir Belediye Başkanlığımızın görevlendirmesiyle Sertaç Sağdıç isimli arkadaşımızın telefonunu sizlerle paylaşmak istiyorum; kendisine 0546 644 46 44 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Malatyalı çiftçilerimiz Sertaç beyi arayacak, Sertaç bey enkaz altında kalan kayısılardan bir ton alacak.
Eskişehir Büyük Şehir Belediyemize, Muğla Büyükşehir Belediyemize, İstanbul Büyükşehir Belediyemize, Ankara Büyükşehir Belediyemize ve diğer büyükşehir belediyelerimize ve huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Bu destekle her bir çiftçimize 110 bin TL'lik destek olmak için bu kampanyayı başlattık. Ayrıca iş adamlarına, STK'larımıza da çağrı yapmak istiyorum. Bizim için, Malatyalı çiftçilerimiz için kayısı demek hayat demek. Kayısı demek, ekmek demek, su demek. Kayısı alımı için Malatya'mıza destek olmaya çağırıyorum. Tekrar Tarım Bakanlığına ve TMO'ya çağrı mı yineliyorum. Lütfen enkaz altındaki kayısımızın ve tütünümüzün alımına hemen başlayın.
Malatya'mızın toplam ihracatının yüzde 92'si kayısıdan geliyor.
Bakın Kayısının Malatya'mız için ne anlama geldiğini resmi verilerle bir kez daha paylaşalım.
TÜİK verilerine göre;
2020 yılında Malatya'nın toplam ihracatı 288 milyon 864 bin dolar. Malatya Ticaret Borsası verilerine göre, 2020 yılında Kayısı ihracatından Malatya'mızın kazandığı para 266 milyon dolar.2020 yılında Kayısı ihracatı Malatya'mızın tüm ihracatının yüzde 92'sine denk gelmiş. 2021 yılında Malatya'mızın toplam ihracatı 405 milyon 220 bin dolar iken kayısı ihracatımız 347 milyon 905 bin dolar. 2021 yılında Kayısı ihracatımız Malatya'mızın toplam ihracatının yüzde 86'sına denk gelmiş. 2022 yılında ise Malatya'mızın toplam ihracatı 449 milyon 694 bin dolar iken,2022 yılının sadece 10 ayındaki kayısı ihracatından Malatya'mızın kazandığı para 302 milyon dolar. 2022 yılının sadece ilk 10 ayındaki kayısı ihracatı Malatya'mızın toplam ihracatının yüzde 67'sine denk geliyor. Sadece geçen yılın 10 ayına baktığımızda Malatya'mızın her 100 liralık ihracatının 67 TL'si kayısı ihracatından. Yani Malatya'mızın en önemli geçim kaynağı, ekonomisin yani Malatya'mızın en önemli geçim kaynağı, ekonomisinin temel direği kayısı.
3 ay, 6 ay borç erteleyerek çiftçimizin sorunlarına çare bulunamaz.
Her şeye rağmen çiftçimiz yine üretime devam etmek için yakın zamanda ilaç, gübre ve mazot parasına ihtiyaç duyacak. Maalesef evleri, ürünleri enkaz altında kalan çiftçilerimizin maddi olanağı olmadığı için gübre desteğine, ilaç ve mazot desteğine daha fazla ihtiyaç duyacak. TÜİK verilerine göre 2022 yılının genelinde; gübrenin fiyatı en az yüzde 102,tarımsal ilacın fiyatı en az yüzde 97,mazot fiyatı yüzde 115 artmış.
Tarım bakanımızın çiftçilerimize karşılıksız daha fazla destek vermesi gerekiyor. Ayrıca ürünü enkaz altında kalan, evini kaybetmiş çiftçimizin de tüm borçlarının silinmesini talep ediyoruz. Faiz erteleyerek, borç erteleyerek.,3 ay , ay6 ay erteleyerek buna çare olamazsınız.
İş yerleri yıkılan esnaflarımızın tüm borçları silinmelidir.
Depremden zarar gören, dükkânları yıkılan tüm esnaflarımız daha fazla desteklenmelidir. Esnaflarımızın bankalara ve kooperatiflere olan tüm borçları silinmelidir. Çünkü esnafın bunu ödeyecek gücü yok. Hem iş yeri yıkılmış hem evi yıkılmış.
Tüm kamu bankalarına, özel bankalara ve kooperatiflere çağrımız şudur; esnafın tüm borçları silinmelidir. Ayrıca devlet ev yapanlara destek verecek, aynı desteği esnafımızın yıkılan iş yerleri içinde yapılmalıdır.
Açıklanan destekler ne işverenlerimizi ne de çalışanlarımızı korumaktan uzaktır. Deprem bölgesindeki kamu personeline iki maaş verilmelidir.
Bu süreçte mutlaka çalışanlarımıza ve işverenlerimize daha çok destek verilmelidir.
İşçilerimizin bu süreçte Kısa Çalışma ödeneğinden hiçbir şarta bağlı kalmadan yararlanmasını önerdik. İktidar, kısa Çalışma Ödeneği hak ediş şartlarını yine kaldırmadı.
Deprem nedeniyle devamsızlığın ve iyi niyet ve ahlak kurallarının da bu süreçte işten çıkarma yasağı kapsamına alınmasını önerdik. İktidar, bu çağrımıza da kulak asmadı.
Depremde hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine prim ödeme ve çalışma süresi şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanmasını önerdik. İktidar bu konu ile ilgili şuana kadar herhangi bir adım atmadı.
Deprem nedeniyle iş gücünün yüzde 60'ını kaybeden çalışanlarımız için hiçbir çalışma yılı şartı ve prim ödeme süresi olmadan malul sayılmalıdır dedik, iktidar bu konuyla ilgili de bir açıklama yapmadı.
Deprem nedeniyle iş sözleşmesini tek taraflı sonlandırmak isteyen işçilerimizin kıdem tazminatı işveren tarafından değil hazine tarafından karşılansın dedik lakin İktidar bu konuyla da ilgili hiçbir adım atmadı. Kısacası şu ana kadar alınan önlemler ne işverenlerimizi ne de çalışanlarımızı korumaktan uzaktır.
Ayrıca deprem bölgesindeki memurlarımız, doktorlarımız, öğretmenlerimiz, polislerimiz tayin istemektedirler. Buradan çağrımız şudur; deprem bölgesinde görev yapan kamu personeline en az iki maaş verilmelidir. Deprem yararlarımız sarılıncaya kadar bu çalışanlarımızın bu topraklardan kopmaması için bu personellerimize en az iki maaş verilmelidir.
Tüm hemşerilerimize sesleniyorum: Malatya'mızı terk etmeyin.
Malatya büyük bir deprem yaşadı ama Malatya'mız Türkiye'nin en güzel şehirlerinden birisidir. Malatya'yı lütfen terk etmeyin, yaşamaya devam edin. Kentimizin değerlerine sahip çıkalım. İnşallah el birliğiyle Malatya'mız eski güzel günlerine dönecektir. Tüm vatandaşlarımıza Malatya'mıza tekrar dönme çağrısı yapıyorum.
CHP'li Belediyelerimiz Malatya'mıza her türlü desteği vermeye devam ediyor.
İzmir Güzelbahçe Belediyemiz tarafından Tecde girişinde konteyner kent, Bornova Belediyemiz tarafından Cemal Gürsel ve Çavuşoğlu'nda çadır kent, Avcılar İlçe Örgütümüz tarafından Yeşiltepe'de çadır kent kısa süre içerisinde Özalper Mahallesi'nde yeni yapılacak çadırkentte barınma sorununa çözüm arıyoruz.
Kadıköy ve Milas Belediyelerimiz tarafından Yeşiltepe'de,öGüzelbahçe Belediyemiz tarafından Tecde girişinde, Bodrum Belediyemiz tarafından Cemal Gürsel'de, Kırklareli Belediyemiz tarafından Polat'ta,
Çeşme Belediyemiz tarafından Rabia Parkı'nda, Selçuk Belediyemiz tarafından Şeyhbayram'da kurulan aşevleri ile depremzedelerin yemek sorununa çözüm üretmeye çalışıyoruz. Kadıköy Belediyesinin 2 ikram aracı PTT ve şehrin muhtelif yerlerinde,,Muğla Büyükşehir Belediyesinin 2 ikram aracı çay ve çorba dağıtımları yapmaktadır.(Polat ve Kernek meydanı) Milas Belediyesi Doğa Cadde AVM'de ,Kırklareli belediyesi Cemal Gürsel'de ikram araçları var.
Ayrıca; Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz tarafından, Elemendik bölgesindeki konteyner kentte,Doğacadde AVM çadır kentine, Güzelbahçe Belediyemiz tarafından kurulan konteyner kente ve Cemal Gürsel'de kurulan çadır kente ücretsiz Wifi kurulumu yapıldı.


Bakmadan Geçme