Çevre ve Şehircilik Malatya'da Lojman Satacak!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milli Emlak Müdürlüğü, Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü aracılığıyla Yeşilyurt ilçesi Çilesiz Mahallesi'nde bulunan 30 adet lojmanı satışa çıkaracak. Peki, ihale nerede yapılacak? İhale bedeli ne kadar? İhale tarihi ve saati nedir? İşte yanıtı…
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi Çilesiz Mahallesi’nde bulunan ve mülkiyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan 30 adet lojman(bağımsız), Milli Emlak Müdürlüğü tarafından, Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü aracılığıyla satışa sunulacak. Lojmanların, 16-17 Ocak tarihleri arasında Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Hizmet Binasının 4. Katında yer alan Konferans Salonunda oluşturulacak Komisyon huzurunda; açık teklif usulü ile ayrı ayrı satış ihalesi yapılacak.
İhalede Belirlenen Tahmini Bedeller:
Satışa sunulan lojmanların tahmini satış bedelleri 1 milyon 450 bin TL ile 1 milyon 840 bin TL arasında değişirken, bu lojmanlar için istenen geçici teminat bedelleri ise 145 bin TL ile 184 bin TL arasında belirlendi.
İhaleye katılmak isteyen kişilerden istenilen belge ve diğer detaylar şu şekilde:
1)Mülkiyeti Sosyal Güvenlik Kurumuna ait kamu konutlarının/bağımsız bölümlerin karşılarında belirtilen tarih ve saatinde Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü (Milli Emlak Müdürlüğü) tarafından Çöşnük Mahallesi Necip Fazıl Kısakürek Cd. No:4/1 Battalgazi/MALATYA adresinde bulunan Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Hizmet Binasının 4. Katında yer alan Konferans Salonunda oluşturulacak Komisyon huzurunda; 2886 sayılı Kanunun 45.maddesi uyarınca açık teklif usulü ile ayrı ayrı satış ihalesi yapılacaktır.
2.1-) Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulan kamu konutlarından ihalenin yapıldığı tarihte; adlarına görev, sıra ve hizmet tahsisli kamu konutu tahsis edilen (şartlı tahsisler dahil) ve fiilen konutta oturanlar öncelikli alım hakkına sahiptir. Öncelikli alım hakkı sahipleri bu hakkı sadece bir kamu konutu için kullanabilirler. İhale bedeli öncelikli alım hakkı sahibi tarafından; peşin olarak ödenmesi durumunda ihale bedeline yüzde on indirim uygulanır, taksitle ödenmesi halinde ise indirim uygulanmaksızın;
a) En az yüzde yirmisi peşin, kalanı beş yılda ve altmış taksitle,
b) En az yüzde yirmi beşi peşin, kalanı yedi yılda ve seksen dört taksitle,
c) En az yüzde otuzu peşin, kalanı on yılda ve yüz yirmi taksitle, ödenebilir. Öncelikli alım hakkı sahibi bu ödeme seçeneklerinden herhangi birini tercih edebilir. Bu durumda borç bakiyesi ve aylık taksitler, her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) aylık değişim oranında artırılarak hesaplanır. Bu şekilde yapılacak hesaplamalarda aylık değişim oranları toplamının yıllık yüzde on ikiyi (en fazla %12) geçmesi halinde geçen kısım hesaba katılmaz.
2.2- Öncelikli alım hakkı sahibinin kamu konutunu satın almak istemediğini bildirmesi, süresi içerisinde herhangi bir bildirimde bulunmaması ya da yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, en yüksek teklifi veren istekli tarafından satış bedeli peşin ödeme halinde yüzde yimi indirim uygulanarak veya 4706 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen şekilde en az dörtte biri peşin, kalanı en fazla iki yılda ve taksitlerle kanunî faizi ile birlikte ödenebilir.
2.3- Öncelikli alım hakkı sahibinin; kamu konutunu satın almak istemesi ve süresi içerisinde satış bedelini peşin olarak ödemesi veya peşinatı ödeyerek taksitli satış sözleşmesini imzalaması halinde bu durum ihalede en yüksek teklifi veren isteklisine bildirilir.
2.4- Bedelin yetkili kredi kuruluşlarından kredi temin edilerek ödenmek istenilmesi halinde, alıcı tarafından kredi kuruluşu ile yapılan kredi sözleşmesi veya kredi açıldığına dair kredi kuruluşunun resmî yazısı verilir ve kredi kuruluşu tarafından bedel ilgili muhasebe biriminde açılacak emanet hesabına aktarılması halinde İdarece, tapu müdürlüklerine kredi kuruluşu lehine ipotek tesis edilmesi ve alıcı adına tescil işleminin yapılması hususu yazıyla bildirilir.
3 - İhaleye iştirak etmek isteyen isteklilerin ihale saatine kadar;
a)- Geçici teminatı yatırdıklarına dair alındı belgesini (Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğünün Banka Hesabına yatırılmış ise Muhasebe Müdürlüğünden alınacak imzalı onaylı Muhasebe İşlem Fişinin ibrazı şarttır.) (Geçici teminat olarak kabul edilecek değerler:
1- Tedavüldeki Türk Parası,
2- Mevduat veya katılım bankalarının verecekleri süresiz teminat mektupları,
3-Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri veya bu sentler yerine düzenlenen belgeler)
b)- Yasal yerleşim yerini gösterir belgeyi (İkametgah Belgesi) veya tebligat için Türkiye'de adres göstermeleri.
c)- Gerçek kişilerin T.C. kimlik numarasını bildirmeleri ve nüfus cüzdanı suretini vermeleri, Tüzel kişilerin vergi kimlik numaralarını bildirmeleri, Özel hukuk tüzel kişilerinin, İdare merkezlerinin bulunduğu yer mahkemesinden veya siciline kayıtlı bulunduğu ticaret veya sanayi odasından yahut benzeri mesleki kuruluşundan 2025 yılı içerisinde alınmış sicil kayıt belgesi ile tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin tüzel kişiliği temsile tam yetkili olduğunu gösterir noterlikçe tasdik edilmiş vekaletnamelerini, kamu tüzel kişilerinin ise tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin tüzel kişiliği temsile yetkili olduğunu belirtir belgeyi ihale saatinden önce vermeleri vermeleri gerekmektedir.
d) Kamu tüzel kişilerinin ise, tebligat için Türkiye’de adres göstermeleri, vergi kimlik numarasını bildirmeleri.
4- İsteklilerin ihale saatine kadar ihale komisyonuna ulaşmış olması kaydıyla yukarıda belirtilen belgelerle birlikte 2886 sayılı Kanunun 37. maddesine göre hazırlayacakları teklif mektuplarını, aynı kanunun 46. maddesine göre posta ile iadeli taahhütlü olarak gönderebilirler. Postadan doğacak gecikmeler kabul edilmez.
5- Satışa dair KDV, damga vergisi, karar pulu ve tapu işlemleri için vergi, resim ve harç yükümlülükleri alıcıya aittir.
6 - İhalelere ilişkin şartname, mesai saatleri dâhilinde Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde (Milli Emlak Müdürlüğü) bedelsiz olarak görülebilir.
7- Bakanlığımızdan (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) alınan 25.05.2021 tarih ve 970974 sayılı yazı gereğince;” Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü tarafından yayımlanan 2021 yılı birim fiyat listesinde belirtilen oranlarda işlem bedeli alınması gerektiği belirtildiğinden üzerinde ihale kalan gerçek/tüzel kişilerden ihale bedeli üzerinden 5 Milyon TL'ye kadar olan kısmı için % 1 (yüzde bir), 5 Milyon TL'den 10 Milyon TL'ye kadar olan kısmı için % 0.5 (binde beş), 10 Milyon TL'yi aşan kısmı için % 0.25 (on binde yirmi beş) oranında döner sermaye ücreti peşin alınacaktır.
8- Komisyon gerekçesini belirtmek suretiyle ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. Bir ihalenin süresinden önce bitmemesi durumunda takip eden ihaleler o ihalenin bitimine müteakip kaldığı saatten itibaren ilanda belirtilen sırada olduğu şekilde devam edecektir.