Çardak Fay Zonu'nunda risk düşük! 14 ayda 211 deprem….
Malatya'da 4.5 meydana gelen deprem Adıyaman ve Elazığ'da da hissedildi. Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, yaşanan depremin 6 Şubat sonrası Çardak Fay Zonu'nun doğu ucundaki bölgede 3.8 ve 5.5 şiddetinde toplam 211 artçı deprem biri olduğunu açıklayarak, 'Aktif olmayan Malatya-Ovacık Fay Zonu ile uzaktan yakından alakası yoktur' dedi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde saat 10.48'de 4,5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, 13,9 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Malatya’da yaşanan depremlerin normal olduğunu belirterek, korku pompalamaya yönelik açıklama yapanların bilimsel bir temelinin olmadığına vurgu yaptı. Demirtaş, yaşanan deprem sonrası gündeme gelen konuları madde madde sıraladı.
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “1- Çardak Fay Zonu'nun doğu ucunu oluşturan açılmalı büklüm bölgesinde:
Doğanşehir'in (#Malatya) 16 km GD'sunda
03.04.2024, 10:48
Mw= 4.5 (AFAD)
Mw=4.7 (KOERI)
mb=4.6 (EMSC)
büyüklüğünde artçı bir #deprem oldu.
2- Çardak fay zonunun doğu ucundaki bu açılmalı pürüz-engel bölgesinde:
06.02.2023-03.04.2024 arasında 3.8-5.5 arasında toplam 211 artçı deprem oldu.
3- Bu açılmalı bölgede bu büyüklükte artçı depremlerin olması gayet normal.
4- "Dikkatli olunmalıdır" gibi korku pompalamaya yönelik türü açıklamaların bilimsel bir temeli yoktur.
5- Sürgü fayı 1986 yılında M=6.2 deprem üretmiştir. Bu fay üzerinde benzer büyüklükte bir deprem riski düşüktür.
6- 06 Şubat 2023 depremlerinden bu yana 3.8 ile 5.5 aralığında toplam 211 artçı deprem Çardak Fay Zonu'nun doğu ucundaki pürüz bölgesinde olmuştur. Bu depremlerin aktif olmayan Malatya-Ovacık Fay Zonu ile uzaktan yakından alakası yoktur.
7-Malatya-Ovacık Fay Zonu 3.5milyon yıl önce Doğu Anadolu Fay Zonunun oluşması ile birlikte aktivitesini yitirmiştir. Yani deprem üretmemektedir.
8-Dolayısıyla Malatya-Ovacık fayı eski bir zayıflık düzlemidir. Yani bu fay üzerinde büyük deprem olma riski çok düşük-hatta sıfırdır.
9-Zaman zaman Malatya-Ovacık Fay Zonu 6.5-7.4 deprem üretir gibi açıklamalar yapılmaktadır. Bu açıklamaların deprem tehlikesi parametreleri açısından hiç bir geçerliliği yoktur.
10-Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun deprem tehlike parametresi ile ilgili tek bir somut veri sunamazlar.
11-Malatya-Ovacık Fay Zonu eski bir fay düzlemi yani zayıflık düzlemi olduğu için, zaman zaman üzerinde küçük küçük tetiklenmiş bağımsız depremler olabilir.
12-Malatya-Ovacık Fay Zonu üzerinde tür küçük depremlerin olması, bu fayın hareket ettiği anlamına gelmez.
13-06 Şubat 2023 depremleri sonrası bölgesel deformasyon nedeniyle, stres düzeninde düzensizlikler olması nedeniyle, eski zayıflık düzlemleri üzerinde bu tür tetiklenmiş bağımsız depremler olabilmektedir.
14-Sayısal-somut veriler sunulmadan yapılan korku pompalamaya yönelik açıklamaların bilimsel bir temeli ve geçerliliği bulunmamaktadır
15-Her kim bu tür korku pompalamaya yönelik açıklamaları yaparsa yapsın amaçları farklı olabilir. Lütfen sorgulayın, hemen körü körüne inanmayın” ifadelerini kullandı.