Cami hayatın içinde olmalı
Malatya İl Müftü Yardımcısı Abdullah Bekiroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yıl Mevlid-i Nebi Haftası etkinliklerinin Din Görevlileri Haftası ile birlikte, 'Peygamberimiz, Cami ve İrşat' temasıyla gerçekleştirileceğini belirterek, 'Son zamanlarda Cami dışında o kadar büyük bir şey oluştu ki, cami bir anlamda böyle cumadan cumaya hatırlanan bir yere dönüştü. Dolayısıyla caminin cumadan cumaya değil hayatın sürekli bir parçası olduğunun bilinmesi gerekir' dedi.
Malatya İl Müftü Yardımcısı Abdullah Bekiroğlu, Mevlid-i Nebi ve Din Görevlileri haftası ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Müftülük binasında gerçekleşen toplantıda konuşan Bekiroğlu, Mevlid-i Nebi ve Din Görevlileri haftasının hayırlara vesile olmasını diledi. Bekiroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yıl Mevlid-i Nebi Haftası etkinliklerinin Din Görevlileri Haftası ile birlikte, "Peygamberimiz, Cami ve İrşat" temasıyla gerçekleştirileceğini anımsattı.
Camiler hayatın merkezinde olmalı
Cami ve Mescitlerin Müslümanlığın ilk yeşerdiği yerde hayatın merkezinde olduğunu vurgulayarak, “İrşat da oradan yürüyor. Tebliğ davetli oradan yürüyor. Diğer dünyevi işlerde, hayat da oradan devam ediyor. Bu açıdan önemli. Yani bu temanın seçilmesinde önemli şeylerden birisi. Oradan bu güne doğru geldiğimiz zaman Aslında bizim atalarımız da bu prensibi benimsemişler. Mesela Malatya'da Yeni Cami, Battalgazi'de Ulu Cami, yani önce cami kuruluyor caminin etrafına çarşı pazarı kuruluyor. Kenarlara da mahalleler yani Cami merkezli bir hayat devam ediyor. Sonra işte böyle olduğu zaman hayatın bir düzeni var. İşini yaparsın, camiye gidersin dinden kopmazsın. Cenabı Allah'ın emirlerinden ve yasaklarından uzaklaşmasın. Onunla ilgili bilgi edinirsin. Bir anlamda irşat olursun Hakka hakikate yönelirsin. İşin bittiği zaman da çeker evine gidersin. Evine gittiğin zamanda yine mahallende de mescitlerin var. Yani bugün mesela bizim Malatya merkezde tam çarşının göbeğinde nereden bakarsanız 10'a yakın cami var. Şehrin tam göbeğinde birbirine yakın. Bunun sebebi ne? Bunun sebebi işte vatandaş buraya çalışmaya gelecek, iş yerleri var. Dükkânları var. Bunların içerisinde ibadetin ihmal etmesin. Bir yandan da ibadetini yapsın. Çarşı pazara gelen vatandaş namaz vakti olduğu zaman namaza koşsun” diye konuştu.
Vatandaş camiden uzaklaşıyor
Bekiroğlu, öğle ve ikindi namazında en kalabalık camilerin çarşı merkezindeki camiler olduğunu ifade ederek, “Mahalle camilerinde öğle vakti cemaat bulamazsınız üç beş kişi 10 kişi 20 kişi, dolayısıyla camilerimiz hayatın merkezinde, ama bizim de bireysel olarak onu hayatımızın merkezine koymamız lazım. İşte irşat onun için yani İnsanlara hakka hakikate doğruya çağırma. Bu noktada bazı etkinlikler, daha önceki yıllarda kutlanan bazı programlar yapılanlar, bakıyoruz ki yavaş yavaş göre insanları camiden uzaklaştırma, bilerek veya bilmeyerek onu bilemiyoruz. Ama etkinlikler hep dışa taşıyor. Vatandaş camiden uzaklaşıyor. Halbuki caminin içerisinde yapılması gerekiyor. Cami odaklı yapılması gerekiyor. Vatandaşı camiye özendirmesi gerekiyor. Bu tip programların amacı cami merkezli bir hayat tesis etmek amacını taşır. Atalarımızın yaptığı gibi, hayatın her alanında cami ile bir şekilde bir bağlantı kurabilmek” şeklinde konuştu.
Camiler cumadan cumaya hatırlanıyor
İl Müftülüğü olarak yapacakları etkinleri de açıklayan Bekiroğlu, “Bu yıl çok fazla konferans yapmadık. Yani maksimum 1 tane yani bilinçlendirme amaçlı. Onun dışındaki programların çoğu camilerde yapılacak. Özellikli dediğimiz işte ceza evleri, Rehabilitasyon merkezleri gibi. Hakka hakikate yönelik neye ihtiyaçları var ise o konuya yönelik programlar yapılıyor. İlimizde Sevgi Evleri dediğimiz çocuk evleri, gençliğimize yönelik olarak üniversitede üniversite yurtlarımızda, Üniversite camimizde mesela 7 Ekim'de üniversite canlı izle mevlit akşamı program olacak. O gece bütün yurtları yoksa birlikte olanları ayrı bütün yukarı Ayriyeten oraya davet edeceğiz. Yani üniversitede öğrencilerin kaldığı KYK'larda öğrencilerimizi fark etmez. Yeni camide program icra edeceğiz. Hani sembolik olarak ama Merkez ilçelerimizi ondan sonra diğer ilçelerimizde kendi bünyelerinde programlarını yapacaklar. Ayrıca her cami kendi mahallesinde kendi programını farklı farklı bir takım uygulamalar ve etkinliklerle icra edecek genel çerçeve bu şekilde devam edecek. Son zamanlarda Cami dışında o kadar büyük bir şey oluştu ki. Cami bir anlamda böyle cumadan cumaya hatırlanan bir yere dönüştü. Dolayısıyla caminin cumadan cumaya değil hayatın sürekli bir parçası olduğunun bilinmesi gerekir” ifadesini kullandı.