Cami çok güzel olmuş
Malatya'da 24 Ocak 2020'de Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen depremde hasar gören, iki yıl devam eden restorasyon çalışmalarını ardından Ramazan ayında ibadete açılan Yeni Cami'nin beton bloklu abdest alma lavaboları ve şemsiler tartışmalara yol açmıştı. Malatya Valisi Hulusi Şahin, caminin içerisinin çok iyi yapıldığını ve içerisinin bahçesi kadar görülmediğini söyledi. Şahin, Caminin içi çok iyi olmuş, yapılan emeği de burada hor görmeyelim. Yıkmak bir maliyet, yeniden yapmak bir maliyet, vakıf parasını ve yapılan şeyi yıkma konusunda vicdani sorumluluğumuzu da lütfen unutmayalım' dedi.
Malatya Valisi Hulusi Şahin ile Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan 17-20 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlenecek olan 2. Uluslararası Melita'dan Malatya'ya Kültür, Sanat, Tarih, Arkeoloji, Turizm, Gastronomi ve Moda Günleri ile ilgili basın toplantısında, 24 Ocak 2020'de meydana gelen depremden sonra restorasyon çalışmalarına başlanan ve Ramazan ayında ibadete açılan ancak restorasyon çalışmaları tartışmalara yol açan Yeni Cami'ye ilişkin açıklamalarda bulundu. Vali Hulusi Şahin, caminin içerisinin çok iyi yapıldığını ve içerisinin bahçesi kadar görülmediğine dikkat çekerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, Yeni Cami ile ilgili süreci takip edemediğini, takip etmesi halinde bu tartışmaların yaşanmayacağını belirtti.
Yıkmak bir maliyet, yeniden yapmak bir maliyet
Yeni Cami'de yaşanan keyfiyetin Vakıflar Genel Müdürlüğüne iletildiğini ifade eden Vali Hulusi Şahin, “Bu konu taşındı. Onlar bir çalışma yapıyorlar. Fakat bunu söylemezsem çatlarım. Bu vakıf parasıdır. Dikkat edin bu vakıf parasını öyle yap böyle yap bunu kur bunu yık olmaz. Bu vakıf parasıdır bunun vicdani sorumluluğu ağırdır. Bu yüzden ne yapılacaksa yapılmalı ama vakıf parasına da titiz davranılmalıdır. Bu arada cami içerisine ben cumaları orada kılıyorum. Caminin içerisi çok güzel olmuş. Yapılan emeği de burada hor görmeyelim. Bahçesiyle ilgili tartışmalar olabilir, fikirler olabilir. Ben olsaydım inatla hiç duvar yaptırtmazdım meydanın içerisinde olsun. Ben öyle düşünürdüm ama böyle değerlendirilmiş. Mimari bir projedir. Projenin müellifi öyle değerlendirmiş kuruldan böyle onay çıkmış. Dolayısıyla bunlar tartışılabilir. Ama tekraren söylüyorum harcanan paranın vakıf parası olduğunu unutmayalım. O yüzden yıkalım yeniden yapalım. Yıkmak bir maliyet, yeniden yapmak bir maliyet bakın bu vakıf parasıdır unutmayalım. Ama o şemsiyeler konusunda gerçekten benimde içime sinmedi onu da söylemek lazım. Hiç kullanılmasa daha iyiydi. Ama tekrar söylüyorum yapılan şeyin yıkılması konusunda vicdani sorumluluğumuzu lütfen unutmayalım” diye konuştu.
Keşke takip etseydim
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da, Battalgazi'deki eserlere özelikle bizzat dikkat ederek, başında durarak, neyin ne şekilde yapılacağı noktasında koruma kurulu toplantılarında da yer aldığını anlatarak, “Fakat burada bizim 1,5 yılda yaptığımız Ulu Camiyi, 1,5 yılda yaptığımız kervansarayı bir teze cami ki onların dörtte biridir ve 4 yıla yakındır bir sürede yapılamıyor en sonda geçen ben el koymak durumunda kaldım. Dedim ki ilgili müellif firmayı çağırdım bir an evvel buna çare bulun yani bunlar basının önünde böyle reklam yapılarak yapılacak işler değil. Niyetimiz halis olacak. Biraz evvel ne dedim algılarla değil, olgularla hareket edeceğiz bu tür şeylerin sonucu çıkmaz haydi dediğimiz zaman olmuyor işte netice sonuç ortada çıkıyor. Ne zaman iş yapılır ortaya çıkar ben dün Dünya Kayısı merkezine gittim. Türkiye'nin en büyük inşaatlarından, devlette beraber yapılan 5 inşaattan, Türkiye'nin en büyük inşaatlarından 5 tanesinden biri burada yapılıyor. Bunun içinde Akkuyu Nükleer Santrali olmak kaydıyla. Demek ki bazı şeyleri doğru yapmamız lazım bir de takip ederken burada hepimizin takip etmesi lazım, oradaki bir yanlışı belediye başkanı görse belediye başkanı, biz görürsek biz, sizler görürseniz siz müdahale edeceksiniz ve sonuç odaklı çalışılacak. Koruma kuruluna özellikle biz tabi diyanet müftülük noktasında dedik. Bunlar takip ediyor neticede bir restorasyon işi depremde zarar gören tamirat tadilat işi şeklinde çokta yani bunu normalde yapılır dedik biz yakinen takip etmemizin sebebi de odur. Ama keşke de takip etseydim bu sonuçlar çıkmazdı ve biz takip etseydik o sularda yerinde akardı” şeklinde konuştu.