Çalışmalar kaplumbağa hızıyla ilerliyor
Bölgemizde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden bir aydan fazla zaman geçti. Depremde en ağır hasar gören kentlerden Malatya'da binlerce bina ve ticarethane yıkıldı şehir enkaza dönüştü. Depremin üzerinden 33 gün geçmesine rağmen Malatya'da henüz el değmemiş binlerce enkaz bulunurken, enkaz kaldırma çalışmalarının kaplumbağa hızında ilerlemesi, enkazların kaldırılma süresinin ayları bulacağını gösteriyor.
6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası Malatya'da arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından başlatılan enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Depremde en ağır hasarı gören kentlerden olan Malatya'da bin 400 kişi hayatını kaybetti, 6 bin 444 kişi yaralandı, yüz binlerce kişi şehri terk etti. Depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen kentte enkazlar olduğu gibi duruyor. Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman'da enkazların kaldırıldığı ileri sürülürken binlerce binanın yıkıldığı Malatya'da enkaz kaldırma çalışmalarının ağır ilerlemesi şehirde yeniden hayat kurmayı isteyen insanların tepkisine neden olurken, “Kent merkezindeki enkazların kaldırılması uzun sürecek” iddiaları da rahatsızlık yarattı.
Enkaz ne zaman kaldırılacak?
Yaşanan depremde, Malatya'da yaklaşık 4 bin 268 bina yıkılırken, yıkılan binaların enkazlarının kaldırılması işleri sürüyor. Bu konuya ilişkin Malatya Valiliği bir açıklama yaptı. Malatya Valiliği resmi sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlara göre kentte yıkılan 4 bin küsur binadan sadece 300 tanesinin enkazı kaldırıldı. Bu verilerden hareketle Malatya'da enkaz kaldırma çalışmalarının çok ağır ilerlediği, beklenen oranda gerçekleşmediği gözleniyor.
Ara sokaklarda çalışma başlamadı
Enkaz kaldırma çalışmaları ana arterlerde yoğunlaşırken, pek çok ara sokakta henüz çalışmaların başlamaması vatandaşın tepkisine neden oluyor. Malatya'daki son durumu konuştuğumuz depremzedeler, tehlike arz eden binaların yıkıldığına ancak yıkılan binaların enkazlarının çoğunun yerinde durmasının sakıncalar doğurduğunu aktararak, enkazların hem çevreyi kirlettiğini hem de psikolojilerini olumsuz yönde etkilediklerini dile getirdiler.
Depremzedeler enkaz görüntüsünün altında inliyor
Depremin korkusunu ve üzüntüsünü henüz üzerlerinden atamayan depremzedeler, enkazları gördükçe hem korkuları ile hem de acıları ile sürekli yüzleşmek zorunda kaldıklarını vurgulayarak, “Biz depremzedelerin yeniden toparlanıp yarınlarına umutla bakmaları adına acı hatıralarla dolu bu enkazlar ivedilikle kaldırılmalı. Depremzede bir kez enkazda kaldı şimdi de enkaz görüntüsünün altında inliyor. İlgililer enkazların depremzedelerin üzerinde daha derin acılar açmaması adına bunları ivedilikle kaldırmalı ve yaralarımız el birliği ile sarılmalı” diye konuştular.
Enkazlar şehrin yeniden kurulmasına engel
Malatya'nın yeniden yapılanması ve 6 Şubat öncesine dönüşü için yapılması gereken en önemli çalışma şu an için enkazların kaldırılması. Depremden etkilenen diğer illerde enkaz kaldırma çalışmaları önemsenirken ne hikmetse Malatya her konuda olduğu gibi bu konuda da geriden geliyor. Şehri terk etmiş olan yüz binlerce Malatyalının dönüşünün önünde de şehrin yeniden kurulmasının önünde de en büyük engel şu an için enkazlar. Şehrin kaderine terk edilmişliğinin sebebi merak konusu.