Büyükşehir'in önüne araçlarını bağladılar 

Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri'ne (MOTAŞ) bağlı bir grup halk otobüs şoförü, artan girdi maliyetleri karşısında belediyenin verdiği tarifenin yetersiz olduğunu belirterek, araçlarını Büyükşehir Belediyesi'nin önüne park ettiler. 

Youtube Kanalı
Abone Ol

Malatya'da bir grup halk otobüs sahipleri artan girdi maliyetleri karşısında çalışamayacaklarını öne sürerek, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin önüne otobüslerini getirerek park ettiler. Halk otobüs sahipleri taleplerinin karşılanmadığı takdirde, bir kez daha Büyükşehir Belediyesi'nin önüne geleceklerini söylediler. Malatya Trafik'ten görevli polislerin halk otobüsü sahiplerine araçlarının bölgeden kaldırması için 30 dakika süre tanıdı. Tanınan süre içerinde halk otobüslerini kaldırmayan halk otobüsü sahipleri bölgeye gelen yetkililer tarafından ceza kesileceği bildirildi. Halk otobüsü sahipleri ile Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ulaşım personeli arasında kısa süreli arbede yaşandı. Yaşanan arbede sonucunda trafik polisleri, halk otobüsü sahipleri ile belediyeye bağlı ulaşım personelini birbirinden ayırarak, halk otobüsü sahiplerini Vali ile görüşme sağlanacağı konusunda ikna etmeleri sonucunda bölgeden halk otobüsleri kaldırıldı.

Perişan durumdayız

Özel halk otobüsü sahibi Mehmet Güngör, 10 yıllık hak kirasını ödedikleri halde, depremden bu yana çalışamadıklarını söyledi. Güngör, şunları ifade etti: ”Özel halk otobüsü şoförleri olarak Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden 2017 yılında 8 adet otobüs ihale alarak işletmeye başladık. Şu anda 7 aydır arabalarımız yatmış durumdadır. Diğer çalışan küçük arabaları belediye çalıştırmaktadır. Bizlere ise siz çalışamazsınız, sizin sözleşmenizde kilometre usulü çalışma diye bir şey yoktur. Ne yapacağız? Çözüm bulmuyorlar. 7 aydır bizim arabalarımız bağlı olduğundan dolayı mağdur durumdayız. Biz burada 10 yıllık hak kirasını ödedik. Ödediğimiz halde bize iş vermiyorlar. Derdimizi bir türlü yetkililere anlatamadık. Arabalarımızı belediyenin önüne çektik anahtarları belediye başkanına teslim edeceğiz. Alsın kendisi işletsin. Biz bu araçlara milyonlarca dolar para yatırdık şu anda perişan durumdayız. Yetkililer diyor ki biz ihalenin dışına çıkamayız, sizi kilometre usulü çalıştıramayız ama diğer küçük arabalar da ayni bizim konumdalar, onları kilometre usulü çalıştırıyorlar. Akıl almayacak, mantık dışı bir hareket var burada.
Şehir içinde bütün mahallelere gidiyorduk. Şuanda çalıştırmıyorlar bizi.”

Belediye sessiz kalıyor

Şimdiye kadar hiçbir yetkilinin kendileriyle muhatap olmadığını belirten özel halk otobüsü sahibi Şükrü Batur, belediyenin duruma sessiz kaldığını dile getirerek, “2017 yılında araba ihaleleri yapıldı. Bize dediler ki diğer arabaları dönüşüme koymayacağız. 78 tane aracı dönüşüme koydular 2 ay normal çalıştık, 2 aydan sonra o günden bugüne hep zarar ediyoruz. Deprem oldu , salgın oldu bizim arabalarımız zarar ediyor. Her geldiğimizde tamam diyorlar. Şuanda kimse bizimle muhatap olmuyor. Belediye sessiz kalıyor. Başkanla bir gün yüz yüze görüşemedik. Arabalar sokaklarda, caddelerde duruyor” açıklamasında bulundu.

Randevu alamadık

Özel halk otobüsü sahibi Mustafa Suna, belediyeden randevu alamadıklarını dile getirerek, “Üçüncü dar bölge otobüs sahiplerinden Malatya Belediyesine kaç defa gelmişsek, randevu alamadık. Genel sekreterden randevu alamıyoruz. MOTAŞ'ın şimdiki müdüründen randevu alamıyoruz. Biz buraya 10 yıllığına 300 milyon araba başı para vermişiz. 2017 yılında. Bu günün 300 milyonunu hesaplayın ne kadar oluyor. Biz bu 300 milyonu verdiğimiz zaman 4 buçuk milyon liraydı dolar, bu gün dolar 30 TL olmuş. Bu nasıl bir vicdan da vatandaşına bu eziyeti veriyor Malatya Belediyesi. Biz tarlamızı sattık, evimizi sattık, araba aldık. Yani biz bunun için mi? Bu otobüsleri aldık. Maden ihale yaptın çalıştırmayacaktın niye ihale yaptın. Bize bu işi niye verdin. Küçük minübüsleri otobüslere çevirdin. Minübüsler otobüs olsun onlar km yapıp çalıştırıyor. Bizim 3. Dar bölge 7 tane 8 tane otobüsü çalıştıramıyor. Malatya Belediyesi'nin gücü bu 8 tane otobüse yetmiyor. 100 tane küçük otobüse yetiyor ama bu siyasi. Otobüsleri çalıştırmamak siyasi. Bazıları belediyeye baskı yapıyor. Bu 8 otobüsü devrede çıkarın çalıştırmayın" diye konuştu.

Rekabet ortamı bizi bitirdi

MOTAŞ ile Belediye arasında mekik dokuyoruz

Özel halk otobüsü sahibi Ömer Dinçer'de “Özel halk otobüs sahibiyim. 2017 yılında 8 tane aracı ihaleye koydular. İhale sürecinde duyduk ki 78 tane araç dönüşüme girecekmiş. Eğer bu 78 aracın dönüşümü olacaksa, bizim ihaleleri fes edin dedik. Bize hayır dediler. Bu 78 araç dönüşüm olmayacak dediler. Biz ücretleri yatırdık. Otobüslerimiz aldık. 5-6 ay sürmedi 78 aracı dönüşüm yaptılar. Dönüşüm sürecinde de rekabet ortamı oluştu. Rekabet ortamı oluşunca bizim işler düştü. Çünkü 8 aracın çalışması ayrı 78+8 aracın 86 aracın dönüşmesi ayrıdır. Rekabet ortamı oluşunca biz bu süreçte zarar etmeye başladık. Biz her zarar ettiğimizde belediyeye geldik iyileştirme yapacağız dediler. Bir türlü iyileştirme olmadı. Arkasından pandemi girdi, mazot fiyatları yükseldi. Her şey yükseldi bizim zararımız yükseldikçe yükseldi. En yüksek ücreti veren belediyeye bu 8 araçtır. Zararımızın giderilmesini istiyoruz. Küçük araçları şuanda km bazlı çalıştırıyor. Bizim araçlarımızı da km bazlı çalıştırılsın. Mücbir sebepler var. Hastalım oldu, deprem oldu bunlardan dolayı bizim araçlarımızı da km bazlı çalıştırsın. Sözleşmede yokmuş. Yoksa eklesinler. Bu süreçte sadece bizler değil, şoförlerimiz de mağdur. MOTAŞ ile Belediye arasında mekik dokuyoruz” dedi.

Aynı şartları bize uygulamıyorlar

Özel halk otobüsü sahibi Niyazi Doğdu ise, “Mücbir sebepten dolayı sözleşmemizde böyle bir madde var. Pandemiden dolayı 2-3 sene çalışmadık. Depremden dolayı da 6-7 ay çalışmadık. Mücbir sebeplerimiz var. Aynı şartları bize uygulamıyorlar” diye konuştu.

Yorumlar 10
Bilen bilir 19 Eylül 2023 08:30

Sizinde onlardan farkınız yok keskse farklı olsaniz

Hakan 18 Eylül 2023 21:04

Bedavadan hat sahibi oldunuz şimdide baskı yapıyorsunuz eskimalatyada köy minibüsüculeri dolmusken şimdi trilyonluk hat sahibi oldu

Ümit 18 Eylül 2023 20:02

Seçim zamanı milletin başını patlatıp sabahlara kadar hasta yaşlı çocuk bebek öğrenci düşünmeden son ses havalı kornalarla geziyordunuz Destekledikleriniz kurtarır sizi korkmayın

Ahmet 18 Eylül 2023 19:32

Otobüs işletmecileri haklı pandemi deprem de çalışamadılar hak kaybına uğramadan gerekli düzenleme yapılmalı onlarda bizim insanımız.

Hüseyin peker 18 Eylül 2023 18:59

Halk Otobüslerini istemiyorum halk otobüsleri yüzünden fiyatlar yüksek halk otobüsleri Dolmuşculuk yapsınlar veya köylere çalışsınlar

Serkan 18 Eylül 2023 18:09

Birinizde sükür edin .ne şükürsüz bir millet olduk

Fatih 18 Eylül 2023 17:53

Belediyeden ihale al sonra baskı yap sizin yüzünüzden Türkiye'nin en pahalı ulaşımı Malatya'da olsun. Deprem de Allah'ın sopası yapacak bir şey yok.

Taner 18 Eylül 2023 11:47

Bu kadar yıkımın ardından şükür et su akıyor.. Mahallede, Cadde ve sokaklarda çalışma var.. sabahtan- akşama kadar sulandırırsan gelir.. yok su kullanmıyorum diyorsan… sayacını kontrol ettir..

turan 18 Eylül 2023 11:14

Acaba belediye pis ve bulanık sulardan para almayı durdurdu mu. evlere 500 tl su faturaları geliyor. belediye bir yandan vuruyor devlet benzine zam yapıyor araç parçaları tamiri birsürü para eeee ne yapacak bu insanlarda geçinmeye çalışıyor. devlet kendisine olunca sonuna kadar soyuyor milleti ondan sonra karşıya geçip yav kirayı arttırma otobüs biletini arttırma ekmek fiyatını fırıncılar odası arttırıyor. yok makarna fiyatını 3 harfli marketler arttırıyor de milleti de salak gör millete itele... artık sana inanmıyoruz. adında adalet olup kendisinde olmayan parti. malassef bizim saf islami duygularımızla oynadınız bizi maymun ettiniz.

Seydo 18 Eylül 2023 10:54

Vatandaşın depremde derdine bak bunların derdine bak Çalışma zorlayan mı var

Bakmadan Geçme