Büyüksaraç'tan Malatya depremi uyarısı! Bu bağımsız bir deprem

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç, Malatya'daki depremin bölgedeki fayların birbirini tetiklemesiyle ortaya çıkan yeni bir deprem olduğunu düşündüklerini belirtti. 

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Malatya'daki depremin bölgedeki fayların birbirini tetiklemesiyle ortaya çıkan yeni bir deprem olduğunu düşündüklerini belirten Büyüksaraç, bölgeye önemli bir uyarıda da bulundu.

Büyüksaraç, “Bölge halkına geçmiş olsun dileklerimi sunmak istiyorum. Maalesef kötü hava şartları ile beraber meydana gelen depremler insanlarda büyük paniğe yol açıyor. İster istemez o yaşanan büyük depremin ardından yine büyük bir deprem gelecek mi endişesi yaşanıyor. Bu bölgede meydana gelen depremlerin o bölgede var olan fayların birbirini tetiklemesiyle ortaya çıkan yeni depremler olduğunu düşünüyoruz. Bu deprem bağımsız bir deprem. Artçı sarsıntı olarak değerlendirilemez. Malatya Battalgazi'de yaşanmış olan bu depremin bir üst segmentte olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla her bir segment birbirinden bağımsız hareket edebiliyoruz. Ayrıca bulunduğu konumlardaki jeolojik ortamın etkileriyle de farklılık olabiliyor. Bu bölgede depremler, birbirini tetikleyen nitelikte gerçekleşiyor. Dolayısıyla bir fermuar niteliğinde açıldıkça bir sonrakine gerilim aktarımı söz konusu oluyor. Yeni segmente enerji yüklenmesi meydana gelerek, büyük bir depreme yol açmış oluyor” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme