Bu maliyetlerle Malatya dönüşmez
TÜİK, temmuz ayında inşaat maliyetinin yıllık yüzde 62,25, aylık yüzde 15,67 arttığını açıkladı. MİMDER Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, artan girdi maliyetleri karşısında müteahhitlerin, yerinde dönüşüm kampanyasına mesafeli durduklarını belirterek, 'Kimse iş almıyor. Vatandaşta, bilmediği vaziyette kararsız şekilde bekliyor. Yetkilerin hükümetimizin acilen destek verilmesi lazım. Alternatifler üretmesi, alternatif projeler ve kampanyalar lazım. Yoksa bu kampanyayla Malatya'yı yerinde dönüştüremeyiz' dedi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında inşaat maliyetinin yıllık yüzde 62,25, aylık yüzde 15,67 arttığını açıkladı. Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Mehmet Bülbüloğlu, inşaat maliyetlerinde yaşanan artışı ve deprem bölgesinde yapılması planlanan yerinde dönüşüm ile ilgili gazetemize konuştu.
Bülbüloğlu, artan girdi maliyetleri karşısında müteahhitlerin, yerinde dönüşüm kampanyasına mesafeli durduklarına dikkat çekti. Yerinde dönüşümle alakalı Bakan Özhaseki başkanlığında, bir çok toplantıya katıldıklarını vurgulayan Bülbüloğlu, “Kamuoyuna açıklanmadan önce de Yerinde Dönüşüm kampanyası olur mu? Nasıl olur? Sahaya yansır mı? Gibi birçok toplantıya katıldık. Yerinde dönüşüm şehirler açısından çok kıymetli bizler talepte ediyorduk. Malatya için de çok önemli. Mahallelerimizi bırakmayacağız. Kültürümüzü koruyacağız. Bulunduğumuz bölge de yaşamımızı sürdürmek hakikaten çok kıymetli. Bu proje kamu açısından da önemli. Çünkü rezerv alanında bir TOKİ evinin veya köy evinin maliyetini alt yapısıyla, sosyal tesisiyle, camisiyle ve okuluyla çok ciddi anlamda maliyeti var. Hemen hemen bir daire 4 milyon lira civarına mal olmuş oluyor” diye konuştu.
Beton malzeme ve işçilik fiyatları fahiş artış gösterdi
Bülbüloğlu, şu anda artan maliyetlerle birlikte bir dairenin, bir köy evinin TOKİ'ye 4 milyon maliyeti olduğunu belirterek, “Yerinde dönüşüm olduğu zaman maliyet düşüyor. Çünkü alt yapı hazır, cami hazır okul hazır. Yani oluşmuş yapı söz konusu. Rakamlar kamuoyuna açıklanmadan önce görüşüldüğünde biz bu maliyetlerde bu rakamlarla iş olmayacağını defalarca dile getirdik. Çünkü maliyetler sürekli artıyor. Bu rakamlar açıklandığında betonun m3 maliyeti bin 500 lira seviyesindeydi. Bugün Malatya'da betonun m3 fiyatı 2 bin 400 liraya kadar ulaşmış durumda. Dün külliyede Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile bir toplantı gerçekleştirdik. Aynı ifadeyi orada da ifade ettik. Beton malzeme ve işçilik fiyatlarının fahiş artışlarla çok ciddi yerlere ulaştığını belirttik. İşçilikte üç beş kat artış olduğunu söyledik. Bu artışlar nedeniyle yerinde dönüşümün hayal olacağını ve sahaya yansımayacağını ifade ettik. Hükümetimizden rakamlar konusunda iyileştirme talep ettik. Aksi takdirde bu işin sahaya yansımayacağını vatandaşların taleplerinin rezerv alanlara yöneleceğini ve dolayısıyla hem devlete, hem kamuya hem de vatandaşa ciddi anlamda kayıp yaşatacağını söyledik. İnşallah bu konuda değerlendirmeler yapılır. Deprem bölgelerinde bilinmezlik içinde kalan vatandaşın yüreği rahatlatılır. Yoksa dediğimiz gibi bu maliyetlerle yerinde dönüşüm kampanyasının yürümesi imkansız” şeklinde konuştu.
Alternatif projeler lazım
TÜİK'in açıkladığı Türkiye geneli inşaat maliyet endeksi yıl bazında yüzde 69 olarak gerçekleştiğini ancak deprem bölgesinde inşaat maliyetlerinde son bir aydaki artışın yüzde 69 olduğunu ifade eden Bülbüloğlu, “Yıl bazında bu rakamlar çok yüksek seviyelere çıkacak. İlk günden beri meslektaşlarımla yerinde dönüşüm kampanyasına destek verilmesi yönünde görüşmelerde bulunduk. Bizlerde karımızdan feragat edelim. Vatandaşta hükümette destek olsun anlamında direktiflerde bulunuyorduk. Ancak gördüğümüz şu; meslektaşlarımız, maliyet artışıyla alakalı gelecek kaygısı yaşıyor. Enflasyonist bir ortamda uzun vadeli iş yapamıyor. Piyasaya güvenemiyor. Sabit fiyatla bu işin yapılmasına imkansız gözüyle bakıyorlar. O nedenle müteahhitler yerinde dönüşüm kampanyasına mesafeli duruyorlar, yapmıyorlar. Kimse iş almıyor. Vatandaşta, bilmediği vaziyette kararsız şekilde bekliyor. Bakın deprem üzerinden 7 ay geçti. Bu senenin inşaat sezonu bitmek üzere. Yakında yağışlar ve soğuk başladığında inşaat sezonu bitecek. Bu insanlar nereye kadar konteynerde kalacak. Yetkilerin hükümetimizin acilen destek verilmesi lazım. Alternatifler üretmesi, alternatif projeler ve kampanyalar lazım. Yoksa bu kampanyayla Malatya'yı yerinde dönüştüremeyiz” ifadelerini kullandı