Bostanbaşındaki ağır hasarlı binalar orta hasarmış
Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerden en çok etkilenen illerden olan Malatya'da, hasarlı binaların tespitlerinde hataların olduğunu ve hak sahipleri tarafından mahkemeye verilen binaların mahkeme sonucu tamamlanmadan yıkıldığını söyledi. Fidanel, kentte yıkılmayı bekleyen 28 bin bina dururken, hak sahipleri tarafından mahkemeye verilen orta hasarlı yapıların sonuçlarının netlik kazanmadan yıkılmasının vatandaşları mağdur ettiğini söyledi.
Hasar tespitlerinde hatalar var
6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasara uğrayan Malatya'da, binlerce konut ve iş yeri yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Depremler sonrası Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespit sonuçlarına göre kent genelinde 2 bin 500 bina orta hasarlı ve güçlendirilebilecek durumda olduğu belirtildi. Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin hasar tespit çalışmalarını tamamladıklarını ancak ağır hasarlı yapıların tespitinde hatalar olduğunu ve yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Bostanbaşındaki bazı ağır hasarlı binalar aslında orta hasar
Fidanel, Malatya'da yapılan hasar tespit çalışmlarında bazı hataların olduğunu dile getirerek, “Özellikle Bostanbaşındaki bazı ağır hasarlı binaların aslında orta hasar olduğunu ancak süreçten dolayı mahkemelik oldular. Mahkeme sürecinde bilirkişi raporu çıkmadan yıkımlar yapılmaya başlandı. Bu konuda ciddi mağduriyetler var. Özellikle geçen hafta yıkılan iki bloklu bir sitede patlatma yapıldıktan sonra yıkım gerçekleştirildikten sonra birkaç saat içerisinde mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Yani binanın orta hasarlı olduğu tespit edildi. Burada olan vatandaşlarımızın evlerine oldu. Bu tarz 900 binamız şu an mahkemelik. Şu an ağır hasarlı binalarda yıkımı bekleyen bina sayısı 28 bin civarında. Bizim talebimiz şu, bu 900 mahkemelik olan binayı bilirkişi raporu çıksın tam olarak sonuç kesinleşsin ondan sonra yıkım gerçekleşsin. Yıkılması gereken 28 bin bina dururken neden bu 900 bina hızlıca yıkılmaya çalışılıyor. Bu konuda da yetkililerle görüştük. Bu 900 binanın mahkeme sonucu çıktıktan sonra netleştireceğiz patlama işini. Tam olarak karar çıkmadan yıkım yapılırsa insanlarımız evlerinden olacaklar. Bu anlamda ciddi sıkıntı var” şeklinde konuştu.