Bostanbaşı'nın yüzde 90'ı hasarlı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde Malatya'nın en lüks konutlarının olduğu Bostanbaşı semtindeki konutların yüzde 80-90'ının hasarlı olduğunu belirterek, 'Malatya'nın bostan ambarı, meyve ambarı olan bu tarım arazilerini imara açan yetkililer, zemin güçlendirmesi yapmadan inşaat yapan müteahhitler, göz yuman mühendisler, her kimin bunda sorumluluğu varsa yargılanmalıdır' dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, Bostanbaşı mahallesini ziyaret etti. Ziyarette, konuşan Ağbaba, Bostanbaşı semtinin yüzde 80-90'ının hasarlı olduğunu sorumluların yargılanması gerektiğini söyledi.
Bostanbaşı'nın imara açılmaması gerektiğini aktaran Ağbaba, “Burası Malatya'nın son dönemde gelişen bölgesi, Malatya'nın en lüks semti dediğimiz semt burası ancak yıllar önce başladığımız itirazlar maalesef dikkate alınmadı. Burası Malatya'nın en verimli arazileriydi. Adeta meyve ambarıydı. Belki Malatya'da bulunmayan meyveler burada yetişiyordu. Kızılcığından tut kirazına, vişnesine kadar Malatya'nın en verimli tarım arazisiydi. Burası önce imara açıldı. Önce 4 kat denildi sonra 5 kat denildi. Sonra 7, 8 13, 15 kata kadar çıkarıldı. Burada tabi müttehitlerin mühendislerin sorumluluğu varsa mutlaka cezalandırılmalı. Ancak bu ruhsatları veren yerel yöneticiler cezalandırılmalı. Zemin etüdü yapmadan tarım arazisi üzerine koca koca blokları koymak yanlış. Buna ruhsat veren belediye başkanları hangi partiden olursa olsun cezalandırılmalı. Ayrıca Çevre Şehirciliğin Bakanlığının sorumluluğu varsa o da cezalandırılmalı” şeklinde konuştu.
Bostanbaşı'nın milli servet olduğunu vurgulayan Ağbaba, “Malatya'nın en değerli en kıymetli yeri. Son dönemde Bostanbaşı dediğimiz yer maalesef zeminden dolayı %80-90 ağır hasarlı. Burada bir de ciddiyetsizlik var büyük bir ciddiyetsizlik var. Önce geldiler %90 dediler. İnsanlar kapı pencere söküp eşyalarını sattılar. Şimdi tekrar 3. Bir yapılan inceleme sonucunda az hasarlı deniyor. Orta hasarlı deniyor. Şimdi gözümüzün içine bakarak belediye açıklama yapıyor. Aman diyor kapınızı pencerenizi sökmeyin daha neyin ne olacağı belli değil diyor. Depremin üzerinden 65 gün geçmiş incelemeler yapılmamış ve bakın biz ilk günden beri çağrı yapıyoruz. Bu incelemelere dikkat edin diyoruz. 2020 depremi sivrice depremi aslında Malatya için bir tecrübeydi. O zamanda dedik ciddiyetle yapın dedik. Ağır hasarlı verilen binalar hafif hasarlıya çevrildi. Bakın içinde yüzlerce insan öldü. O sivrice depreminde hafif hasarlı denilen binalarda yüzlerce insan öldü. Aynı şey burada da yaşanabilir. Depremin ne zaman yaşanacağı belli değil. Akıllanmayan bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız” açıklamasını yaptı
Yerinde dönüşüm yapılmalı
Deprem sabahından beri burada olduğunu belirten Ağbaba, “Bütün bölgeyi tek tek geziyoruz. Malatya'da büyük bir vurdumduymazlıkla karşı karşıyayız. Toki konut yapıyor. Çeşitli yerlere sosyal konut yapıyor. Burada Bostanbaşı'nda yerinde dönüşüm yapılmalı. 5 kat mı 6 kat mı zemin etüdüne bakarak ciddiyetle incelenerek yerinde dönüşüm yapılmalı” dedi.
Malatya'nın yapısı bozulur
Üretim yapan ve ekonomiyi ayakta tutan insanlarında yaşaması gerektiğini aktaran Ağbaba, “ Burası da Toki gibi düşünülürse Malatya'nın sosyal yapısı bozulur. Belli bir sosyal anlamda insanların kalabileceği konut üretimi de yapmak lazım. Yalnız sosyal değil lüks konutlarında yapılması lazım. Üretim yapan tüccarlık yapan fabrikası olan insanlarında burada kalabilmesi için ona göre bir konut planlaması yapılması lazım” dedi.