Bostanbaşı'nın yıkım nedeni belli oldu
İstanbul Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ülker, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Yeşilyurt Bostanbaşı bölgesiyle ilgili olarak, 'Bostanbaşında zeminde sıvılaşma olmasına inanmıyorum. Binaların hasar almasının başka sebepleri var. Binalar, işçilikten dolayı hatalarımız var, binanın tasarımdan dolayı hatalarımız var' ifadelerini kullandı.
"Deprem Sonrası Malatya'nın Geleceği' çalıştayının raporu kamuoyuyla paylaşıldı. İstanbul Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ülker, 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan Bostanbaşı bölgesinin inceleme sonuçlarını açıkladı.
Elazığ depreminin bir milat olarak alınarak önlem alınması gerektiğine dikkat çekti. Malatya'nın zemininde zeminde sıvılaşmanın olmadığını dile getiren Ülker, “Zeminin başka özellikleri olabilir ama Malatya'da zeminde sıvılaşma yok. Bostanbaşında zeminde sıvılaşma olmasına inanmıyorum. Binaların hasar almasının başka sebepleri var. Binalar, işçilikten dolayı hatalarımız var, binanın tasarımdan dolayı hatalarımız var. Biz tasarımı iyi yaparsak, binanın bodrumunu deprem perdelerini, bodrum yüksekliğini göz önüne alırsak binalarımızda hasarlar meydana gelmezdi. Değerlendirme kriterlerinde çok yanlışlar yapıldı. Malzeme bozulmadı. Deprem olduğu zaman çelik elaman gibi gidip geliyorsa bunun elaste modülü bozulmamıştır. Çelik eleman gibi yerinde kaldı. bunun malzemesi bozulmadı. Malzeme yorulmamışsa bu binayı yıkmak mı lazım. Bilimsel bir heyet kurulması lazım. Milli servet olan binaların tekrar gözden geçirilmesi lazım ve çözüm bulunması lazım. Bu çalıştayı yaparken çözüm bulmak amacıyla bir araya geldik. Şehrimizin problemleri giderelim. Malatya'da sıkıntılar var. Acil yıkılması gereken binalar var” dedi.
Binalarımız görevini yaptı
6 Şubat depreminde yeni binalardan 3 tanesi yıkıldığını anımsatan Ülker, “Binanın tasarımı yaparken o binada can kaybı meydana gelmeyecek şekilde tasarım yapmak lazım. Halkımız da buna dikkat etsinler. Evlerini kolonlarda bir hasar yoksa perdelerinde bir hasar yoksa kontrol ettirip otursunlar. Duvarda, döşemede çatlak var, kirişteki çatlakta önemli değil geçip otursunlar. Yapının profesyonel ekip tarafından performans analizi yapılsın binanın beton kalitesi, işçilik iyiyse geçsin otursunlar. 1975 yönetmeliğimiz kötü olsaydı Malatya'da canlı kalmazdı. Demek ki binalarımız görevini yaptı. Bir yönetmelik ne kadar kötü olursa olsun eğer yönetmeliğin kurallarına bağlı kalarak inşaatları tasarlamışsanız o bina görevini yapar” şeklinde konuştu.