Bostanbaşı'nda kat sayısı arttırılsın

Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde ağır yara alan Yeşilyurt ilçesi Bostanbaşı bölgesinin yerinde dönüştürülürken zemin+4 kat şeklinde planlandığını, bu durumun mağduriyetlere yol açacağını belirterek, bölgenin zemin+5 kat şeklinde planlanması gerektiğini söyledi.

Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, geçtiğimiz günlerde tanıtımı gerçekleştirilen Malatya Çarşı Projesiyle ve şehir planlamasıyla ilgili yaptıkları incelemelerde projede bazı hataların olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

Fidanel'in, Bostanbaş'ıyla ilgili yaptığı paylaşım;

"Yüksek yapılaşmaya her zaman karşı olduğumuz gibi bugün de az katlı yapıların önemini vurguluyoruz. Ancak; Bostanbaşı Mahallesinde olduğu gibi yüksek katlı yapıların yerinde dönüşümünün mümkün olabilmesi için Zemin+4 kat değil, en az Zemin+5 kat yapılabilmesi gerekmektedir. (Gerekçe; Yerinde dönüşüm yapılacak ağır hasarlı 10 kat ve üzeri binaların aynı parsele vaziyet planında yerleştirmesinin mümkün olmaması. Örneğin; tek bloklu sitenin 3 bloğa çıkması, 2 bloklu sitenin 5-6 bloğa çıkması, 4 bloklu yerin 9-10 bloğa çıkması gerekecek ve bu zemin oturumunda mümkün değil. Bostanbaşı'nda rastgele seçtiğim 12 farklı siteyi mercek altına aldım ancak blokları yerleştiremedim. Zemin+4 kat diretilirse yerinde Dönüşüm Sistemi çalışmayacaktır ve ciddi mağduriyetler yaşanacaktır.)"

Yorumlar 21
Aa 27 Temmuz 2023 18:41

Yemeğe devam edin işkembeniz geniş doymuyorsunuz

Hasan Gündüz 27 Temmuz 2023 09:59

Yerinde aynı projenin onaylanmasını istiyoruz Yoksa zemin artı 4 5 çözüm değil mimarlar odası olarakta siktirin gidin işinize bakın çözümünüzü istemiyoruz aptallığın lüzumu yok 41 tane daire sahibini aynı yerde nasıl hak sahibi edecek bu saçma projeler.Elin gavuru gökdelen diker araplar çöle devasa binalar diker siz hala zemin artı 4 mü olsun 5 mi olsun tescilli salaklıklarla uğraşmayın sabırımızı da zorlamayın.

Malatyaspor 27 Temmuz 2023 08:36

Kötü günler bitti sırada daha kötü günler var

Seher 27 Temmuz 2023 07:18

Verilen bu hibeler müteahitlere yaradı .yaptığı bina bir iki yıl içinde pert olan binalardan müteahit kendi sorumluyken devletin verdiği hibeyle yapılacak.bence hibe verilmesi için hasar gören binanın yaşi eski olması gerekir.yeni yapılarda eğer muteahitle kusurunu gidersin diye yaptırım uygulanmali

Seher 27 Temmuz 2023 07:06

Malatya'da yerinde dönüşüm için "yaptığı bina ağir hasar alan müteahitlere aynı binayı tekrar hibe ile yapması için izin verilmemeli." Başka muteahitle bina sakinleri anlasmali

Can 26 Temmuz 2023 22:43

Atalarınızın binbir emekle ektiği gözü gibi baktığı ağaçları yok etmenizin karşılığını aldınız hala akıllanmıyorlar Malatyalılar mülk derdinde. Deprem sallamış vicdanlar hala yerine gelmemiş. Kendinize gelin.

Serkan karakuş 26 Temmuz 2023 21:57

Bu malatyali ev sahiplerinin ne zaman gözü doyar bilmiyorum

Ayşegül 26 Temmuz 2023 20:23

Bostanbaşının zemininde sıkıntı olmadığı,sorunun müteahhit ve işçi hatası olduğu belgelendirildi.yani kat yüksekliğinin depremde bir sorun teşkil etmedigini hepiniz de mevcut örneklerde görmüşsünüzdür.bizler yerinde yerleşim istiyoruz.ama söylenen zemin+4 bize kesinlikle yetmiyor bizi mağdur ediyor.en az zemin+7 istiyoruz.

Murat EREN 26 Temmuz 2023 19:47

Yorumları bakıyorumda … Bir taraf bostanbaşında evi olup mağdur olanlar Diğer taraf bostanbaşından ev alamadığından veya alamayacağından bu bölgeye olumsuz yaklaşanlar … Bir tane akıllı insanoğlu da demiyor ki bu bölgeye 12 - 13 kat imar izni veren yetkililerle şu an imar iznini zemin + 4 kat olarak düzenleyenler aynı kişiler … bu yetkililer bostanbaşından ev alan bu memleketin insanlarını resmen kandırmışlar diyen yok … ne olduda imar izni 12 den 5 e düştü diyen yok . Bu haksızlığa ses çıkarmayıp bostanbaşında evi olanlara saldırmaktan başka birşey yapan yok . Sizler ne zaman birilerini tutup birilerini atmaktan vazgeçip haklının yanında olacaksınız … şimdi değilde ne zaman soruyorum …

HULUSİ 26 Temmuz 2023 17:13

Ya bukadar boş insan ancak oturup bu kadar boş yorum yapıyorlar. Hangi çağda yaşıyoruz. Japonyalar hergün sallanıyor ama sakın 4 kattan fazla yapmayalım demiyorlar. Ama bizler gibi hırsızlık yapmıyorlar. Şuan Avm nin yanında 18 katlı binalar sapa sağlam ayakta duruyor. Bostanbaşında neden fore kazık sistemi ile zemin + 8 yada zemin +10 kat olmazsın. Bunu Malatya daki mütahitler yapamaz. Ama dışarıdan büyük firmalar çok güzel yaparlar. Yeterki zihniyet kötü olmasın. Mimarlar odası doğru söylüyor işin çözümü teknolojiyi ve yenilikleri kullanmaktır. Oturduğun yerde az katlı olsun ancak boş insanların işidir.

Malatyalı 26 Temmuz 2023 16:58

Bunu diyen Mimarlar Odası Başkanı. Yazıklar olsun. Hepsi ayni, bunların işi gücü menfaat çıkar

Malatyali 26 Temmuz 2023 16:28

5 kat da yetmez.en az 7,8 kat verilmeli yanı başımızda 11 katlı 12 katlı binalar varken arada 4 katlı binalar nasıl olacak.yerinde dönüşümle Toki gibi küçük evler yapılacak sa biz bu işte ne anladık hem arsamizi vereceğiz hemde müteahhite üstüne para vereceğiz.Belirsizlik içinde bekliyoruz.

Avni 26 Temmuz 2023 13:00

Bu ne sorumsuzluk. Hep böyle mazeretlerle teknik şartnameler esnetilip, kurallar bozuluyor. Arsası yeterli değilse yerinde dönüşüm nantıklı olmaz.Zemin+ 3 En garantilisi .Bazı zemin durumuna göre zemin+4 e musade edilmiş. Adam çıkmış 6 kat olsun diyor. Yok efendim yine 12 kat yapsınlar! Birde mağduriyetten bahsediyor.Allah akıl versi. Depremden bile ders almıyorlar.

Depremzede 26 Temmuz 2023 12:02

Daha kaç katlı olacak diye tartisacaginiza o güzelim bağı bahçeyi biz ne yaptık RABBIM bize bela verdi diye düşünüp dağın eteklerine yapsanız olmazmi o kadar ağacın, hayvanın hakkını nasıl ödeyeceksiniz

Şemseddin Çoban 26 Temmuz 2023 11:39

Zerre akıllanmamışız. Allah'ın dağı mı bitti?veya Malatya bu saatten sonra depremden muaf mı oldu? Ya da gizli bir el Bostanbaşı nın zeminini düzeltti de haberimiz mi olmadı??!!! Bu nasıl bir ahmaklık??!! İnanamıyorum??! Zaten Mal belediyesi suçlu iken ifade verecek iken nasıl buraları imara açtığını anlatamamışken bir de kalkıyor utanmadan çevre şehircilike yön vermeye çalışıyor. Ya siz şaka mısınız??!!

Mehmet 26 Temmuz 2023 09:13

Herkes hakkını yerinde alacak diye bir şey yok, oraya zemin+4 kattan fazla verilmemeli, Mevcut sağlam diye bıraktıktaları bütün yapılan 10 yıl içinde zemin+4 kat şeklinde dönüşmeli bunu devletin değil mülk sahipleri yapacak, gücü yetenler diğerlerinin payını alacak 10-15 katlı bina o civarda 10 yıl sonra hiç olmayacak. Malatya nın tamamı için geçerli, sonuçta deprem kuşağı ve başımıza daha dün gelen felaketten hiç mi ders almayacağız, gelecek kuşaklara daha yaşanılır bir Malatya bırakmalıyız, artı Malatya Zafer Mahallesi ile Bostanbaşı arasında Çevre yolunun üstünden ibaret değil, şehri biraz yayın koca mimarlar odası başkanı çıkmış siteyi oturtturamadım diyor, oturmayını kaldır, Dileğe koy, Sütlüceye koy, Akçadağ a koy, Pütürge ye koy, eline böyle bir fırsat geçmiş niye şehri tekrar eskisi gibi imar etmeye çalışıyorsun?

malatyalı 26 Temmuz 2023 08:08

Şu haber mesela 10 şubatta yapılsaydı ne olurdu diye bir düşünün

ombudsman 26 Temmuz 2023 07:40

Vatandaş boşuna serzenişte bulunuyor. Hatta bir çoğu gözünü para hırsı bürümüş yerel yönetim, çşb, müteahhit, mimarlar odası, arsa sahipleri olmak üzere bu ranttan istifade ettiği için şakşakçılığını yapıyor. Önümüzde yerel seçim var. Her türlü iddiaya girerim ki depremden etkilenen 12 vilayetin en az 10 u iktidara oy verir. Önce demokrasiyi içine sindirecek sonra demokratik hak arama yöntemlerini bilecek vatandaş. Yoksa daha çok tokatlanır.

Malatya Hasan 26 Temmuz 2023 04:14

Bostanbaşı veya başka blr yerde zemin etüdü değerlerine uyulacak ise 5+1 kat için neden izin verilmesin, elbetteki hemşehrilerimizin içleri yandığı için 6 Şubat felaketinde yıkım ve ölümleri yüksek kat oluşumuna bağlıyorlar ancak Malatyamızın Sıtmapınarıındaki en yüksek katlı oteli ve yanındaki rezidanslar ile çarşı merkezindeki büyük ve çok katlı iş yerinin çok şükür sapasağlam ayakta durması binaların kartlarının yüksekliğinden değil sözde ekonomik olması için kaçınılan maliyetlerden olduğu, gerekli incelemelere, zemine yapılması gereken analizlerin eksik yapıldığından olduğu açıkça görülebilir, bu gerçeği bazı insanımız kaçırabiliyor olabilir ama eğer yapı denetim kuruluşları ilk kuruldukları gibi bağımsız çalışabilecek ve denetim yapabilecek ve suistimale fırsat verilmeyecekse neden yerinde dönüşümde zemin +5 sadece Bostanbaşı için değil Malatyanın her yerinde uygulanabilir

Mehmet Demirtaş 25 Temmuz 2023 23:15

O güzeli maaşları bahçeler hepsini yok ettiniz halen betondan bahsediyorsunuz Malatya'nın her yeri 2 kat 3 kat olması lazım başka olmaması lazım bizim elbiseleriyle gömdünüz.perişan ettiniz 2 kat 3 kat varken 10 kat 20 kat yaptınız yazıklar olsun Malatya Fahri kayahan'ın perişan ettiğimiz bir sürü insan beton altında öldü halen katlardan bahsediyorsunuz.ben hiçbir şey demiyorum o kadar insanımızı vefat etti.

Mustafa 25 Temmuz 2023 21:41

15 /20 yıldır BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYE ile ilçe belediye başkanları ve imara çok katlı bina yapımına açanlar şimdilerde hepsi günahsız birer masummuş gibi her telden oyun havasından oynar oldular 30 /35 yıllık emeklerini rant uğruna yalan yanlış imar aflarıyla zengin mütayit inşahat firmalarının suçu yok depremde ölenlerin sayısı ne kadar çok ALLAH RAHMET ETSİN YÜCE MEVLAM Çıkarcı rantcı kamu veya özel yöneticilerden bizlerin hakını yiyenlerden hakımızı sorsun..

Bakmadan Geçme