Borçsuz belediye

Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, 2014 yılında belediyeyi 17 milyon borçla devir aldıkları belirterek, kamuya ve şahıslara ait borçları yapılandırdıklarını, geçtiğimiz kasım ayı itibariyle borçları bitirip, 2021 yılına borçsuz bir belediye olarak girdiklerini söyledi.

Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan geçtiğimiz günlerde Levent Vadisi Seyir Tepesinde düzenlediği basın toplantısında Akçadağ'da yapımı süren çalışmalarla ilgili bilgiler paylaştı. Kazgan, göreve geldiklerinde belediyenin 17 milyon borcunun olduğunu, 2021 yılına borçsuz belediye olarak girdiklerini kaydetti.

2021 yılına borçsuz girdik

Akçadağ'a yapılan hizmetlerden bahseden Kazgan, "2014 yılında seçildikten hemen sonra devir aldığımız 17 milyon borcu, bir kısmı kamuya aitti, bir kısmı da şahıslara aitti. Kamuya ait borcu yapılandırma ile stabil hale getirdik. Bu ne anlama geliyor, üzerine herhangi bir faiz gibi eklemeler gelmiyor. Şahıslara ait olan borçlarla ilgili olarak da her kişiyle her alacaklıyla teker teker konuştuk, belirle rakam üzerine anlaşmaya çalıştık. Dolayısıyla orda da stabil hale geldik diye biliriz. 6 bin lira ana alacağı olan bir vatandaşı, icra ile 80,100 bin lira çıkmış alacağını 20,25 bin lira olarak ödemeye çalıştık ve geçtiğimiz kasım ayı itibariyle borçlarımızı bitirdik. 2021 Ocak ayına borçsuz bir belediye olarak girdik" dedi.

3 milyon TL borçlandık

Kazgan, 5 yıllık süreç içerisinde güneş enerji santrali projesi için 3 milyon borçlandık ama 3 buçuk milyon ödediklerini anımsatarak, "Borçlanmak demek ki, mecbur olmazsanız çok iyi değil. 500 bin faiz ödemek Akçadağ Belediyesi'nin gücü itibariyle doğru bir iş değil ama yapmış olduğumuz tesisi bizi amorti edeceği için gelir getireceği için buna değdi diyebiliriz. Ancak bu tür durumlarda borçlanma yoluna gidilebilir. Bu proje için DAF' tan 850 bin lira hibe almıştık. Kalanını biz tamamladık. Bitirdik, tüketile ilgili bir takım sıkıntılar çıktı. Onu da çözdük, mart ayından itibaren belediyemize gelir kaynağa olacak, Belediyemize 200 bin lira ilave gelir kaynağı olacağını düşünüyoruz. 2020 yılında 675 metrekare alan sahip, sıfır mobilyalarla diyebiliriz ki, 5 yıldızlı otel standardında ve 20 bin kitap içeren modern bir kütüphane yaptık. Kütüphanemizi büyütme şansımız da var. Yerimiz müsait, ihtiyaç olduğunda hazır durumdayız. Tabi pandemiden dolayı çocuklar kütüphaneye çok gelemese de ödünç kitap şeklinde kütüphaneden yararlanıyorlar" diye konuştu.

Personel büyük bir yük

İstihdamın önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Kazgan, "Belediyeler kendilerini adeta istihdam sorununu çözmeye adar. Tabi bu defa karışışında giderini ödemekte zorlanan, fazla personelden dolayı, kendini açmaza sokmuş olan belediyeler ortaya çıkar. Bunun örnekleri var. Biz böyle bir yol izlemedik. Şuan Akçadağ Belediyesi'ndeki toplam personel sayısı 66. Bunu başka bir ilçede göremezsiniz. Dolayısıyla personel yükü büyük bir yük. Belediyeleri açmazsa sürüklüyor. Ama işsizliğe duyarsız kalmak doğru değil. Bu yaklaşımla bir hazır giyim atölyesi açma yoluna girdik. Şuanda 117 kişinin çalıştığı bir hazır giyim atölyesi açmaya başardık. Fakat pandemi sebebiyle sosyal mesafeden dolayı yer dar geliyordu. Bunun için eski devlet hastanesinden çıkarıp düz bir alana ekleme düşüncemiz var. Kapalı semt pazarı alanına taşınma düşüncemiz var. Firma güçlü bir firma İnşallah çalışma bittiğinde firmanın 300-400 kişiyi çalıştıracaktır. Bunu başardığımızda inşallah Akçadağ'da istihdam sorunu epey çözülmüş olacak. Hazır giyimde kadın istihdamına öncelik var. Şuan çalışan 117 kişinin yüzde 90'ı kadın çalışanlardan oluşuyor" şeklinde konuştu. Battalgazi ilçesinde çöpten elektrik enerjisi üreten firmayla irtibata geçerek, ilçede mobil aktarım istasyonu hayata geçirdiklerini anlatan Kazgan, bu sayede ilçede herhangi bir çöp birikiminin olmadığını kaydetti. Kazgan, Levent Vadisi'ni, Somuncu Baba gibi bir cazibe merkezi haline getirmek için kalkınma ajansıyla birçok proje hazırladıklarını vurguladı.

Bakmadan Geçme