BM'den deprem bölgesine yeni proje Malatya projede yine yok

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, az hasarlı ve hasarsız ve tüm binaların röntgenin çekilip, depremin verdiği zararın bilimsel olarak tespitinin yapılmasını amaçlayan proje başlatıldı. Proje, Birleşmiş Milletler(BM) ve Dünya Bankası'ndan sağlanan fonla desteklenecek. Ancak depremlerden en fazla etkilenen ve hasarlı binaların çoğunlukta olduğu illerden olan Malatya'da, böyle bir projenin başlatılmaması vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.

6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerde binlerce bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Depremden etkilenen illerde ağır hasarlı binaların yıkımı devam ederken, depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yeni bir çalışma yapılacağı duyuruldu. Kahramanmaraş'ın yerel basınında yer alan habere göre, Elbistan'da az hasarlı ve hasarsız başta olmak üzere tüm yapı stokunun inceleneceği, inceleme sonrası oluşturulacak rapor için herhangi bir ücret alınmayacağı aktarıldı. Elbistan Belediye'si öncülüğünde uluslararası bir firma tarafından yürütülecek olan proje, Birleşmiş Milletler(BM) ve Dünya Bankası'ndan sağlanan fonla desteklenecek. Projeyle birlikte alanında uzman kişiler tarafından incelenecek olan binaların hasar durumu tüm yönleriyle belirlenecek ve binaların yapı kimliğinin ortaya çıkacak. Deprem bölgesi için önemli olan projenin, büyük yıkıma uğrayan ve hala artçı sarsıntıların devam ettiği Malatya'da söz konusu dahi olmaması ise akıllarda soru işareti bıraktı.

Malatya hangi projelerde yer almadı?

Yaşanan depremlerde ağır hasara uğrayan Malatya'nın çoğu projeye dâhil edilmemesi, Malatya'nın yeniden ötekileştirildiğini akıllara getirdi. Depremlerden kısa süre sonra TRT Haber tarafından depremden en çok etkilenen iller için hazırlanan belgeselde ve Elidor'un deprem bölgesi için başlattığı projede yer alamayan Malatya, geçtiğimiz günlerde imzalanan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Japon Hükümeti arasında, enkaz sorununa yönelik işbirliği anlaşmasında da yer almadı.

Yorumlar 3
malatyalı memur 15 Eylül 2023 09:02

KIZGIN MALATYALI KARDEŞİM BEN OY VERMEMİŞİMKİ DÖVÜNEYİM BİDAHA OLASUN BİDAHA VERMEM

Kızgın Malatyalı 14 Eylül 2023 14:06

Çok güzel boşuna tepki göstermeyin yüzde 70 oy verirken yıkıntılar içinde kutlamalar halaylar çekerken sanki babanız kazanmış gibi sevinirken büyükbaşlar cukkayı doldururken sanki sizin cebinize girecekmiş gibi coşarken şimdide halinize şükredin oturun seçim yüzünden birileri kazanacak diye kendi canınız ciğerinizle sözüm ona düşman oldunuz ohhh müstehak oy verip göz göre göre bütün Türkiye'yi yaktınız oh olsun iş işten geçtikten sonra dövünün

malatyalı memur 14 Eylül 2023 14:00

Sahibimi varki projelerde yer alsın Neyleyim Rabbim bu milletin oylarıyla biryerlere gelipte bu milletin yanında yer almayan arkasında durmayan tüm siyasilerin binbir türlü belalarını versin kahrıperişan eylesin inşaallah

Bakmadan Geçme