'Birlik olup depremzede köylünün parasını çaldılar'
Malatya'da deprem süreci ve sonrasında ürettiği sütleri Süt Üreticileri Birliği aracılığıyla SÜTAŞ AŞ.' ye satan üreticiler, alacaklarından haksız yere kesinti yapıldığını iddia ettiler. İddia edilen kesintiler hakkında konuşan süt üreticileri, 'Birlik olup depremzede köylünün parasını çaldılar resmen' dedi.
Asrın Felaketinde büyük yıkıma uğrayan Malatya'da süt üreticileri, ürettikleri sütleri Süt Birliği aracılığıyla SÜTAŞ AŞ.'ye satıyor. Süt Üreticileri Birliği ve SÜTAŞ AŞ.'nin üreticilerin alacaklarından haksız yere kesinti yaptığını öne sürüldü. Süt Birliği üreticilerden 10 TL 50 kuruşa aldığı sütün parasını üreticiye öderken litre başına 50 kuruşu kesip 10 TL olarak ödediği iddia edildi. Süt üreticileri, deprem sonrası süt parasında kesinti olmadığını ancak Haziran ayında süt parasından anlamadıkları bir şekilde kesinti yapıldığını, bu durumun haksızlık olduğunu söyledi.
Neden kesinti yaptılar anlayamadık
Depremden sonra Süt Üreticileri Birliği aracılığıyla sütlerini SÜTAŞ AŞ.'ye vermeye başladıklarını belirten üretici, "Bizi zor durumda bırakmadılar diye düşündük. Depremden sonra 6 ay geçti. Zaten sütü ucuza alıyorlardı. 10,5 TL idi 11,5 Lira yapıldı. Her şeye yüzde yüze yakın zam gelmiş, süte yapılan zam yüzde 9,5. Ona rağmen sesimizi çıkarmadık. Haziran ayında verilen sütlerimizden kesinti yapıldığını fark ettik. Bunu neden yaptılar anlayamadık, herhangi bir açıklama da yapmadılar" dedi.
‘31 bin 500 lira çalınmış'
Kesintilerin haksız olduğunu vurgulayan üreticiler, "Kesintileri sorduk, sütlerin içinde su olduğunu ve bu nedenle kesinti yapıldığını söylediler. Ben aynı zamanda Süt Üreticileri Birliği çalışanıyım. Her gün süt alımlarında gerekli testleri analizleri yapıyoruz zaten. Raporlar da kendilerine iletiliyor. SÜTAŞ zaten kendileri de gelip inceleme yapmışlardı. Daha sonra öğrendik ki 50 kuruşluk kesintinin 30 kuruşunu SÜTAŞ, 20 kuruşunu Süt Üreticileri Birliği kesmiş. Neden böyle bir şey yapıyorlar. Yapılan kesinti küçük gibi görünebilir ama litre bazlı değerlendirildiğinde büyük. Haziran ayında 63 ton süt vermiş bu bölge üreticisi. Yani 31 bin 500 lira çalınmış. Bu paranın 12 bin 600'ünü Süt Birliği 18 bin 900'ünü SÜTAŞ kesmiş" şeklinde konuştu.
Yetkililer denetlesin
Kesintiler hakkında açıklamlarına devam eden üreticiler,"Bu kesinti haksızlıktır. Bu rakamlar üreticiler için çok ciddi rakamlar. Birlik olup depremzede köylünün parasını çaldılar resmen. Ben üreticiyim, bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Gerekirse Tarım Bakanlığı ve Malatya Valiliği bu işe el atsın" ifadesini kullandı.