Bingöl-Göynük Fayı ve Yedisu Fayı Üzerine Yeni Deprem Hesaplamaları: Uzmandan Çarpıcı Açıklamalar...
Bingöl-Karlıova-Erzincan arasındaki fay hatları ve deprem riskleri hakkında açıklama yapan uzman isme tepki gösteren Dr. Ramazan Demirtaş, 'Tehlike parametresi içermeyen bu açıklamanın hiçbir bilimsel geçerliliği yok' dedi.
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Bingöl-Karlıova-Erzincan arasındaki fay hatları ve deprem riskleriyle ilgili yapılan açıklamalara tepki gösterdi.
Dr. Demirtaş, özellikle Yedisu Fayı ve Bingöl-Göynük Fayı üzerinde durarak, belirli yıllarda yaşanan depremlerin tarihlerini paylaşarak, “158 yılda deprem tekrarlanmaz” ifadelerini kullandı.
Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Dr. Demirtaş, bu tür açıklamaların bilimsel dayanaklardan yoksun olduğunu vurguladı.
Demirtaş, “Tehlike parametresi içermeyen bu açıklamanın hiçbir bilimsel geçerliliği yok. Neden mi? Beklenen deprem M7.4 ise, Yedisu Fayı’nın kayma hızı 2 cm/yıl. En son deprem 1784 yılında meydana geldi. M7.4 büyüklüğündeki bir deprem 5.5 metre atıma neden olur ve bu da 275 yıla denk gelir. 1784 yılına 275 eklediğimizde 2059 yılına ulaşıyoruz. Bu durumda eli kulağında nasıl olsun?” ifadelerine yer verdi.
Aynı zamanda Bingöl-Göynük Fayı’na da değinen Dr. Demirtaş, “Beklenen deprem M7.0 ise, Bingöl-Göynük Fayı’nın kayma hızı 7 mm/yıl. En son depremler 1866 ve 1971 yıllarında meydana geldi. M7.0 büyüklüğündeki bir deprem 3-4 metre atıma neden olur ve bu da 400-600 yıla denk gelir. 1866 yılına bu süreleri eklediğimizde 2266-2466 yıllarına ulaşıyoruz. 158 yılda deprem tekrarlanmaz” diyerek açıklamalarını tamamladı.