Binalara muayene zorunluluğu
TBMM deprem araştırma komisyonu 6 Şubat depremleri ile ilgili araştırma raporunu tamamladı. Toplam 926 sayfayı bulan raporda, yaşanacak deprem durumlarına karşı kayıpların nasıl azaltılacağına dair önerilerde yayınlandı. Raporda binaların 5 yılda bir periyodik muayene edilmesi istendi.
6 Şubat tarihinde yaşanan ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği depremlerin araştırılması amacıyla kurulan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamladı. Hazırlanan raporda olası depremlerde hasarların ve can kayıplarının azaltılması amacıyla bazı öneriler sunuldu.
Öneriler arasında kentsel dönüşümün parsel değil ada bazında yapılması istenirken riskli yapılar tespit edilirken kilitli kapıların kanun zoruyla açılması istendi. Komisyon raporunda şu ifadeler kullanıldı; “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, “Kentsel Dönüşüm Başkanlığına dönüştürülmeli. Hızlı risk tarama yöntemleri derhal güncellenmeli. Binaların 5 yılda bir periyodik muayenesine yönelik mevzuat hazırlanmalı. Kentsel dönüşüm işlemlerinde açılan davaların hızlı karara bağlanması için özel ihtisas mahkemeleri kurulmalı. Parsel bazında kentsel dönüşüm yerine ada esaslı dönüşüme geçilmeli, dönüşümü güçlendirmeye yönelik destek ve teşvikler sağlanmalı. Bina tamamlama sigortasının kapsamı, şartları ve uygulama esasları belirlenmeli. Riskli yapı tespitinde kilitli kapıların kanun zoruyla açtırılması için düzenleme yapılmalı.