Bilimsel Verilerle O Bölge İşaret Ediliyor. En Riskli Bölgeleri Uzman Açıkladı...! Malatya'dan Sonra Bakın Hangi İl…
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Malatya'da meydana gelen deprem sonrası açıklama yaptı. Bektaş, bilimsel verileri işaret ederek en riskli bölgelerin neresi olduğunu açıkladı.
Elazığ’da meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremden bir gün sonra 16 Ekim 2024 Çarşamba günü 10:46’da Malatya merkezli meydana gelen depremde 6 il etkilenmiş, depremden etkilenen illerde çok sayıda vatandaşın yaralandığı ve bölgedeki 2 ilde kısmi çökme meydana gelmişti.
Malatya’dan sonra gözler Adana’da. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada, Malatya’da meydana gelen 5.9’luk deprem sonrası dikkatleri Adana’ya çevirdi.
Malatya'nın başına gelen Adana'ya da gelebilir
Bektaş, 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen illerden olan Malatya’da ve çevre illerde artçı sarsıntıların olduğunu vurgulayarak, “6 Şubat'tan itibaren Malatya çevresinde artçılar başlamıştı. Artçı deprem kümelenmelerinin birincisi Malatya çevresiydi, ikincisi Adana Ovası'ydı. Malatya'nın başına gelen Adana'ya da gelebilir. İnşallah olmaz ama bilimsel veriler bunu öngörüyor. 200 kilometrelik alandaki çevreye göre en riskli bölge Malatya, Adana, İskenderun bölgeleri."
Depremler yaşanabilir
Kahramanmaraş’tan yayılan enerjinin hangi bölgelere yayıldığına dikkat çeken Bektaş, “Adana çevresindeki depremler, beklenen depremler, olabilir. Çünkü Kahramanmaraş civarındaki yayılan enerji sadece Malatya'ya gitmedi ki, sadece kuzeye gitmedi ki. Güneye de indi, doğuya da indi, batıya da geçti. Biz bugün Kahramanmaraş'ın batısında da depremler görüyoruz. Dolayısıyla Adana'daki deprem beklentisi şaşırtıcı değil, benim ilk kez söylediğim bir şey de değil. Deprem bilimini dikkate alırsak, Kahramanmaraş depreminden sonra enerji kuzeye, güneye, doğuya, batıya yayılıyor. Bunlardan biri de Adana-İskenderun Körfezi. Dolayısıyla Adana ve İskenderun bölgesi, risk altında.200 kilometrelik çaptaki enerjinin dağılım alanıdır. Yani 7,8 ve 7,5'lik enerjinin dağılım alanı yaklaşık 200 kilometrelik bir daire içerisindedir. Bu dairenin içerisinde kalan Adana olur, Malatya olur veya başka bir ilde depremler yaşayabiliriz” ifadelerini kullandı.
Hangi fayda bu deprem yaşanır?
Bektaş, bilimin hangi fayda deprem olacağını bilemediğini dile getirerek, “Hangi fayda bu deprem yaşanır? Bunu bilim bilmiyor. Yani hangi fayın ne kadar gerilim altında olduğunu bilemiyoruz, bir tahminde bulunuyoruz. Ama artçılar bize bir ipucu veriyor. Artçıların kümelendiği yerler gelecekte büyük deprem üretecek olan yerlerdir. Bunlardan biri de Malatya'ydı, şimdi de Adana tarafı riskli. Kesin bir dille Adana'da deprem olacak, şu büyüklükte olacak, şurada olacak demek mümkün değil ama deprem tehlikesinin Kahramanmaraş depreminden sonra artmış olabileceğini söylüyorum."