Bıçakçı esnafı umutlu

6 Şubat depremlerinden büyük yıkıma uğrayan Malatya'da yaklaşan Kurban Bayramı, enkazlarına arasında açılan tezgahlarda buruk da olsa hareketlilik yaşanmasına vesile oldu. Kendisine ait minibüsü atölyeye çeviren bıçak ustası Mehmet Nök, işlerinin durgun olduğunu belirterek son haftadan beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.

Asrın Felaketi olarak bilinen depremlerden ağır yara alan Malatya'da bayram hazırlıkları başladı. Enkazlar arasında açılan tezgahlarda bayram hareketliliği, esnaf arasında buruk da olsa sevince neden oldu. Yıkılan Bakırcılar Çarşısı enkazına getirdiği minibüste kurban bıçaklarını bileyen bıçak ustası Mehmet Nök, bayram öncesi vatandaşlara fayda sağlamak amacıyla mesleğe döndüğünü belirtti.

Vatandaşlara yardımcı olmak istedik

Önceden Bakırcılar Çarşısında bıçakçılık yaptığını belirten Nök, "Deprem öncesi emekli oldum. Büyük depremler yaşadık. 6 Şubat depremlerinden sonra insanlarımız çok büyük sıkıntılar çektiler, çok büyük zorluklar yaşadık ve halende yaşıyoruz. Bir çok şeye erişim ve ulaşım sağlamakta güçlük çektik. Deprem dolayısıyla Bakırcılar Çarşısı yıkıldı. Bıçakçılarımız da buradaydı. Bizde bayram öncesi vatandaşlara yardımcı olmak istedik" şeklinde konuştu.

Bıçak kullanma bayramda mecburi

Bıçak bileme bilen ustaların vatandaşlara yardım etmesi gerektiğini hatırlatan Nök, "Ben de deprem sürecinden sonra minibüsü iş yerine çevirip bildiğimiz konuda hizmet vermek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla yaklaşan kurban bayramı süreci var. İnsanlarımız inançları gereği var yok bir şekilde kurbana müdahil olmak istiyorlar. Maddi durumu iyi olan kardeşlerimiz görevlerini ifa edecekler. Başkalarının dağıttığı etle meşgul olacak kardeşlerimizde olacak. Bıçak kullanma bayramda mecburi bir hal alacak" ifadesini kullandı.

Korsana dikkat

İnsanların bıçaklarını bileme mecburiyetinde olduğunu ifade eden Nök, "Geçmiş yıllarda insanlarımız şahittir. Bıçakçılarda bilenen bıçakla, korsan bilemecilerin bilediği bıçak aynı olmuyor. Kalite farkı çok. Bazı insanlarımız ahlaki değerleri çöktüğünden dolayı işi bilmese dahi bu konuda para kazanmak için çaba gösteriyorlar. Yaptıkları iş ne kadar verimli olacak ne kadar helal olacak onlara kalmış. Mecburiyet söz konusu. İnsanlarımız bıçak bileyecek kimseyi bulamadığı zaman o işini hallettirmek için bazı yerlere tevessül edecek. Kendi bileyende olacak, gördüğü korsan çarkçıya işini yaptırmak isteyende. En basitinde koyun kırkma makasını eğeleyip pas çözücü sürmüş adamdan para almış. Adamlar bize şikayetçi olarak geliyor. Bunların önüne geçmemiz lazım. Bilinçlenmemiz lazım" açıklamasını yaptı.

Ustalar sahaya inmeli

Ustaların sahaya inmesi gerektiğini vurgulayan Nök, "Bayram yaklaşıyor. Ortada bu işi bilen bıçakçı yok daha. Sahalara inmediler. Bizde dini vecibelerini yerine getirmek isteyen vatandaşlarımızı korsan bıçakçıların ellerine bırakmamak için kolları sıvadık. Diğer işi bilen bıçakçı arkadaşları da sahaya davet ediyoruz. Vatandaşlarımızı da uyarıyoruz, bu mesleği yapan bıçakçı arkadaşlar dışında yaptıracağınız bilemeden hayır göreceğinizi düşünmüyorum" dedi.

Bakmadan Geçme